Ti gode råd ved bolighandel efter regning

Stadigt flere ejendomsmæglere vil have betaling for deres løbende arbejde med at fremvise og annoncere boliger. For sælger kan det betyde en stor ekstra regning, hvis man ikke ser sig godt for.

Her er ti gode råd, hvis ejendomsmægleren forlanger et løbende honorar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Colourbox
  1. Få klarhed over, hvad der reelt skal betales for - punkt for punkt.
  2. Spørg ind til omkostningerne og forlang dokumentation, hvis mæglerne eksempelvis påstår, at det koster flere tusinde kroner at lægge en bolig ud på en hjemmeside på nettet.
  3. Kræv en løbende regning eksempelvis hver måned. Så opstår der ikke så nemt uenighed om, hvor mange fremvisninger mæglerne har foretaget af boligen i salgsperioden, hvor mange gange der har været åbent hus og så videre.
  4. Aftal nøje på forhånd, hvad der skal ske, hvis boligen ikke er solgt efter en vis periode på eksempelvis et halvt eller helt år.
  5. Kræver mægleren et fast honorar for overhovedet at indlede et salgsarbejde, så bed om en nøje specifikation for, hvad der reelt betales for, og hvad der ikke betales for.
  6. Undersøg på forhånd, om mæglerne også ønsker honorar for arbejde, der skal udføres, efter købsaftalen er underskrevet. Det kan eksempelvis være for at udarbejde refusionsopgørelser, hjælp til at hjemtage lån med videre.
  7. Indhent tilbud fra flere mæglere. Det er ikke alene de løbende salgsomkostninger, men også den ventede salgspris, der er afgørende for, hvem der skal vælges.
  8. Lad være med at betale et forskud for ikke udført arbejde. Betal først, når arbejdet er udført.
  9. Aftal en øvre grænse for, hvor meget salgsarbejdet under værst tænkelige forhold risikerer at løbe op i.
  10. Husk at mæglernes salær også kan forhandles. Hvis der kræves løbende betaling for en masse salgsarbejde, burde det været et godt argument for, at salæret også burde være lavere end ellers.

Læs også: Nye betalingsformer vinder frem ved boligsalg