11 dumme ting du gør, hvis du drikker, når du rejser

Der er masser af grunde til, at man ikke skal drikke for meget alkohol, når man rejser. Her er 11 af dem.

Der er masser af grunde til at holde igen med alkoholen, når du er på ferie. Se bare herunder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi har hørt det talrige gange: "Du skal ikke drikke for meget, når du rejser." En ting er, at der er forskel på alkoholkulturen i Nordeuropa og andre steder i verden.

Læs også: Fuld mand sov i jetmotor

Mange steder er det pinligt at være fuld og haft tabt kontrollen. Det vi synes er festligt er vildt upassende for andre - og i nogle lande er alkohol forbudt. Noget andet andet er, at det også kan være dumt og farligt for dig. Så her er til skræk og advarsel 10 dumme ting, du risikerer at gøre, hvis du drikker alkohol i for rigelige mængder, når du rejser. (Og lad være med at spørge om, hvordan vi ved det her.)

1. Du kan ikke huske noget
Hovsa, det var ikke så smart. Ideen med at rejse er jo blandt andet, at der skal være nogle fede oplevelser at tænke tilbage på. Hvis man har haft nogle pragtfulde rejseoplevelser, som man ikke lige kan huske, er det reelt som om de ikke har fundet sted. Når nogen spørger, om du havde en god tur til Koh Samui og du er nødt til at svare, "det tror jeg nok", jamen, så er du dumpet.

2. Du føler en uimodståelig trang til at ringe hjem - i dyre domme
Det kan være ret dyrt at ringe hjem fra de varme lande, og når man er noget overstadigt snakkende, har man måske ikke lige gjort sig klart, at minuttaksten er 72 kr. - og man risikerer at falde i søvn uden at have afbrudt forbindelsen. Så bliver telefonregningen fra Bora Bora hurtig lige så dyr som flybilletten. Du sender også alt alt for kærlige e-mails.

3. Du kommer med på det forkerte tog, den forkerte bus eller båd
Mange af os kan sagtens finde ud af at komme med på det forkerte tog, selv når vi er helt ædruelige. Transportsituationer i fremmede lande kan ofte være forvirrende. Den samme perron kan vise skilte til flere destinationer og du kender ikke den lokale logik og ved ikke, hvor du skal søge information. Hvis du dertil er beruset, er du mest tilbøjelig til at læne dig op af et "kvalificeret" gæt, hvilket hurtigt kan bringe dig 100 kilometer på afveje og forhåbentlig er du ikke på vej til at nå et fly?

4. Du kommer for sent til dit fly
Ikke alene kan personalet i lufthavnen vælge at nægte dig adgang til flyet, hvis du virker beruset. Der er også masser af andet, der kan går galt på vejen fra baren til fly. Det gælder f.eks. at drikke i selve lufthavnen. Lufthavne kan i sig selv være vanskelige at finde rundt i skiltningen kan være utilstrækkelig. Du skulle nødigt til at ombooke dit fly.

5. Du mister dine penge eller/og dit pas
Uanset om du har mistet dine penge og dit pas fordi du var sløset eller fordi du blev røvet - røvere ved at fulde menneskler er et let bytte - er det bare nederen. Du skal til at bruge tid på at skaffe nyt af begge dele og dyrt og dumt er det. Er man beruset sker det ofte også, at du betaler for meget, fordi den fremmede valuta ikke virker som rigtige penge.

6. Du udsætter dig selv for ulykker
Alkohol gør dig sløv og nedsætter din reaktionstid. Derfor skal du slet ikke drikke alkohol, hvis du skal køre på cykel, knallert eller bil. Hold dig også fra alkohol, hvis du skal dykke, klatre, stå på ski eller svømme. Jamen, der er hvert år nogen, der dør af kombinationen.

7. Du roder dig ind i problemer
Hvis du får for meget at drikke, mister du dømmekraften. Derfor risikerer du lettere at blive rodet ind i diskussioner og konflinter, der kan udarte til slagsmål, vold eller anden kriminalitet. Du risikerer både at blive gerningsmand og offer. Nogle steder risikerer ungem at få stoffer i deres drinks for bagefter blive bestjålet eller voldtaget. Vær sammen med andre og hold øje med hinanden og hjælp hinanden.

8. Du får en tatovering eller anden permanent kropsudsmykning
Der er ikke rigtig noget, der slår det, at man ikke have nogen anelse om, hvorfor man pludselig har en grim enhjørning og navnet "Carlo" - eller står der "Carla"? - tatoveret øverst til venstre for lysken. Det er der altså ikke.

9. Du farer vild
At fare vild er en helt naturlig del af det at rejse, men hvis du tilmed er fuld, kan det være ekstra farligt. Du ved ikke, hvor du er, og der er heller ikke andre der ved, hvor du er. Hvis der sker dig noget, bliver du aldrig fundet. Du kan uafvidende havne i farlige bydele, og din dømmekraft er stærkt nedsat. Den eneste vej ud kan være en dyr taxi - hvis man kan finde én. Hold dig til steder, hvor du allerede har været, da du ikke var fuld.

10. Du falder i søvn på upassende steder
Jet-lag + alkohol = søvn. Det er videnskabeligt påvist. Det er sådan, det er.

11. Du har usikker sex - med to grækere
OK, det behøver ikke at være nogen fra Grækenland og der behøver heller ikke at være to. Når man rejser, bliver man let grebet af eventyrlyst og lyst i det hele taget. Hvis du er fuld og amourøs på samme tid stiger risikoen for ubeskyttet sex og for at blive smittet med en sexsygdom, f.eks. klamydia eller hiv/aids.

Læs også: Mænd drikker øl - kvinder har sex