Digital tinglysning trækker handlen ud

Selv om al tinglysning foregår elektronisk fra midten af september, kommer det resten af året til at tage længere tid at få formalia på plads.

Al tinglysning i Danmark bliver fra 8. september elektronisk. Bag hele projektet står projektleder Henrik Hvid fra Devoteam (til højre) og dommer Søren Sørup Hansen, der bliver chef for den samlede tinglysning, som flytter til Hobro. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Morten Juhl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Formålet med digital tinglysning er at nedbringe ekspeditionstiden, men til at begynde med må køber vente længere på sit skøde og sælger på sine penge. Det gælder både boliger og erhvervsejendomme.

»Vi siger lidt forsigtigt, at vi regner med, at der er en indkøringsperiode frem til nytår,« siger Søren Sørup Hansen, der er præsident for Tinglysningsretten.

Hele ideen med den digitale tinglysning er ellers at afskaffe ventetiden. Advokaten, ejendomsmægleren eller en anden godkendt person taster oplysningerne om ejendommen ind i systemet, og efter få minutter vil tinglysningen være gennemført. Til sammenligning tager svarprocessen op til ti dage i dag.

»I mange situationer vil man kunne få et hurtigt svar, når man for eksempel er inde og lyse et pantebrev, men der vil være en overgangs­periode, hvor det kommer til at tage lidt længere tid, fordi en større del skal til manuel behandling, end når vi først for alvor har kørt systemet ind,« forklarer Søren Sørup Hansen.

20. august er sidste frist for at indsende et papirdokument til tinglysning. Herefter lukker hele tinglysningssystemet ned, og det åbner så i en ny og kun elektronisk udgave den 8. september.
Søren Sørup Hansen anslår, at det er de 12 lukkede ekspeditionsdage, der i første omgang skal lægges til ventetiden.

Lukke- og indkøringsperioden kommer næppe til at påvirke aktiviteten på ejendomsmarkedet, men det ærgrer ejendomsmæglerne, hvis ekspeditionstiden trækker ud.

»Set med ejendomsmæglernes øjne er vi ikke bekymrede for de tre uger (lukkeperioden, red.), men vi er bekymrede for, at der ophober sig en vældig bunke verserende sager, så der kommer lang ventetid efterfølgende,« siger formand for Dansk Ejendomsmæglerforening Steen Winther-Petersen.

Samme holdning gør sig gældende hos advokaterne, som i dag står bag størstedelen af de indsendte dokumenter.

»Helt overordnet er problemet, at det måske alligevel ikke bliver så hurtigt, som man i første omgang havde forudsat, fordi der er så mange overgangsting, der skal på plads. Der er en hel del ejendomme, som det ikke umiddelbart er til at konvertere til elektronisk tinglysning,« siger advokat Henrik Høpner, der repræsenterede advokaterne i Tinglysningsudvalget, som stod for forarbejdet til digitaliseringen.

Når tinglysningen lukker ned den 20. august vil det være første gang i historien. Dokumenter, som alligevel sendes ind, bliver afvist og sendes retur.

»Det bør ikke få konsekvenser for borgere og virksomheder i almindelighed, at der er lukket. Men det kan meget vel betyde, at for eksempel bankerne og realkreditten i lukkeperioden må tilrettelægge deres sagshåndtering anderledes end normalt,« siger kontorchef i Justitsministeriet, Lennart Houmann.