Nationalbanken: Boligmarkedet er frosset fast

Alle spejder efter tegn på, at det snart vil begynde at gå bedre på det danske boligmarked. De faldende renter og stigende indkomster burde skabe optimisme. Men endnu sker der ikke noget, fastslår flere eksperter med Nationalbanken i spidsen.

Foto: Foto: Linda Henriksen

Det danske boligmarked er fortsat præget af isende kuld og låst fast i en uheldig fælde med faldende priser, lange salgstider og historisk få handler.
Situationen ser tilmed ikke ud til at tø op det første lange stykke tid og i hvert fald ikke før tidligst engang til næste år.

Det budskab kommer fra Sven Holm, der er administrerende direktør for Realkredit Danmark og formand for Realkreditforeningen, som organiserer både Nordea Kredit, LR Realkredit og Realkredit Danmark.
Han bakkes op af både nationalbankdirektør Nils Bernstein og erhvervs- og økonomiminister Lene Espersen, der i går talte på Realkreditforeningens årsmøde.
»Frygten for arbejdsløshed er boligmarkedets værste fjende i øjeblikket. Den usikkerhed fjernes næppe lige med det første. Vi venter også et fortsat trægt boligmarked i år,« lød det fra Sven Holm.
 

Negative forventninger
Nationalbankdirektør Nils Bernstein siger, at boligmarkedet for tiden »nærmest er frosset helt fast.«
»Stigende indkomster og faldende renter, som vi oplever nu, vil under normale omstændigheder få priserne til at stige. Men i øjeblikket er tingene ikke normale. De meget negative forventninger til fremtiden overskygger den positive udvikling i de flestes privatøkonomi,« siger Nils Bernstein, der også peger på, at mange for tiden holder igen, fordi de venter lavere priser.
»Det er en selvforstærkende mekanisme, som kan være svær at bryde. Især når arbejdsløsheden er stigende,« siger Nils Bernstein, som skønner at 110.000 danskere allerede nu bor i en bolig, hvor gælden overstiger værdien af boligen.
De er med andre ord insolvente og vil stå tilbage med et tab, hvis de skulle sælge boligen her og nu.
»Den gruppe er i en meget udsat position, hvis indkomsten falder, eller de tvinges til at sælge boligen af anden grund,« siger Nils Bernstein.
 

Ingen større optur
Erhvervs- og økonomiminister Lene Espersen (K) er også tilbageholdende med at udvise den store tro på, at det danske boligmarked umiddelbart står foran nogen større optur, selv om renten er faldet på betydelig vis, og skatterne falder, og indkomsten stiger for mange.
»Det er usikkert, hvornår priserne på boligmarkedet igen vil stabilisere sig. De meget lave renter vil sammen med skattelettelser både i år og næste år være med til at holde en hånd under priserne. På den anden side kan negative forventninger til fremtiden trække huspriserne ned. Enkelte ejendomsmæglerkæder melder om bedringer på boligmarkedet. Men indtil videre er det desværre småt med konkrete data, der kan dokumentere, at boligmarkedet er ved at vende,« siger Lene Espersen.
Siden boligpriserne toppede i efteråret 2006 er de faldet omkring ti procent på landsplan, men i de dyre områder omkring København har der været prisfald i nærheden af 30 procent mange steder.
Fortsat er priserne dog historisk høje, selv når der tages højde for inflationen.