Skattekaos mellem Danmark og Spanien på ottende år

Danmark opsagde for snart otte år siden sin aftale om beskatning med Spanien og Frankrig, hvilket har kostet Danmark et trecifret millionbeløb. Samtidig lever danskere med bopæl i Spanien med risikoen for at blive dobbelt beskattet.

Foto: Jordi de Rueda

Tusinder af danskere i udlandet lever på ottende år med usikkerhed om deres fremtidige skattebetaling. Det drejer sig om de danskere, der har slået sig ned i de lande, som Danmark for snart otte år siden opsagde de såkaldte dobbeltbeskatningsaftaler med, nemlig Spanien og Frankrig.

Frankrig reagerede med det samme, da aftalerne blev opsagt af Danmark i 2008 og pålagde danskerne fransk skat oven på den danske skat, der skulle betales efter opsigelsen af aftalerne. Spanien har endnu ikke gjort noget, og det har ifølge en af de danskere, der bor i Spanien, flere ubehagelige følger:

»Spanien kan jo begynde at beskatte os i morgen, hvis de får lyst. Så bliver vi dobbeltbeskattede, og så er der nogle af os, der skal ud at sælge hus og hjem,« siger pensionist Benny Olsen, som har boet i Spanien i 15 år.

Han understreger, at han ikke har noget imod at betale sin skat – især ikke til Spanien, hvor han trækker på velfærdssystemerne.

»Det er ikke sjovt at leve på »nas« i Spanien. Vi har adgang til fri lægehjælp, når vi har boet her i tre år og er over 65 år. Spanien har været gennem en hård tid, så det er ikke sjovt, når vi ikke bidrager til det samfund, vi lever i,« siger han.

Mens Benny Olsen har boet i Spanien så længe, at han stadig betaler spansk skat, så blev Carl Erik Knutsson fanget på det forkerte ben, da han i forbindelse med pensioneringen ville flytte til Sydspanien på grund af klimaet. I en overgangsordning efter opsigelsen af skatteaftalerne blev der fastsat en skæringsdato, som bestemmer, om Carl Erik Knutsson og hans kone skulle betale dansk eller spansk skat.

»Vi flyttede derned i april 2008, før Danmark opsagde aftalen i juni 2008. Det betyder, at vi var omfattet af den eksisterende aftale og betalte skat til Spanien i 2008. Men på grund af, at loven om opsigelse blev fremsat i november 2007, skal vi fremover betale skat til Danmark af vores pensioner. Folk som os baserede jo vores økonomi på gældende lovgivning, og så blev vi ramt af lovgivning med tilbagevirkende kraft,« siger Carl Erik Knutsson.

Han peger også på den usikkerhed, som en manglende dobbeltbeskatningsaftale medfører. Han understreger, at han ikke har noget imod at betale skat. Bare han ved, hvad han kan regne med i fremtiden. Usikkerhed om den fremtidige økonomi afholder mange pensionister fra at flytte, og det koster Danmark millioner hvert år, da mere end 80 procent af danske pensionister modtager mere i offentlige ydelser, end de betaler i skat.

»Det er vigtigt med en ny aftale. En dobbeltbeskatningsaftale skal sikre, at der er noget til begge lande. Men uden en aftale er man jo i en zone, hvor ingen regler gælder,« siger han.

Den manglende aftale rammer ifølge de to mange forskellige typer danskere – men ikke de velhavere, der i sin tid flyttede til Spanien for at få bl.a. den lave beskatning på 10-15 procent af pensioner. Spanien indførte nemlig for tre år siden en formueskat, der fik velhavere til at søge andre græsgange. Nu er det ifølge Olsen og Knutsson typisk almindelige pensionister og førtidspensionister, der flytter til Spanien primært på grund af klimaets gode indvirkning på kroniske sygdomme – eller håndværkere i de sidste år inden pensioneringen. Og de rammes nu af de manglende regler om beskatning af pensioner.

Argumentet for at opsige aftalen var bl.a., at pensionsopsparinger havde udløst skattefradrag i Danmark, da de blev indbetalt. Omvendt afholder det nye land udgifterne til lægehjælp og anden service til danskerne – ganske vist mod at modtage ca. 24.000 kroner årligt fra Danmark til gengæld.

I det oprindelige lovforslag blev det anslået, at Danmark går glip af ca. 100 millioner kroner årligt på grund af fradragene og den manglende skattebetaling senere. Det holdt ikke stik. Ifølge de seneste tal for 2014 modtog Danmark i alt godt 36 millioner kroner i skat fra danske pensionister, der bor i Spanien og Frankrig.

I lovforslaget blev det anslået, at erhvervslivet ikke ville blive ramt af en opsigelse, men ifølge DI mister danske virksomheder et »trecifret millionbeløb« årligt på grund af de manglende aftaler. Dermed har opsigelsen samlet set været en underskudsforretning for Danmark, der er gået glip af mere end en milliard i skatteindtægter.

Folketingets politikere blev fejlinformeret om de økonomiske konsekvenser af opsigelsen, og derfor bør politikerne arbejde for, at der hurtigst muligt etableres en ny aftale med Spanien og Frankrig, mener Carl Erik Knutsson, som er næstformand i foreningen Redan Espana, som er den officielle forening for personer, der er eller påtænker at bosætte sig i Spanien.

»En retfærdig model kunne være, at Danmark først tager skat som en procentdel. 15 procent har været foreslået, og at Spanien/Frankrig derefter beskatter ifølge deres beskatningsregler,« mener han.