Mæglere vejrer morgenluft

Danskerne køber boliger igen, siger flere mæglere. Lav rente og kraftige prisfald er ifølge mæglerne endelig slået igennem i den forløbne måned.

Mæglerne tror, at boligmarkedet er i bedring. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Colourbox

Selv om ejendomsmæglere er notoriske optimister på boligmarkedets vegne, lader de nu til at have lidt mere at have optimismen i. Flere af dem melder om stigende salgstal i marts, som dog ikke kan aflæses i faldende lagertal endnu.

Ejendomsmæglerkæden Realmæglerne oplyser, at salget målt i antal ejendomme er steget med 34 procent i forhold til 4. kvartal 2008. Men i forhold til det tilsvarende kvartal i 2008 ligger salget fortsat lavere, og salget i 4. kvartal var meget lavt.

"4. kvartal var det dårligste kvartal i mands minde. Så det er for tidligt at erklære, at krisen på boligmarkedet er overstået. Boligmarkedet accellerer, og det er altid rart, men det er fra en meget lav hastighed, vi øger tempoet," påpeger kommunikationschef i Home Niels Carstensen.

Det er marts, der trækker boligsalget op, og geografisk er det især salget i hovedstadsområdet, der driver fremgangen. Her er Realmæglernes salg steget med mere end 70 procent i forhold til forrige kvartal. Men også områder som Midtsjælland, Fyn og Nordjylland viser stor salgsfremgang, oplyser direktør Niels Brandt fra Realmæglerne.

Realmæglernes fremgang bakkes op af EDCs salgstal, som beregnet i forhold til de tilsvarende måneder i fjor viser fremgang i samme størrelsesorden, oplyser EDCs kommunikationschef Jan Normann.

”Marts så meget bedre ud end de foregående fem måneder, og det er først og fremmest lejligheder – men også villaer - øst for Storebælt, det går bedre for,” siger han.

Hos Nybolig vil kommunikationschef Eva Nørgaard Petersen endnu ikke aflive krisen. Men hun medgiver også, at marts har givet grund til optimisme med et salg, der korrigeret for sæsonudsving ligger 25 procent over den foregående måned.

”Vi kan især se en stigende aktivitet med flere bestilte salgsopstillinger og flere bud på især små lejligheder,” siger hun.

Alle mæglerne peger på den faldende rente, de faldende priser og den kommende skattereform, der letter på danskernes privatøkonomi og giver større appetit på at købe bolig.

Det er dog de færreste nationaløkonomer, der tror på en kraftig bedring af boligmarkedet før 2010.

Antallet af boliger til salg har i årets første måneder ligget nogenlunde stabilt og er lige nu 73.617 stk. Antallet var dog oppe i nærheden af 76.000 i anden halvdel af 2008.