Verden set fra en barstol

Man kan altid ty til en dry martini, men her er 11 herlige drinks og drikkevaner, man kan fornøje sig med overalt i verden.

Her er 11 drinks, man kan nyde på rejsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der kommer et tidspunkt i enhver mands rejseliv - oftest ved fem-tiden om eftermiddagen - hvor en forfriskning gør underværker på både sjæl og legeme. Her iler vi med en liste over drinks og drikkevaner primært til rejsebrug.

Her er 11 drinks, deres opskrift og oprindelse

USA - Dry Martini
2 cl. Noilly Prat/Martini eller anden tør, hvid vermouth, 6 cl. gin, 1 oliven og is. Det er klasse at drikke dry martini uanset, hvor i verden, man opholder sig.

Den er elegant, velsmagende og den virker. (Men husk én er for lidt og to er for meget.) Og så er den nem: Vermouth og gin hældes op i long-drink-glas med is og røres. I et cocktailglas lægges en oliven og den afkølede gin og vermouth hældes i glasset. Ingen kan længere huske, hvor navnet »Martini« kommer fra. Symptomatisk nok påberåber man sig den flere steder i verden. Nogle tilskriver Martinien bartenderen, »Professor« Jerry Thomas i San Francisco, der under den store guldfeber af en støvet mand, der lagde en lille klump guld på disken, fik besked på at lave noget ekstraordinært. Andre mener, at navnet hidrører fra byen Martinez i Californien - synspunktet deles fortrinsvist af byens indbyggere.

Atter andre tilskriver Martinien den italienske bartender, Martini di Arma di Taggia, på Knickerbocker Hotel i New York, mens nogle briter hårdnakket hævder, at navnet nedstammer fra Martini & Henry-riflen, med hvilken det britiske imperium blev konsolideret i perioden 1871 til 1891, og sådan bliver det ved og ved. Oxford English Dictionary har f.eks. en forklaring, som historisk slet ikke kan lade sig gøre.

Men det er ikke blot oprindelsen af navnet »Martini«, der fortaber sig i spirituståger. Det gør opskriften også. Først bestod den af lige dele vermouth og gin tilsat en twist citron eller oliven. I de brølende 20ere svandt vermouthen ind til fordel for gin’en. Jo mere gin, jo mere »dry«. Siden 1940erne har en dry martini bestået af 3-4 dele gin og 1 del vermouth. Johnny Brooks, der var bartender på Stork Club i New York i 1940’erne, var med rette berømt for sin Martini, som han serverede med en twist af citron. Richard Nixon brugte i 60erne 6-7 dele gin til 1 del vermouth. Ernest Hemingway nøjedes med at løfte glasset med gin og bukke i retning af Frankrig.

Englands måske berømteste bartender, Salvatore Calabrese, brugte 8 cl gin til 1-2 dråber Martini Extra Dry-vermouth, som hældes i et isafkølet glas tilsat et par dråber citrusolie vredet ud af skallen af en citron. Eventuelt tilføjet en oliven. Et er imidlertid sikkert: Martinien er den ultimative elegante verdensdrink og notabiliteter som Franklin D. Roosevelt, Noel Coward og Marlene Dietrich var nærmest fysisk afhængige af den. Forfatteren Somerset Maugham tilberedte sin dry martini af gin og Noilly Prat, hvilket er anbefalelsesværdigt.

Middelhavet - pastis
Anis eller pastis og kildevand. I Frankrig skelner man mellem anis og pastis, der begge har en alkoholstyrke på 45 pct.. Selv om de smager næsten ens og drikkes på samme måde - fortyndet med vand - hvorved de »mælker« på grund af indholdet af æteriske olier og harpiks, som udskilles og danner en emulsion, der giver den karakteristiske aroma, så har pastis måske mere lakridssmag. På flaskerne kan der i øvrigt stå Berger 51, Janot, Ricard eller Pernod. Den stærke anisdrik drikkes i det meste af Sydeuropa og omkring Middelhavet. I Spanien hedder den ojen. I Grækenland hedder den ouzo, og er baseret på vindruealkohol, og er måske lidt grovere i smagen.

I Tyrkiet og på Balkan hedder den raki. I Mellemøsten kan den være lavet på blommer eller på figner og dadler og kaldes arak, hvilket igen svarer til den egyptiske zebib. Som håndregel fortyndes 1 del anisdrik med 3-4 dele koldt kildevand.

Næste: Se, hvor man drikker Cosmopolitan og Mojito