DBU: Superligakampe ikke udsat for matchfixing

DBU lukker undersøgelse og konkluderer, at der ikke var tale om matchfixing i to superligakampe.

SuperLiga Fodbold. Randers FC - FC Vestsjælland. Her ses Sportschef Peter Christiansen Fold sammen
Læs mere
Foto: Annelene Petersen

»Mistænkeligt spilmønster« fik i november sidste år flere tyske bookmakere til at stoppe al spil på to danske superligakamp. Dansk Boldspil Union (DBU) har nu undersøgt sagen og vurderer, at der ikke tale om matchfixing. Det fremgår af en pressemeddelelse  fra DBU.

- Vi har været i kontakt med en række centrale personer og selv undersøgt kampene nøje – og på den baggrund kan vi konstatere, at der ikke er tegn eller dokumentation for matchfixing i de pågældende kampe. Vi betragter derfor sagen som afsluttet, oplyser Jakob Høyer, kommunikationschef i DBU.

Føltes fjernt

19. november 2014 meddelte den tyske bookmaker Tipico, at de havde stoppet spil på to superliga-kampe. Flere andre tyske bookmakere fulgte trop og stoppede spil på de to superligakampe, der involverede klubberne Vestsjælland – Randers og FC København – Silkeborg.

Randers FCs sportsdirektør, Peter Christiansen, er glad for DBUs konklusion og fortæller, at den flugter med det, han havde forventet.

- Internt har vi ikke mærket noget mistænkeligt, og vi har hele tiden følt, at den sag var lidt diffus, fordi der jo blev gamblet i Tyskland på kampen. Vi har følt, at det ikke rigtig havde noget med os at gøre, siger Peter Christiansen, som understreger, at han ikke tolererer matchfixng.

Store summer på spil

Da nyheden om mistænkelig spilmønstre i de to danske superligakampe kom frem, kunne Berlingske berette, at der var spillet store beløb i både Tyskland og Holland. Spil, der både var afgivet online og fysiske kiosker. Gamblerne var internt forbundne og havde overvejende tyrkisk baggrund. Også i London forsøgte en mand med tyrkisk baggrund at spille 30.000 pund på de to kampe, hvilket svarer til små 300.000 kroner.

Spilmønstrene blev opdaget blandt andet af alarmsystemerne i Essa, European Sports Security Association. Her udveksler mange af de største europæiske spilleselskaber såsom Unibet, Ladbrokes og Bet365 data for at opdage kampe, der skiller sig ud. Netop det samarbejde gjorde Ladbrokes i stand til at afvise den tyrkiske mand i London, fortalte Ladbrokes’ direktør og bestyrelsesformand for Essa, Mike O’Kane til Berlingske.

Tipico: Ikke særlig grund til at mistænke de fire danske hold

Hos Tipico er man glad for, at der tilsynelandende ikke foregår noget fordækt i Superligaen.

- Vi registrede mistænkelige spilmønstre og følte os forpligtet til at kontakte DBU og Sportsradar (Firma, der er hyret af Uefa til at overvåge kampe). Men disse mønstre er kun et tegn, når der drejer sig om at identificere mulig matchfixing. Hverken DBU eller Sportradar har fundet andre tegn, skriver Tipico i en mail til Berlingske og uddyber.

- Heller ikke undersøgelser i vores egen organisation viste tegn på svindel. I forhold til at beskytte sportens integritet, skal vi være alarmeret og alle parter skal arbejde sammen, skriver Tipico videre og fortæller også, at man fra spiludbyderens side ikke har grund til at holde særligt øje med de fire danske hold, der har været undersøgt.

Efter anmeldelsen fra TIPICO til DBU tog det danske forbund kontakt til centrale personer i klubberne, bookmakerne, UEFA, DIF og andre relevante aktører. Samtidig er alt materiale, herunder video-optagelser fra kampene blevet gennemgået og analyseret med fokus på om der har været handlinger eller aktioner i kampene, der kunne minde om matchfixing, skriver DBU i sin pressemeddelelse.