5 kaffepauser i New York

Amerikanere har i årtier påstået, at det er umuligt at få en ordentlig kop kaffe i New York. Men sandheden er, at her er noget for enhver smag. Her er dejlige kaffepauser i The Big Apple.

I New York taler kaffeconnaisseurer i dag om en renæssance, der begyndte med Ninth Street Espresso. Fold sammen
Læs mere
Foto: Colourbox.com

Kaffefamilien

Hvad: Zabars
Hvor: Broadway, ved West 80th gade.
Info: zabars.com

»Jeg er ikke meget for det, men jeg må bare ud af lejligheden ind imellem,« betroer en nydelig ældre dame mig, da vi mødes over sukkerskålen i cafeen på hendes daglige tur til Zabars efter kaffe og kage.

Zabars er en institution på Upper West side. Godt nok er selve kaffen blot en vare blandt mange, men med et ekstremt velassorteret supermarked over flere etager og en travl hjørnecafe er Zabars bestemt en pause værd. Her er bagels, røget laks og charcuteri til weekendens familiefrokost side om side med alverdens »must have« køkkenredskaber – alt sammen til rimelige priser.

Det hele startede i 1934 med en lille butik, som voksede efterhånden, som naboerne flyttede. I dag er det anden generation Zabars, der driver forretningen, mens tredje generation er godt på vej til at overtage familieforetagendet. I cafeen er disken proppet med lækre sandwich, brød og kager, betjeningen er effektiv og uden dikkedarer, og så er her masser af fascinerende typer at kigge på. Stamkunderne er nydelige gråhårede fruer, slipsetyngede unge mænd og glade turister. 

Kafferevolutionærerne

Hvad: Ninth street espresso
Hvor: Chelsea Market, 75 Ninth Avenue, mellem 15th og 16th gade
Info: ninthstreetespresso.com og chelseamarket.com

»Vi ser hver kop, vi serverer, som kulminationen af vores jagt på perfektion, passion for vores produkt og kærlighed til kunsten at lave kaffe,« kan man læse på Ninth Street Espressos hjemmeside. Og det har ganske sikkert krævet både passion og kærlighed at tage kampen op mod de veletablerede og indtil da usårlige kaffedrenge i byen – Starbucks – da Ken Nye i 2001 åbnede sin første kaffebar i en afsidesliggende gade i Alphabet City downtown Manhattan.

Med et menukort der kun bestod af fem espresso-baserede drinks, sort kaffe brygget i stempelkande, blot én kop-størrelse og et potentielt klientel primært bestående af studerende, var det et modigt træk. Men det virkede. I New York taler kaffeconnaisseurer i dag om en renæssance, der begyndte med Ninth Street Espresso. Siden er det væltet frem med kaffebarer og mikroristerier downtown, mens det er gået ned af bakke for Starbucks. Den anden Ninth Street Espresso-cafe åbnede fem år senere i bydelen Chelsea i den hippe butiksarkade Chelsea Market, som i sig selv er et besøg værd. 

Kafferisteriet

Hvad: The Roasting Plant
Hvor: 81 Orchard Streeet, ved
Broome Street
Info: roastingplant.com og tenement.org

På kanten til Chinatown hvor stanken af affald er aftaget, og butikkerne sælger flere tekstiler end kyllinger, ligger et charmerende lille mikroristeri, The Roasting Plant. Langs den ene væg i butikken i Orchard Street troner høje buttede plexiglasrør fyldt med forskellige nuancer af kaffebønner, der bliver suget op og blæst af sted til kaffe-bryggeren nøje afmålt hver bestilling. Her kan du få bønnerne ristet til en kop ad gangen, så du kan få din foretrukne bitterhed eller sødme i kaffen.

Når sidste tår er drukket, kan I fortsætte til en overset perle i 97 Orchard Street: Tenement Museum, der er en fascinerende opdagelsesrejse i livet som immigrant på Manhattan gennem 140 år. Netop ankommet med båd fra Europa til den nye verden, var det på Lower Eastside, de fattigste kunne finde et sted at bo. Med alt for mange mennesker på alt for lidt plads, var kvarteret i 1860’erne præget af vold og lovløshed. Tag en guidet tur tilbage i tiden i opgange og lejligheder, hvor tidligere beboeres medgang og modgang bliver gjort levende.

Næste: Kaffekunst og kaffekæden