Mæglere og økonomer strides om boligpriser

Sælgernes folk forsøger at tale boligsalget i gang, mener økonomer, som forudser en lang og dyb krise.

Mæglerne tror på, at der snart bliver skrevet mange flere slutsedler, fordi priserne stopper med at falde. Den forhåbning har økonomerne ikke meget fidus til, fordi stigende ledighed altid vil presse boligmarkedet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Colourbox

Ejendomsmæglerne har travlt med at lade op til den helt store påskehobby blandt danskerne: Bolighandel.

Men selv om en række mæglere har fyret op for de positive pressemeddelelser, er der mere dystre meldinger fra landets bankøkonomer og uafhængige forskere. En sjælden enighed har bredt sig blandt økonomerne: Boligkrisen fortsætter, den bliver langvarig, og den bliver dyb. Det skriver Børsen.

»Sandsynligheden for at boligpriserne falder yderligere, er klart størst. Og de kan endda falde betragteligt,« siger lektor og cand.polit Jens Lunde fra Handelshøjskolen i København.

Danske Banks økonomer sætter de tørre tal på forventningen. Meldingen fra seniorøkonom Tore Stramer Damgaard er, at boligpriserne skal ned med 9,5 procent i år og yderligere 5 procent i 2010.

Beregninger fra Nykredit viser, at priserne på ejerlejligheder i København nu er faldet 33 procent i reale priser siden toppen. Også Sydbank, Handelsbanken og Nykredit venter prisfald.

»Resten af 2009 vil formentlig byde på flere prisfald, og det er vanskeligt at se nogen bestemte landsdele gå ram forbi. Selv om lavere renter, skattelettelser og udbetaling af SP-midlerne luner og er med til at dæmpe prisfaldene, blæser den stigende ledighed og negative stemning fortsat kolde vinde ind over markedet,« siger økonom Jens Lieutenant Pedersen fra Nykredit til Børsen.

Mange mæglere er imidlertid faste i troen på, at bunden allerede er nået:

"Jeg vil påstå, at du i dag kan købe billigere, end du kan om nogle måneder. Jeg tror, det hele vender hen over sommeren," siger Jan Fog, der med base i Klampenborg udbyder villaer og lejligheder i den dyre ende af boligmarkedet.

Til Børsen siger flere andre mæglere, at kreditkrisen fik luften til at gå af ballonen, men det dramatiske prisfald er nu standset, blandt andet som følge af lavere rente, skattelettelser - og de meget lavere priser sammenlignet med toppen for et par år siden.

Læs også: Boligpriser på vej mod rekordfald