Guide: 10 ekstreme ferier

Fra dykning med hajer til kørsel med kampvogne. Se 10 oplevelser for adrenalinjunkies.

Fuld fart og spænding. Prøv for eksempel en tur i en »dragster«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Flickr.com

Ferier af den slags, hvor det vildeste på oplevelseskontoen er en tur på stranden, er sjældent tilfredsstillende for mænd (og kvinder) i kategorien adrenalinjunkies. Mandemagasinet AskMen har udarbejdet en liste over ekstreme oplevelser, som dog nok skal lukke munden på the wild ones.

Dyk med hajer
Der er hajdykning og så er der hajdykning af den slags, hvor man selv fungerer som madding.
Det sker i en specialdesignet ubåd, som fires ned til 400 meter under havoverfladen i havet ud for Roatan, en ø i Honduras. Her venter man, i op til ni timer og i kulsort mørke (turen foregår først efter solnedgang) på, at den sjældne seksgællede haj skal blive fristet af lugten af den levende madding, som er spændt fast bag ubåden.
Når hajen kommer, befinder den fem meter lange krop sig blot centimeter fra vinduerne i ubåden. Og da den er længere end ubådens fire meter, vil man som passager i fartøjet tydeligt kunne mærke bevægelserne fra det gigantiske dyr.
stanleysubmarines.com

Rumtræning
Trykket i de højere luftlag er som bekendt anderledes end på Jorden, og ingen »spacewalker« ud i rummet uden træning i at gebærde sig i vægtløs tilstand. Et af de steder, de professionelle og actionelskere kan træne, er i et såkaldt Hydrolab, som er en 12 meter dyb vandtank, hvis tryk svarer til det, der findes i rummet.
Tanken ligger i Rusland og man iføres en specialdesignet rumdragt, der er udstyret med forskellige sensorer til at måle om ens helbred kan klare opgaverne under vandet og dermed ude i rummet.
www.incredible-adventures.com

Kør racerbil
Racerbil, racerbane, hvinende dæk, brølende motorer. Er man til fart og spænding af den virkelig hurtige slags, kommer man ikke udenom en tur bag rattet i en såkaldt dragster. Det kan man for eksempel komme hos Doug Foley’s Drag Racing School, som har hjemme i North Carolina, USA, men som arrangerer racerkørsel flere steder i USA. dougfoley.com

Helikopter
Vild med takkede bjergtinder mange kilometer over jorden, men ikke helt i form til selv at bestige dem? Det kan godt være, det giver mest street credit selv at kravle til tops på otte af verdens højeste bjerge, men at opleve Himalaya’s spidser – inklusive Mount Everest – på en helikopter safari er heller ikke for folk med tendens til højdeskræk.
coxandkings.co.uk

Brandmand
Altid drømt om et job som brandmand? På Central Florida Fire Academy kan man få en smagsprøve af, hvad en arbejdsdag i brandhjelm indeholder – heriblandt at kravle ind i en brændende bygning, mave sig gennem et mørkt og røgfyldt rum, slukke ild, rappelle væk fra ilden og sidde bag rattet i en brandbil.
incredible-adventures.com/firefighter

Bulldozer
De fleste raske drenge har på et eller andet tidspunkt i deres liv gået forbi en byggeplads og ønsket sig at være den, der styrede kongen på pladsen - den store gule »gravko«. Hos People At Play i Florida kan man på en dertil indrettet byggeplads hoppe i styrehuset på de tunge maskiner og kaste rundt med jord, skidt og tonstungt skrammel. For kendere er det CAT 315 Excavator, CAT 257B Skid Steer Loader og CAT D3 Bulldozer, man får lov at lege med.
pplatplay.com

Street luge
Man tager et skateboard, udstyrer det med et interimistisk sæde og et par håndtag, finder en stejl asfalteret bakke, og voila, har man hvad man skal bruge til street luge. Sporten er ikke overraskende opfundet af skateboardere, der fandt ud af, at man kunne køre (meget) hurtigere, hvis man lå ned på sit skateboard.. Man kan få styret lysten til at fræse i vandret position med op til 150 kilometer i timen flere steder i verden, blandt andet hos Street Luge UK, hvor man kan deltage i såkaldt »Street Luge Taster Day«.
sssprint.co.uk

Kampvogn
I tilfældet kampvogn handler det om størrelsen, og vil man vældig gerne være størst, skal man på ekstrem-eventyr med Kasota i Minnesota, hvor der på programmet står håndtering af militær kampvogne – med lov til at vælte hen over mindre køretøjer. Kampvognene er af britisk oprindelse, af modellerne FV433 Abbot og FV432 Armored Personnel Carrier, og overskriften for oplevelsen hedder »crush package«. Navnet siger vist sig selv…
driveatank.com

Stuntman
Er et par timer eller en enkelt dag med adrenalin ikke nok, kan man i Las Vegas (selvfølgelig) melde sig til en fem dage lang såkaldt Stuntcation, der som navnet antyder er lig med fem dages action i selskab med en stuntman og oplevelser som slagsmål, fald, ild, våben, dødskørsel og alt, hvad man ellers kan forestille sig i kategorien stunts.
thrillseekersunlimited.com

Flyv MiG 
Tom Cruise fløj i firserfilmen Top Gun en MiG-29. Vil man gøre ham den ekstrem-oplevelses-kunst efter, bare i russisk luftrum (som er det eneste sted i verden, man som civilist kan hoppe ombord i en MiG), kan man fra Nizhny Novgorod flyfabrikken Sokol på egen krop opleve fart i kategorien 9 G. Man vælger mellem fuld speed ud i rummet eller tre kvarters kolbøtter og anden akrobatik i MiG’en (og nej, man er – desværre – ikke selv pilot).
incredible-adventures.com/migs

Læs også: 4x høj puls på ferien