Boligpriser langt under vurderingen

Syv ud af ti boliger bliver nu handlet til priser, der ligger et godt stykke under den seneste vurdering. Alligevel skal der betales afgift til staten af vurderingsbeløbet.

På landsplan handles de typiske boliger 23 procent under den offentlige vurdering, viser optællingen fra Home. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Prisen på mange boliger er på det sidste faldet så meget, at langt de fleste boliger nu herhjemme handles til priser, der ligger under den seneste offentlige vurdering.

Alligevel skal der betales 0,6 procent i afgift til staten af den offentlige vurdering. Den særlige tinglysningsafgift på 0,6 procent af handelssummen beregner staten nemlig af enten handelsprisen eller den offentlige ejendomsvurdering alt efter, hvad der giver mest.

»På den måde tjener staten alene i år ekstra hundrede millioner kroner på tinglysning, selv om boligpriserne er faldet, for så bruges de blot den offentlige ejendomsvurdering,« siger Niels H. Carstensen, der er kommunikationschef hos ejendomsmæglerkæden Home, der har talt op, at syv ud af ti boliger lige nu på landsplan handles under den offentlige ejendomsvurdering, der senest er foretaget 1. oktober 2007. I og lige omkring København er det endda tæt ved 95 procent af alle handler, hvor priserne er under den offentlige vurdering.

Loven omkring den offentlige vurdering slår fast, at ejendomsvurderingen skal afspejle værdien på vurderingstidspunktet – altså 1. oktober 2007 og ikke på handelsdatoen.

Men det rammer så boligkøbere, der handler til under den offentlige vurdering, fordi tinglysningsafgiften beregnes ud fra ejendomsvurderingen og ikke den aktuelle handelspris eller reelle her-og-nu værdi.

På landsplan handles de typiske boliger 515.000 kroner, eller 23 procent, under den offentlige vurdering, viser optællingen fra Home.

Dermed scorer staten 3.100 kroner mere per bolighandel, end hvis afgiften blev beregnet ud fra den faktiske handelspris. I alt betyder det, at staten med estimerede 50.000 bolighandler – heraf 35.000 under vurderingen - kan se frem til et ekstra provenu på 108 millioner kroner i 2009.

Tre ud af ti handler sker fortsat til over den offentlige ejendomsvurdering. Men disse boligkøbere sparer ikke noget, for her beregnes tinglysningsafgiften af handelsprisen.

Af samme grund har Dansk Ejendomsmæglerforening henvendt sig til Skatteminister Kristian Jensen (V) om sagen. De peger på, at staten i forvejen snupper andre og betydelige afgifter i forbindelse med en bolighandel. Faktisk er tæt ved halvdelen af alle handelsomkostninger nogle, som tilfalder staten.

Hver gang der handles en bolig til eksempelvis 2,5 millioner kroner, indkasserer staten 73.000 kroner. Regningen består af tinglysningsafgifter, registreringsafgifter på finansieringen og af moms på ydelser.

Boligkøbere skal i øvrigt passe på med at lægge alt for stor vægt på ejendomsvurderingen. Den er nemlig et beskatningsgrundlag, fastlagt for snart to år siden. Den siger ikke nødvendigvis noget om den enkelte boligs værdi, og hvad der er rette handelspris. Handelsprisen afhænger især af boligens størrelse og stand, beliggenheden, kvarteret og andre lignende boliger, der er solgt for nylig.