Nye betalingsformer vinder frem ved boligsalg

»Dav. Jeg vil gerne sælge min bolig,« siger Hansen til ejendomsmægler Berg. »Fint,« svarer Berg, »så skal jeg lige bede om 10.000 kroner til start.«

Kun de allernemmeste handler vil fremover blive afregnet efter solgt eller gratis princippet. I de fleste tilfælde vil mægleren kræve betaling for arbejdet, også selv om boligen ikke bliver solgt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Simon Knudsen

Stadigt flere ejendomsmæglere forlanger nu penge for at indlede et salgsarbejde med en bolig. Det gamle princip om »solgt eller gratis« er på vej ud. Det erstattes af en række nye betalingsformer mange steder. Derfor gælder det mere end nogensinde før om at se sig godt for, hvis man skal sælge villa, lejlighed eller sommerhus.

Det er især, fordi et boligsalg tager længere tid og kræver meget mere arbejde end før, at stadigt flere ejendomsmæglere forlader det gamle princip om, at sælger kun betaler omkostningerne for en bolighandel, hvis handlen falder på plads. Derfor forlanger flere ejendomsmæglere eksempelvis 10.000 kroner for overhovedet at indlede et salgsarbejde.

Andre vil have en timebetaling, hvor boligsælger betaler for hver enkelt post for sig - antal fremvisninger, antal åbent hus-arrangementer, markedsføring og lignende. Det er penge, som skal betales oven i det almindelige salær, som også er steget mange steder på det sidste.

Advokat Henrik Høpner, der er formand for de danske boligadvokater, siger, at de nye tider betyder, at sælgerne skal til at se sig meget bedre for end før.

»Det er sådan set rimeligt nok, at mæglerne får betaling for det arbejde, de udfører. Men sælgerne får vanskeligere at overskue, hvad de reelt betaler for, og hvad de får for pengene. Det bliver også vanskeligere at overskue, hvor stor den samlede regning for at boligsalg kan ende med at blive. Flere mæglere har eksempelvis både før salgsomkostninger og efter salgsomkostninger,« siger Henrik Høpner.

Kommunikationschef Jan Nordmann fra EDC Mæglerne fortæller, at mange af deres 250 forretninger for tiden går over til forskellige betalingsmodeller, hvor kunden enten betaler det hele efter regning, et fast startgebyr, eller enkelte of udvalgte dele af salgsarbejdet eksempelvis markedsføringen.

Principper står for fald

»Der er sket en ændring på dette område. Det skyldes, at mange boligbutikker ligger inde med måske 30 eller 40 boliger, de ikke kan sælge, men som de løbende skal betale markedsføringsomkostninger på. Sådan som markedet er lige nu, så står princippet om, at kunden først betaler, når boligen er solgt, for fald,« siger Jan Nordmann.

Fortsat tager EDC masser af boliger ind, hvor sælger ikke skal betale startomkostninger af nogen art. Det er typisk nemme sager, som skønnes at kunne sælges relativt nemt og hurtigt. Det kan skyldes, at der er tale om en særligt attraktiv bolig, eller at sælger har et realistisk forhold til salgsprisen.

»Generelt er det nemme sager, der ikke kræver meget arbejde, som fortsat kan sælges efter "no cure no pay-princippet", mens der kræves en eller anden betaling for de lidt mere vanskelige sager. Men der er store forskelle fra bolig til bolig og fra mægler til mægler på dette område,« siger Jan Nordmann.

Hos Home siger kommunikationschef Niels H. Carstensen på tilsvarende vis, at mange af deres butikker er gået over til en eller anden startbetaling, der typisk ligger omkring 10.000 kroner.

»Men det er noget, butikkerne selv afgør. Der er meget stor forskel fra sted til sted, men det er rigtigt, at princippet om, at man kun betaler ved et salg, er ved at ændre sig,« siger også Jens Meyer, der er kommunikationschef hos DanBolig.

Læs også: 10 gode råd ved bolighandel efter regning