Internet i 10.000 meters højde

Er det farligt? Og hvordan virker det? Rejseliv.dk fløj med Norwegian, der er først med trådløst internet på ruter i Europa.

Foto: Colourbox.com
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det har eksisteret i årtier og er en stor del af vores “jordiske” liv. Mange af os logger ind om morgenen, holder et skarpt øje med det i løbet af dagen og tjekker det som det sidste, inden vi går i seng.

Der er selvfølgelig tale om World Wide Web: internettet.

Men check-in på flyvninger i Europa har været lig med at tjekke ud af internettet og gå offline. Ingen mails, nyheder eller Facebook fra takeoff til landing.

Men det ændrer sig nu.

Online over Europa
Som det første flyselskab indførte Norwegian 8. februar internet om bord på europæiske flyvninger, og dermed er muligheden for at være online i luften rykket tættere på. Endnu er kun to fly udstyret med WiFi, men i løbet af 2011 vil 21 fly have internet.

”Norwegian er stolte af at være det første selskab, som tilbyder trådløst internet om bord på flyvninger i Europa. Vores passagerer har længe ønsket sig dette produkt, og det er glædeligt, at vi nu kan give vores rejsende mulighed for at arbejde, læse netaviser, spille eller se net-tv, mens de flyver med os” siger direktør for IT og forretningsudvikling, Hans-Petter Aanby i Norwegian.

Skype, surf og mail
Rejseliv.dk var med om bord, da Norwegian lettede på en arrangeret pressetur. Og da WiFi’en blev slået til, hev en horde af journalister ivrigt telefon og computer op af taskerne, og der blev gået løs på nettet.

Uden problemer og med nogenlunde hastighed kunne man surfe, maile, chatte, tjekke Facebook og Twitter, se Youtube-videoer og skype med venner. Der var ikke hak eller loadtid på youtube, men der var lidt forsinkelse og få udfald på skype, så samtalen kunne ikke undgå at blive lidt kluntet og akavet, fordi man ikke vidste, hvornår den anden var færdig med at tale.

Forbindelsen på flyet var 8 mbps/256 kbps, og den vil være ok til at spille simple online spil. Så hvis man har mindre børn med i flyet, kan de underholde sig selv med online spil som dem, man kan finde på www.dr.dk/oline.

Men større online spil som Counterstrike, hvor man spiller sammen med andre på nettet, fungerer ikke optimalt - spillet bliver simpelthen ikke opdateret hurtigt nok til, at man kan følge med de andre spillere.

Hvordan virker det?
Under start og landing skal al elektronisk udstyr være slukket, som det altid har skullet. Når flyet når 10.000 fod op, aktiverer kabinepersonalet det trådløse net. Herefter skal man bare tænde sin telefon eller computer og gå på nettet.
Flyene har en antenne monteret oven på flyet, som kommunikerer med en satellit, som igen kommunikere videre ned til en server på jorden.

Hvilket udstyr kan man benytte?
Alt du behøver er et apparat, der har mulighed for gå på WiFi, eksempelvis en telefon, computer eller tablet.

Kan jeg ringe og sende sms fra telefonen?
Der er ikke noget telesignal til telefonen i 10.000 meters højde, så man kan ikke ringe eller skrive sms, som man kan på landjorden. Men via det trådløse internet kan man ringe med skype på telefonen eller computeren. Og via messenger eller lignende programmer kan man chatte.

Er det farligt at tænde mobilen i flyet?
Nej, det er det ikke. WiFi-systemerne er testet og godkendt af de amerikanske og europæiske luftfartsmyndigheder, FAA og EASA, og de indvirker ikke på flyets øvrige teknik. Al elektronisk udstyr skal stadig være slukket under start og landing.

Er der sundhedsrisici fra radiobølge-eksponeringen i kabinen?
Nej. WHO har undersøgt det og har fundet ingen beviser herpå.

Fungerer internettet i luften på samme måde som på jorden?
Ja, det gør det, men der er blokeret for pornografiske hjemmesider.

Hvad koster det?
Det vil være gratis at bruge det trådløse net om bord i Norwegians fly i hele 2011, og hvad prisen derefter bliver ligger endnu ikke fast. SAS, som kommer med internet i løbet i 2011, har heller ikke fastlagt en pris.

24-timers netadgang med amerikanske flyselskaber som Delta og US Airlines koster i omegnen af 60 kr. Lufthansa tilbyder net på nogle af deres ruter til USA, her koster en time ca. 82 kr og 24 timer 160 kr. Adgangen kan også bruges i Lufthansas lounges i lufthavne.

Varierer prisen i forhold til, hvilket land man flyver over.
Nej. Når du har købt adgang til internettet i flyet og er logget på det net, så betaler du den pris, som flyselskabet har oplyst.

Hvilken slags sikkerhed er der på det trådløse net?
Nettet har den samme sikkerhed som en offentlig hotspot, som man kan opleve på caféer og i lufthavne. Man skal derfor være påpasselig i forhold til at opgive kodeord og andre følsomme data, da det kan være muligt for andre at få adgang til dem.

Se videoklip af Youtube om bord på flyet: