Kan det betale sig at handle tax-free?

Tilhører du også dem, der ikke handler tax-free i lufthavnen, fordi "det alligevel ikke er billigere"? Rejseliv.dk har været på prisjagt.

Vi har sammenlignet priserne på 20 populære produkter i henholdsvis tax-free butikkerne i Københavns Lufthavn og i Magasin. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jan Jørgensen

Det er næsten ligeså sikkert som mandlen i ris a la manden, at der hvert år ligger dyre dråber i fine flakoner under et hav af danske juletræer. 
Salget af parfume, hudpleje og make-up eksploderer i december, og Matas og underetagerne i stormagasiner som Magasin er et trafikkaos af danskere i kø for at investere tusindvis af kroner i velduftende gaver. 
Også selv om man måske står for at skulle ud at rejse, inden juleaften rammer, og dermed skal gennem Københavns Lufthavns gigantiske tax-free shop, hvor man - i hvert fald hvis man skal tro reklame-skiltene - sparer 20 procent på dråber, cremer og kosmetik fra de store modehuse.

Se sammenligningen af priserne her

Men gør man nu også det? Lever taxfree butikkerne i Københavns Lufthavn op til løftet om at være 20 procent billigere end den vejledende udsalgspris på det danske marked? Eller er det dem, der køber årets julegavelæs af parfume og cremer i Magasin og Matas, der ler sidst? Selv om de parfumerede julegaver meget sjældent sættes på tilbud i disse butikker?

Magasin er dyrest
Rejseliv.dk har sammenlignet priserne på 20 populære produkter i henholdsvis tax-free butikkerne i Københavns Lufthavn og i Magasin, som sammen med Matas-butikkerne står for størstedelen af salget af parfumer, kosmetik og hudplejeprodukter i Danmark.

Og konklusionen er ikke til at tage fejl af - i alle de 20 tilfælde, vi har undersøgt, kan det bedst betale sig at henlægge sine indkøb af dyre cremer og fornemme parfumer til tax-free butikkerne i Københavns Lufthavn. 

Butikkerne i lufthavnen kører med en prisgaranti på 20 procent under den vejledende udsalgspris på det danske marked, som betyder, at man kan få penge refunderet, hvis varen i lufthavnen ikke er 20 procent billigere. 
På nær få tilfælde lever tax-free butikkerne i lufthavnen op til sit løfte om at være 20 procent billigere. Men selv de tilfælde er stadig billigere at erhverve sig i lufthavnen end ved at finde vej til Magasin, bl.a. koster Marc Jacobs eau de parfume, Daisy, 482 kr. i lufthavnen, men burde - for at være 20 procent billigere end Magasin's 575 kr. for den samme flaske - stå i 460 kr.

Ulemper ved tax-free
Sætningen vejledende udsalgspris er imidlertid kodeordet, for internet-salg, udsalg og slagtilbud i f.eks. Bilka er ikke omfattet af prisgarantien. Så finder man i Bilkas julekatalog en natcreme eller en parfume fra et stort fransk modehus til 100 kr., der normalt står i det fem-dobbelte, kan man altså ikke kræve penge fra tax-free butikkerne i lufthavnen.    
En anden bagside af spare-medaljen er, at man ikke bare kan spadsere ind i lufthavnen for at julegave-handle på samme måde som i Magasin. Man skal som bekendt have en gyldig flybillet for at blive lukket gennem sikkerhedskontrollen og for at kunne shoppe tax-free. 

EU eller ikke-EU
Og skal man rejse til et land udenfor EU, er det ikke helt ligegyldigt hvor mange varer, man propper i kurven, for den maksimale værdi af indkøbte varer, man har med gennem tolden, når man kommer tilbage til Danmark, må ikke overstige 3.250 kr. Inklusiv hvad man eventuelt har købt af tøj og elektronisk udstyr på sin rejse. 
Men skal man bare en sviptur indenfor EUs grænser på forretningsrejse eller for at opleve f.eks. den engelske storby med julepynt, kan man købe Dankortet glødende i tax-free butikken. Og samtidig spare massevis af kroner. 

Se sammenligningen af priserne her

Vil du også gennem lufthavnen? Find flybilletter her