Rejselivs tips til Danmark

Til daglig rejser Rejseliv.dk verden rundt i læsernes tjeneste – men hvor kommer vi selv fra? Læs 3 ferietips til hver vores hjemegn.

Foto: Colourbox

Gitte Holtze

Vamdrup, Sønderjylland

Vamdrup er en by med cirka 5.000 indbyggere, beliggende kun 15 kilometer fra Kolding, hvor der er flere spændende ting at lave.

Republikken
Hvis man er til øl af den slags, der ikke hedder Carlsberg, må man ikke gå glip af et besøg på Republikken i Kolding, som er en bar med over 100 forskellige øl på kortet, mange af dem frisk fra fad. Stedet har masser af atmosfære med bløde sofaer, kunstnerisk graffiti på toiletterne, og live-musik. Man kan også få en ret god Chili con Carne.  

Slotssøbadet
Især børn vil garanteret synes, det er sjovt at komme i Slotssøbadet i Kolding, som med syv bassiner (fra babybassinet over konkurrencebassinet til morskabsbassinet) godt kan forsvare at kalde sig et badeland. Voksne uden børn kan forkæle sig selv med et besøg i spa-afdelingen og en af de mange behandlinger.

Løverodde Strand
En fin dagsudflugt fra Kolding er til Løverodde Strand 15 kilometer fra byen. Man kan tage bussen ud til et stort græsområde, beliggende mellem skov og hav. Her er sandstrand, legeplads, café og er et populært sted for koldingenserne at drage ud med madkurv og engangsgrill.

Judith Betak

Ubby, Vestsjælland

Byens navn staves med to b’er modsat de mange Udby’er, der findes rundt om i landet, og det går vi ubbyere meget op i. Knap 1.000 indbyggere (efter den er vokset sammen med nabolandsbyen Jerslev). Ligger 11 km sydøst for Kalundborg.

Kirken
Det er nok den store fem-tårnede kirke i Kalundborg, som Esbern Snare er mest berømt for. Men biskop Absalons bror lod også bygge kirken i Ubby – i 1179, som stenen ved indgangen fortæller. Og landbykirken er med sine søjler ned midtskibs også lidt mere magtfuld, end de fleste landsbykirker.

Vikingerne
De huserede i sin tid i Ubby og omegn. Ikke langt fra kirken, på Hovedgaden nr. 9, ligger Korshøj, den bedst bevarede dobbeltjættestue på Sjælland. Ca. otte km mod syd ligger Tissø – Ti (tyr), som også kan betyde gud, Gudernes sø. For mere end tusinde år siden var søen og omegnen magtcentrum for forbindelsen til Europa. Det viser de mange værdifulde fund fra dengang. Hvordan fortælles i Fugledegård Formidlingscenter, Bakkendrupvej 8.

Stranden

De nærmeste strande, Svallerup og Bjerge ud til Storebælt, ligger i cykelafstand fra Ubby. En rigtig strandudflugt går til Eskebjerg Vesterlyng sydvest for Havnsø. Et fredet område og Sjællands største græsningsoverdrev og hedelyng. Her blandt gumlende køer – når det går vildt til, sættes Cirkus Benneweis’ elefanter ud som hjælp til naturplejen – kan soles og bades fra den mest børnevenlige fine stenfrie sandstrand.

Mikkel Mayner Lind

Slagelse, Vestsjælland

Byen er en af Danmarks ældste, og man kan både få en bid af historien på vikingeborgen Trelleborg og smage en uovertræffelig version af en af vor tids mest populære junkfoods.

Kebab
Når fraflyttere fra Slagelse kommer hjem for at besøge familien, er det ikke altid mors mad, man glæder sig mest til (undskyld, mor). Det er kebabben. Det er ikke til at sige, hvad den hemmelige ingrediens er, men den lille mellemøstlige ret smager helt specielt godt i Slagelse. Der er tilmed mange kebabsteder at vælge imellem, og de er alle gode. Så kør bare ind i centrum og bestil en det første kebabsted, du ser.

Trelleborg
I udkanten af Slagelse kan du lege kriger for en dag og riste dine egne runer. Her ligger Vikingeborgen Trelleborg, som er resterne af en stor og godt bevaret ringborg fra omkring år 980. Ud over en masse aktiviteter for børn og voksne er der et tilhørende museum, hvor man kan se fundene fra udgravningen og lære mere om vikingetiden.

