Løbsk drikkepengekultur i USA

Flere oplever, at drikkepengekulturen i USA har taget overhånd. Er det efterhånden blevet sådan, at man er nødt til at betale for at få en service, man allerede har købt?

Den australske rejsejournalist, Rex Jory, kritiserer den amerikanske drikkepengekultur, som han mener har taget overhånd. Fold sammen
Læs mere
Foto: flickr/Sean R
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mange USA-rejsende - senest og mest velformuleret en australsk rejsejournalist, Rex Jory, på news.com.au - er vendt tilbage med det synspunkt, at drikkepengekulturen i de forenede stater har taget overhånd. For nu at sige det pænt.

Læs også:
Guide til New York for natteravne

"America is no longer the land of the free. It is the land of the fee," siger mr. Jory. I USA er det som om, man på restauranter både skal betale for maden og derefter for at få den serveret.

"Drikkepengekulturen er en snigende måde at holde minimumslønningerne uanstændigt lave på - og samtidig skjule en vares reelle pris. Hvorfor skal jeg først snydes til at tro, at prisen er lavere og derefter understøtte en ansat, fordi hun eller han aflønnes så lavt, at det ikke dækker basale leveomkostninger?" spørger en anden, der også føler sig ubehagelig til mode.

Atter andre, der var ubekendte med drikkepenge kulturen i USA, er blevet forfulgt langt hen af gaden for at få de obligatoriske 15 eller 20 procent i drikkepenge.

En tiggerkultur
En dame, der checkede ud af et fem-stjernet hotel, forventedes at give to dollars i drikkepenge pr. kuffert til den piccolo, der bar hendes kufferter ned i forhallen, yderligere to dollars pr. kuffert til den piccolo, der satte bagagen ud foran og igen to dollars pr. kuffert til den dørmand, der bar dem hen til taxien.

Tingenes tilstand synes forværret de seneste år. Muligvis på grund af finanskrisen?
  
Rex Jory fortæller, at han for nylig var i New York og Washington og pludselig var det med at give drikkepenge ikke længere en frivillig sag som belønning for god service, snarere en nødvendig betaling for over hovedet at opnå service.

Amerikanerne er blevet afhængige af drikkepenge, skriver han. Drikkepengekulturen er blevet til en tiggerkultur - en afpresningskultur. En korruptionskultur.

Fire eksempler
Rex Jory giver bl.a. fire eksempler, der illustrerer, at drikkepenge ikke længere er en belønning for god service, men har udviklet sig til bestikkelse - eller afpresning - for at få ting gjort:

Eksempel 1: Da flyet fra Melbourne til Los Angeles var forsinket kom han for sent til Delta-flyet til New York. En af hans bekendte fra flyet gik over til American Airlines' skranke, forklarede sit problem, mens han lagde sit pas på disken med en 20-dollar-seddel diskret stikkende ud. Den American Airlines-ansatte snappede sedlen og flyttede den bekendte til næste fly med American Airlines til New York. Rex Jory selv ventede fire timer på et nyt Delta-fly. Det er bestikkelse, fastholder han, når man giver "drikkepengene" først.

Eksempel 2: Efter den første nat på det 5-stjernede hotel i Washington blev værelset ordnet, men sengen blev ikke redt. Rex Jory kunnet have klaget, men i stedet efterlod han to dollars på puden. Det virkede! Værelset blev forbilledligt ordnet, sengen blev redt og pludselig stod der også en lille skål med frugt på sofabordet. Var det afpresning eller drikkepenge?

Eksempel 3: Til et elegant cocktailparty bad Jory om et glas champagne. "Desværre," sagde damen i baren, "der er ikke mere champagne." Så smed han to dollarsedler på disken og gik. To minutter senere kom damen over til ham med et glas champagne. Bestikkelse eller drikkepenge?

Eksempel 4: En bekendt, der gik til frisør i Washington fik overrakt en kuvert med beskeden: "Vær venlig at lægge drikkepenge heri og læg kuverten i kassen på disken." Bestikkelse eller drikkepenge?

Korruption accepteres
"Jeg kunne blive ved," siger Rex Jory. "Flere restauranter for eksempel skriver automatisk 15 procent i drikkepenge på regningen - uanset serviceniveauet. Hvad blev der af det frivillige drikkepengebidrag?"

Og skikken med drikkepenge breder sig til alt, hvad man skal have gjort.

"Desværre, jeg kan ikke se, at vi har en reservation i det navn." En 10-dollar-seddel anbringes på listen. Den fjernes hurtigt med ordene: "Selvfølgelig, der var De. Det er denne vej."

Rex Jory advarer mod, at man indfører drikkepengekulturen fra USA til Australien og andre lande, hvor mindstelønnen faktisk er til at leve af. I USA er mindste-timelønnen for serveringspersonale 4-5 dollars (ca. 35 kr.). I Australien 2-3 gange så meget.

"Jeg frygter, at denne tendens vokser. Fra drikkepenge til bestikkelse og fra accepten af den lille bestikkelse til et regulært korruptionssamfund, hvor bestikkelse på højt niveau er accepteret," siger Rex Jory.
 

Drikkepenge i USA
De fleste guidebøger til USA anfører, at folk forventer drikkepenge for de fleste serviceydelser.

- På restauranter forventes i almindelighed 15 pct. i drikkepenge. Nogle steder 20 pct.

- I lufthavne forventes 1 dollar pr. stk. bagage til dem der hjælper dig med den. På hoteller er taksten 2 dollars.

- Bartendere forventer en halv eller en hel dollar for hver drink, de serverer.

- Frisører forventer 10 pct. i drikkepenge.
 
- Taxi-chauffører forventer minimum 15 pct. i drikkepenge. Forvent ikke, at chaufføren hjælper med baggagen, hvis han ikke er tilfreds med drikkepengene.
 

Har du en mening om drikkepenge? Skriv en kommentar herunder.