Dansk-somaliske tvillingesøstre er blevet jihad-koner i Syrien

I slutningen af juni valgte to dansk-somaliske teenagepiger at rejse til Syrien for at blive gift med krigere fra Islamisk Stat. Hverken PET eller pigernes familie kan stille noget op.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: -
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke kun unge, danske mænd, der rejser til Irak eller Syrien for at støtte terrorbevægelsen Islamisk Stat (IS). Ifølge Center for Terroranalyse, som hører under Politiets Efterretningstjeneste (PET), tager et stigende antal europæiske kvinder også til Syrien. Ofte for at blive genforenet med deres mænd - eller for at gifte sig med IS-krigere.

Sidstnævnte er netop hvad to dansk-somaliske tvillingesøstre på 16 år gjorde, da de 26. juni i år rejste til Syrien uden deres families vidende, skriver Politiken.

De to søstre boede i en rødstensvilla i Manchester i Storbritannien, hvor de har boet, siden de kom dertil som seksårige fra en barndom i Aarhus. De har begge danske pas, beskrives som »meget almindelige teenagere« af deres venner og lever - som så mange andre teenagere - et aktivt liv på sociale medier som Instagram.

Her uploadede den ene af tvillingesøstrene et billede. Det er senere blevet fjernet, men ifølge Politiken lød en del af billedteksten:

»Takket være Gud... Jeg er 16 år og iblandt de kvindelige krigere hos Dawlat al-Islam (Islamisk Stat, red.). Jeg sværger, vi rejste bogstaveligt talt fra England til Shaam (helligt islamisk udtryk for Syrien, red.) på en dag! Gud er stor. Jeg ville ønske, at I alle var her og kunne se, hvad jeg ser.«

En enkelt gang er det lykkedes tvillingesøstrenes mor at besøge den ene af sine døtre i Syrien, hvor begge søstre bor nær hinanden med hver deres IS-kriger som ægtemand i byen Manbij tæt ved terrorbevægelsens hovedsæde i Raqqa. Moren måtte dog vende tilbage til Storbritannien uden nogen af sine døtre.

I Danmark er både Udenrigsministeriet og PET ifølge Politiken orienteret om sagen. De har i løbet af de seneste måneder forsøgt at hjælpe familien, som er i chok over pigernes uventede afrejse.

Til en britisk journalist fortæller den ene af søstrene ifølge Politiken, at hun for det meste opholder sig i hjemmet og læser Koranen - medmindre hendes mand tager hende med i byen.