Udkantsproblemer: »Hvorfor skulle vi hjælpe Nakskov, hvis vi ikke bor der?«

Danmarks boligmarked er splittet, hovedstaden er stukket af fra provinsen, hvor nogle byer i særdeleshed skiller sig ud ved gang på gang at placere sig under resten af Danmarks udkantskommuner.

Det er efterhånden sagt en milliard gange; København klarer sig rigtig godt på boligmarkedet, mens provinserne rundt om i landet hænger i bremsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: David Leth Williams
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er efterhånden sagt en milliard gange; København klarer sig rigtig godt på boligmarkedet, mens provinserne rundt om i landet hænger i bremsen.

Men helt så diffuse er provinserne dog ikke, for hvad end det kommer til udbudspriser, liggetider, prisnedslag eller salgspriser er det ofte de samme få områder, der placerer sig i den rigtig dårlige ende af skalaen.

Lolland, Langeland og Sønderjylland er således altid blandt Udkantsdanmarks absolutte bundskrabere, og det, mener sprogforsker Michael Ejstrup ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, at hele landet spiller en væsentlig rolle i, skriver Boliga.

- Medierne er med til at skabe en opfattelse af nogle bestemte steder. Alle ved fx, at de har nogle sociale problemer i Nakskov, fordi der har været et TV-program om det. Og så har vi fokus på lige netop det område uden at tænke over, at man jo har de samme problemer i mange andre byer på den størrelse og med den beliggenhed.

- Både Tønder- og Brønderslev-sagen er også eksempler på områder, der har fået et image i medierne, som forstærkes af, at man hele tiden bruger byerne som stereotyper, hvor det virkelig ikke går godt. Det holder den varme luft inde i ballonen, og det er rigtig svært for byerne at slippe af med.

 

Her går det ikke så godt

Et af stederne, der altid ender i bunden af statistikkerne, er den lille midt-lollandske by Holeby, der senest i en statistik trukket af Boliga i slutningen af august placerer sig som den danske by, hvor allerflest hussælgere må sænke prisen på deres udbudte villa.

I øjeblikket er 63 procent af alle udbudte villaer og rækkehuse i den lollandske by således blevet justeret ned i pris, mens det samlet set for Region Sjælland blot er 34 procent.

- Vi har en tid, hvor flere huse bliver revet ned end solgt. Det er langt fra de gode år før krisen, hvor der var mange københavnere, der flyttede på landet hernede, men de kommer ikke mere, siger ejendomsmægler Poul Eriksen fra mæglerfirmaet af samme navn til Boliga.

 

Hvad er der galt i Holeby?

I godt 33 år har Poul Eriksen solgt huse i og omkring Holeby, og selvom han tydeligt kan mærke forskellen på byens marked i dag sammenlignet med tidligere, er årsagen ikke helt klar for mægleren.

- Når der kommer 1.000 nye mennesker til København hver måned, må de komme et sted fra, og boligmarkedet her er et udtryk for den urbanisering.

Men hvorfor Holeby konsekvent klarer sig dårligt, er ganske ulogisk for mig, siger Poul Eriksen og peger på, at man eksempelvis som pensionist eller på efterløn kan få rigtig meget for sine penge i et område som Holeby.

- Nogle peger fingre ad bankerne og kreditforeningerne og siger, at det er deres skyld, at det går, som det gør, fordi de vender fingeren nedad til boliglån hernede. Arbejdspladserne spiller selvfølgelig også en rolle, selvom der faktisk er en del her i Holeby, siger Poul Eriksen til Boliga.

 

Ramt ligesom alle andre

Bagenkop, Gislev og Harndrup på henholdsvis Langeland, Østfyn og Vestfyn gør Holeby følgeskab i den ende af statistikken, der ikke er sjov for hussælgere i det syddanske ø-hav.

Minimum 60 procent af villaerne og rækkehusene, der er til salg i de tre byer, er nemlig justeret ned i pris.

- Vi er ramt, ligesom alle andre er ramt. Og der er ingen let løsning på det. Jeg håber, at vi får mere gang i boligmarkedet hernede med Femernforbindelsen, men den er jo ikke lige om hjørnet, siger Poul Eriksen.

 

Hvorfor hjælpe Nakskov?

Fra Michael Ejstrup er der heller ikke mange løsningsforslag at hente.

For mens sprog-professoren mener, at medierne bærer sin del af ansvaret for, hvordan udkantsområder som Lolland og Sønderjylland fremstår, mener han også, at det bliver op til småbyerne selv at kæmpe sig ud af imageproblemerne, der kan være med til at holde boligkøberne væk.

- Der er ikke andre råd end at sætte sig ned og se på, hvad man kan gøre for at promovere byen for noget andet og mere end det dårlige. Der må man gøre noget selv og ikke håbe på, at der kommer nogen og redder én, siger Michael Ejstrup til Boliga.

- Hvorfor skulle vi hjælpe Nakskov, hvis vi ikke bor der? Ligesom der jo heller ikke var noget ud over midtjyderne selv, der gad hjælpe Herning, Ikast eller Brande for 125 år siden, da de strammede ballerne - og garnet - og lod strikketøjet være vejen frem til succes med støt stigende boligpriser.


Her kan du se, hvor mange boliger der er sat ned i pris i dit område:

Villa/rækkehuse

Ejerlejligheder