Stillinge Strand
Der er altid masser af liv på Stillinge Strand, der ligger ved et stort sommerhusområde, kun ca. 10 kilometer fra Slagelse. Selve stranden har fint sand, og vandet har en børnevenlig dybde et godt stykke ud fra kysten. Der er et lille hyggeligt centrum med restauranter, en is- og grillbar og en købmand. Og så kan man ane Storebæltsbroen i horisonten.

Leif Poulsen

Gl. Holte, Nordsjælland

I dag er Gl. Holtegade et mondænt boligområde, men i min barndom stod de gamle bondehuse skulder ved skulder, og vi var så langt ude på landet, at her også var masser af sommerhuse. Her skete ikke det fjerneste - og dog...

Søllerød Naturpark
De grønne stier starter på Gl. Holtevej tæt på vores hus. Dengang og nu er det en dejlig oplevelse at cykle eller gå en tur i det fredede område med bølgende bakker, græssende kvæg og små-søer som perler på en snor. Hvis du cykler, så kør gennem Rude Skov til Holte.

Høje Sandbjerg

Bjerget med det smukke navn ligger også i Søllerød Naturpark og rager hele 85 meter over havets overflade. Herfra har du en forrygende udsigt over en stor del af Nordsjælland og over Øresund mod Hven. Man kan parkere på p-pladsen ved Gl. Holtevej. Høje Sandbjerg er fredet.

Vedbæk Strand
En sommerdag kan passende tilbringes på ryggen i sandet ved Vedbæk Strand. Nordstranden ligger, som navnet antyder, nord for den hyggelige Vedbæk Havn, hvor der altid er liv og glade dage - og kiosk og god restaurant. På nordstranden er der også en mindre strandpark med cafe, mens sydstranden mere er til solbadning.

Holte Havn
Er et lille, hyggeligt åndehul ved Vejlesø bag Holte Station. Her findes et lille traktørsted med enkle retter og mulighed for et glas fadøl i sommersæsonen. Her er også mulighed for at leje robåde og måske sejle en tur gennem kanalen til Furesøen.

Lars Johansen

Nakskov, Lolland

Dagens Nakskov ligner desværre ikke meget den by, jeg kan huske fra min barndom. Det skyldes ikke kun erindringens gyldne skær, men at den lille, vestlollandske by med knap 14.000 indbyggere har været under afvikling i årtier. Da jeg var barn, var det en driftig købstad med skibsværftet som den altdominerende arbejdsplads, men også med en færgerute fra midt inde i byen til Spodsbjerg på Langeland. Siden er både færgerute og værft lukket, og man må derfor et stykke væk fra byen for at finde de store oplevelser.

Hestehovedet
I min barndoms sommerferier cyklede jeg tit langs Nakskov Fjord ud til Hestehovedet, der engang var et sumpet område, hvor heste gik på græs. I dag er det et skønt rekreativt område med lystbådehavn, en børnevenlig badestrand, restaurant, mingolfbane, campingplads, friluftsbad og beachwolley-baner. Også nærliggende Albuen med et rigt fugleliv er absolut et besøg værd.

Knuthenborg Safaripark
Ja, nærmere præsentation er vel overflødig. Siden dengang i 1970erne, hvor den årlige familieudflugt til Knuthenborg ved Nykøbing var sommerens højdepunkt, er dyreparken bare blevet endnu flottere og endnu bedre. Jeg nyder stadig meget at besøge Knuthenborg og køre rundt blandt de mange dyr, der går frit rundt. Og de frække aber er stadig lige sjove at se på.

Middelaldercentret
I nærheden af Nykøbing Falster ligger også Middelaldercentret, der udover at være et »eksperimental-arkæologisk center, der forsker og formidler frit inden for middelalderlige emner«, som det hedder på centrets hjemmeside, også lægger jord til en middelalderfestival og alskens aktiviteter sommeren igennem. Et spændende sted for raske drenge og piger i alle aldre.

Lalandia
Ikke langt fra Nakskov, i Rødby, ligger garantien for gode badeoplevelser, selv om sommerferien skulle regne væk. Lalandia er et kæmpestort indendørs badeland med masser af aktiviteter – ikke kun for vandehunde, men også andre sports- og legeglade. Der er mulighed for at bo ved Lalandia i små, hyggelige hytter med eget køkken og toillet/bad.