Periode med dyrere bolighandler

Med indførelse af digital tinglysning ventes en overgangsperiode med længere ekspeditionstid. Læs her om konsekvenserne for køber og sælger.

I forbindelse med den nye digitale tinglysning kan der opstå ventetid, som kan gøre bolighandlen lidt dyrere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det afhænger blandt andet af dit valg af bank, hvor stor betydning problemer med tinglysningen får ved en bolighandel, for bankerne håndterer bolighandler forskelligt.

Til september bliver tinglysningen elektronisk, og det er ventet, at det i en overgangsperiode - sandsynligvis helt frem til nytår - vil forlænge ekspeditionstiden, før køber kan få sit endegyldige stempel på ejerskabet af huset.

"Når de sætter det nye system i gang, så vil der være sager, som skal til manuel prøvning, og de kan godt blive forsinkede, fordi det ikke kan gå så hurtigt som i det gamle system. Det får betydning for køber og sælger, men det vil variere meget fra bank til bank, da det afhænger af bankernes pris på de forskellige ydelser," siger underdirektør Henning Bonde fra Nordea.

Boligkøbere er gode kunder

For netop Nordea er det noget af det bedste, pressen kan spørge til. Nordea har fjernet mange af udgifterne ved en bolighandel i erkendelse af, at det er et af de tidspunkter, hvor de virkelig kommer i kontakt med kunderne og derfor har gode chancer for at fastholde kunden som en god kunde på sigt.

"Vi har en ide om, at hvis vi er konkurrencedygtige på det tidspunkt, hvor folk handler bolig, så er der stor sandsynlighed for, at vi også får forretninger med familien i fremtiden. Derfor har vi fjernet vores egen indtjening i den periode, og så håber vi på at få gode kunder mange år frem," forklarer Henning Bonde.

Ulemper for køberen

Den typiske bolighandel kan deles op i flere perioder. Først er der perioden, fra købsaftalen er underskrevet til overtagelsen af lejligheden eller huset. Her kan køber overveje en kurssikring, så han er sikker på at kunne betale det lån, han skal bruge. Det ændrer en længere tinglysningstid intet ved.

Derefter er der perioden fra overtagelsen til tinglysningen af skødet. Det er den periode, som kan blive forlænget i overgangsperioden. Kutymen er, at realkreditinstituttet på overtagelsesdagen udbetaler lånet til køber, da han skal betale for boligen fra og med overtagelsen. Realkreditinstituttet kan dog ikke være 100 procent sikker på sit pant i huset, før skødet er tinglyst i købers navn. Købers bank vil derfor garantere lånet over for realkreditinstituttet, og den garanti koster penge i langt de fleste banker.

I sagens natur stiger prisen, jo længere garantien skal løbe, så her bliver køber ramt af en længere ekspeditionstid på tinglysningskontoret

Ulemper for sælgeren

På sælgers side kan tinglysningstiden også få betydning, alt efter hvilken bank sælger har valgt. Sælger vil naturligvis ikke overdrage huset, før han er sikker på, at køber har pengene. Omvendt vil køber ikke betale, før han er sikker på at få ejendomsretten ved tinglysningen. I den mellemliggende periode deponerer købers bank derfor beløbet i sælgers bank, og sælger får pengene udbetalt umiddelbart efter tinglysningen.

En forlænget tinglysningstid betyder derfor, at der går længere tid, før sælger får sine penge i hånden.

Sælger bliver dog også berørt på anden vis - igen afhængigt af valget af bank. På overtagelsesdagen forlanger sælgers realkreditinstitut, at han indfrier sit boliglån. Sælger ejer jo ikke mere et pant, som han kan stille som sikkerhed for lånet. Normalt har sælger ikke pengene til at indfri lånet, for indtægterne fra salget kommer først til udbetaling efter tinglysningen, så sælger er typisk tvunget til at optage et lån i banken, og lånets løbetid og dermed pris vil afhænge af tinglysningstiden.