DIF: Matchfixing truer idrættens sjæl

Det er et vigtigt skridt, at kulturministeren vil kriminalisere matchfixing, mener Danmarks Idrætsforbund. Organisationen forventer, at politiet nu vil tage matchfixing-sager mere alvorligt.

Læs mere
Fold sammen

Matchfixing er økonomisk kriminalitet, der truer idrættens sjæl. Sådan lyder det fra Danmarks Idrætsforbund (DIF), som er ganske tilfreds med, at kulturminister Marianne Jelved (R) med et nyt lovforslag vil sikre, at sportens snydere kan straffes for matchfixing.

Formanden for DIF, Niels Nygaard, mener, det er et vigtigt skridt, der giver redskaber til at forhindre, at matchfixing vokser sig til et større problem, end det er i dag.

»Det truer idrættens sjæl, hvis det udvikler sig til, at man ikke længere kan tro på, at sportsresultater er opnået ved fair og ordentlig kappestrid. Så ud over, at det er økonomisk kriminalitet, så er det en risiko for hele idrætten, hvis ikke vi får taget hånd om det i tide,« siger formanden.

Forbundet har selv været med til at udarbejde forslaget, som skal gøre det muligt at straffe en idrætsudøver med op til to års fængsel, hvis personer tager imod betaling for at tabe eller betaler andre for det. Desuden skal idrætsorganisationerne aktivt gøre sit for at bekæmpe matchfixing.

Og det er noget Niels Nygaard mener, at de i Danmarks Idrætsforbund allerede gør sit for. Blandt andet har forbundet et regelsæt, som forbyder matchfixing i alle sportsgrene, og bryder en sportsudøver, en leder eller en træner reglerne, kan det resultere i bøder, karantæner, udelukkelser eller annullering af resultater.

Den helt store forskel bliver ifølge formanden, at matchfixing kan rykke længere op på politiets dagsorden.

»Hvis det bliver anset for noget på linje med cykeltyverier, så er det klart, at det nok ikke lige er det, politiet først kaster sig over. Derfor er det vigtigt, at det bliver skrevet direkte ind i lovgivningen, så man også tager det alvorligt,« siger han.

Mener du, at matchfixing tidligere er blevet set på som cykeltyverier?

»Ja, det kunne der i hvert fald være en risiko for. Vi har jo fodboldsagen i Hvidovre (sag, der har ført til sigtelse af en række fodboldspillere, red.) hvor politiet virkelig har arbejdet med tingene. Men der er og har givetvis også været sager, hvor politiet ikke har syntes, det var det vigtigste at tage fat på, fordi man har bevæget sig i en gråzone.«