Friskoler med islamistiske bånd sat under tilsyn

Fire friskoler med forbindelse til den islamistiske Milli Görüs-bevægelse placeres nu under tilsyn.

De Konservatives Naser Khader, der blandt andet er partiets ordfører friskoleområdet, er glad for, at skolerne nu kommer under tilsyn (Foto: Asger Ladefoged/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

 

Det får nu konsekvenser for fire privatskoler, at de har forbindelse til den tyrkiske Milli Görüs-bevægelse, der af den tyske efterretningstjeneste betegnes som islamistisk.

Ros Privatskole i Roskilde, Sjællands Privatskole, Helsingør Privatskole og Odense Privatskole er nu placeret under tilsyn. Det fremgår af en helt ny oversigt over verserende tilsynsskoler fra Styrelsen for Undervisning og Kvalitet under Undervisningsministeriet, skriver Kristeligt Dagblad.

Friskolerne kommer under tilsyn på baggrund af de nye krav om overholdelse af frihed og folkestyrelse, som blev pålagt friskolerne den 1. januar i år og på grund af det uafhængighedskrav, der fremgår af friskoleloven.

Netop spørgsmålet om uafhængighed er aktuelt i forbindelse med de fire skoler, da Kristeligt Dagblad har beskrevet, hvordan de bygninger, de lejer sig ind i, er ejet af DIKEV Fonden, der blev oprettet af Milli Görüs-bevægelsen.

Samtidig har Kristeligt Dagblad i en række artikler afdækket, hvordan skolerne på forskellig vis har tråde til bevægelsen. Det fremgår eksempelvis af bestyrelsessammensætningen, der peger mod Milli Görüs-bevægelsen, som i Tyskland blandt andet er blevet knyttet til den palæstinensiske bevægelse Hamas, der af flere lande betegnes som en terrororganisation.

Det har fået en række politiske partier til at kræve handling fra undervisningsminister Merete Riisager (LA).

Derfor er De Konservatives Naser Khader, der blandt andet er partiets ordfører friskoleområdet, også glad for, at skolerne nu kommer under tilsyn.
”Det er godt, men det er også på tide, at de kommer under tilsyn. Jeg håber, at det ender med, at Undervisningsministeriet standser tilskuddet til skolerne. For man skal ikke støtte skoler, som er knyttet til Milli Görüs-bevægelsen. Det er en problematisk bevægelse, og det er skidt for børnene og deres integration, at den slags bevægelser er involveret i skolerne,” siger Naser Khader.

Kristeligt Dagblad har forsøgt at få en kommentar fra skolerne, men det har ikke været muligt,