Endnu en skole risikerer at miste sin millionstøtte

Den muslimske friskole Lykkeskolen i Gellerup, Århus V., er nu sat under skærpet tilsyn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Ballund

Den omdiskuterede muslimske friskole Lykkeskolen i Aarhus risikerer nu at miste sin statsstøtte.

Styrelsen for Undervisning og Kvalitet har sat skolen under såkaldt skærpet tilsyn på grund af bekymring over manglende ligestilling, kønsopdelt undervisning og en meget konservativ forældregruppe, der opfatter lejrskoler, musikundervisning, biologi- og seksualundervisning som haram, altså forbudt ifølge islamiske love.

Desuden er der tvivl om, hvorvidt personalet behersker dansk. Det fremgår af et brev fra styrelsen til skolen, som BT har fået aktindsigt i.

Tre andre friskoler var for nylig under skærpet tilsyn. To af dem, Nord-Vest Privatskole og Al-Salam Skole, lukkede efter at have mistet statsstøtten. Den sidste, Iqra Privatskole, er fortsat under skærpet tilsyn.

BT og Berlingske har siden foråret afdækket forhold på en række muslimske friskoler, og i begyndelsen af november blev et flertal i Folketinget enige om at skærpe tilsynet med friskoler.

I brevet til Lykkeskolen, der sidste år fik 8,2 mio. kr. i statstilskud, står der, at det er den konstituerede skoleleder, der udtrykker bekymring over skolens bestyrelse og forældregruppe. Bestyrelsen er imod, at skolelederen har indført lejrskoler, og bestyrelsen kræver, at eleverne sidder kønsopdelt.

Tilsynet har også været på besøg på skolen, der ifølge skolens regnskab sidste år havde 164 elever. På besøget fandt tilsynet undervisningsmateriale i biologi, hvor bl.a. sider med billeder af en kvindekrop var blevet censureret.

Samtidig var et helt kapitel om forplantning og seksualundervisning systematisk fjernet fra samtlige bøger i hele bogsættet, står der i brevet.

Lykkeskolen har tidligere været omtalt i medierne, fordi skolen sendte drengene på pilgrimsture til Mekka, mens pigerne måtte blive hjemme. Den manglende ligestilling fik Undervisningsministeriet til at forklare skolen, at den måtte stoppe turene til Mekka, hvis pigerne ikke måtte deltage.

Nu er tilsynet desuden også i tvivl om, hvorvidt skolen er uafhængig fra Fredens Moské. Skolen har tidligere spurgt folk i moskeen, før der kunne træffes afgørelser om skolens forhold. På et tilsynsbesøg på skolen blev det også observeret, at der gik mænd rundt i traditionelle mellemøstlige kjortler. Skolelederen vidste ikke, hvem mændene var.

På et andet tilsynsbesøg 25. september talte tilsynet med en lærer, der tilsyneladende ikke forstod dansk. Det blev bekræftet af skolelederen, som foreslog en løsning, hvor der blev ansat en tolk til at hjælpe til ved lærerens timer.

»Styrelsen er på denne baggrund i tvivl om, hvorvidt skolens lærere behersker dansk i skrift og tale, og hvorvidt undervisningssproget er dansk,« står der i brevet til skolen.

BT har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Lykkeskolen.

Stylelsen for Undervisning og Kvalitet har bedt skolen aflevere en redegørelse med forklaringer på i alt 19 emner inden 24. november.

Hvis redegørelsen ikke er tilfredsstillende, kan myndigheden vælge at fratage skolen sit milliontilskud.