Boligkøbere sparer stort på prisfald

Den månedlige ydelse på et nykøbt hus er faldet drastisk i takt med de faldende priser og faldende renter.

Det er blevet markant billigere at være boligkøber, siden priserne toppede omkring årsskiftet 2006/2007. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Colourbox

Selv med et snusfornuftigt, fastforrentet lån er der store penge at spare for førstegangskøberne på boligmarkedet i forhold til, hvis de havde købt for et par år siden, da priserne var højest. Især i København og omegn.

Her er det efter skat blevet 4.600 kroner billigere i månedlig ydelse at købe sig et gennemsnitligt hus, mens det er blevet mellem 3.300 og 3.900 kroner billigere at sidde i en gennemsnitlig lejlighed, siden priserne toppede.

Det viser beregninger fra Realkreditrådet.

"De nuværende boligkøbere har mulighed for at drage fordel af de faldende priser og det faldende renteniveau. Huskøbere kunne i 1. kvartal 2009 i gennemsnit spare 1.300 kroner om måneden efter skat på finansieringen af et standard parcel- og rækkehus på 140 kvm. sammenlignet med 2. kvartal 2007, hvor huspriserne toppede på landsbasis. Den største månedlige besparelse på boligfinansieringen af et parcel- og rækkehus kunne opnås i København, hvor den månedlige ydelse efter skat ligger 4.600 kroner lavere end ved pristoppen," siger Jan Knøsgaard, vicedirektør i Realkreditrådet.

Tallene er baseret på de seneste pristal for første kvartal 2009, mens pristoppen for parcel- og rækkehuse var i 2. kvartal 2007 og for lejligheder var 3. kvartal 2006.

Ydelserne er beregnet på et fastforrentet realkreditlån på fem procent i begge tilfælde, og der regnes med, at 80 procent af boligen finansieres som realkreditlån, og at et yderligere boliglån til de resterende 20 procent finansieres på samme vilkår som realkreditlånet.