Kapløb om pant i boligen

Når det nye tinglysningssystem åbner 8. september, er det bare om at komme først til tasterne og sikre sig retten til pant i fast ejendom.

Tinglysningen lukker 20. august og tre uger frem. Det betyder, at boligejere skal være hurtige eller væbne sig med tålmod, hvis de skal tage lån i huset. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger.
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Långiver skal være ekstra varsom med at udbetale lån mod pant i fast ejendom fra 20. august og tre uger frem. Det skyldes, at tinglysningen lukker helt ned, så den, der kommer først til tasterne i det nye elektroniske tinglysningsystem, når det åbner 8. september, får retten til pantet.

»Det kommer an på, hvem der kommer først, men sådan er det også i dag. Hvem kommer først i postkassen, og hvem er heldig, at posten kommer først til os? Der er egentlig ikke nogen forskel på lukkeperioden og på, hvordan tingene er i dag. Der er en hvis tilfældighed forbundet med, hvem der kommer først,« siger præsident i Tinglysningsretten, Søren Sørup Hansen

Hold på pengene

Det er første gang i tinglysningens historie, at systemet lukker helt ned, men det har været nødvendigt for at gå fra tunge tingbøger og uendelige hyldemetre af dokumenter til et nyt elektronisk system.

»Det her er ikke som at have lukket i en weekend. I den kommende lukkeperiode er der principielt helt lukket, så dokumenter, der sendes til tinglysning, bliver afvist og returneret,« siger kontorchef i Justitsministeriet Lennart Houmann.

Sker der dobbeltsalg i perioden, så må den køber, som kommer sidst til tinglysningen, konstatere, at han har købt ejendommen af en person, som ikke længere ejer den. Det samme gælder, hvis ejeren af ejendommen har optaget gæld i den to steder, så pantet ikke rækker til begge lån. Derfor er det for långiver vigtigt at beholde pengene indtil dokumenterne er tinglyst, men igen er det de samme forhold, som gør sig gældende i dag.

»Hvis nogen vil snyde og sælge til anden køber, så vurderer vi, at det ikke er anderledes end andre situationer med dobbeltsalg. Her vil de professionelle rådgivere sørge for, at pengene ikke bliver udbetalt, før køber er sikker på at kunne overtage ejendommen,« siger Lennart Houmann.

Advokaterne, som ofte står bag dokumenter, der skal tinglyses, frygter heller ikke lukkeperioden, om end de ikke venter, den kan gennemføres helt problemfrit.

»Der kan komme nogle tvister om, hvem der kom først til mølle. Der kan være diskussioner om konkurser. Kan der ske noget der, mens der er lukket? Udgangspunket er, at det bør der ikke kunne, hvis man sørger for at få tinglyst sin rettighed med det samme, at tinglysningen lukker op igen,« siger advokat Henrik Høpner, der repræsenterede advokaterne i regeringens Tinglysningsudvalg.

Åbner igen 8. september

Klokken 12.00 den 20. august 2009 er absolut sidste frist for at indlevere et papirdokument til tinglysning. Advokatens råd til sine kolleger og andre, som indsender papirer til tinglysning, er at få ryddet op bunkerne på skrivebordet og i vindueskarmene, inden tinglysningen lukker ned.

Hos tinglysningskontorerne var der i år særlig travlt op til sommerferien, men i øjeblikket nyder de godt af den almindelige sommerstilhed. Der ventes derfor ikke at blive problemer med at nå at få tinglyst papirdokumenterne i tide, oplyser retspræsidenten Søren Sørup Hansen.

Planen er, at alle papirdokumenter skal være tinglyst inden udgangen af august. Den første uge af september bruges på at få den sidste konvertering til elektronikken på plads, og 8. september 2009 går systemet så i luften.