København mangler 45.000 boliger

En ny prognose fra Københavns Kommune slår fast, at hovedstaden vil vokse eksplosivt over de næste år. Eksperter forventer højere boligpriser.

Flere borgmestre har kritiseret udspillet. Særligt de kommuner, som står til at afhænde penge, har givet deres mening til kende om udligningsreformen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der bliver flere og flere københavnere. Mandag offentliggør Københavns Kommune en ny befolkningsprognose, der viser, at landets største kommune frem mod 2027 vil vokse med 100.000 mennesker. Det svarer til, at næsten hele Aalborg flytter til Københavns Kommune i perioden frem til 2027. Udviklingen betyder, at der skal bygges 45.000 boliger, hvis den store efterspørgsel skal mødes, vurderer kommunen.

Den store befolkningstilvækst skyldes primært to afgørende faktorer; der bliver født flere i København, end der dør. Og der flytter flere til København fra udlandet, end der rejser fra København den anden vej. Alene i år forventes København at vokse med cirka 11.000 mennesker.

Prognosen kommer ikke bag på Hans Jørn Abrahamsen, der er salgschef i bygge- og ejendomsvirksomheden NCC Bolig. Der har været gang i salget af nye projektboliger i de senere år, og tendensen vil fortsætte.

»Vi oplever, at der flytter mange til København, men det er jo ikke bare et københavnsk fænomen. Man ser det også i de andre ­nordiske storbyer som Oslo og Stockholm, hvor den samme trend gør sig gældende,« siger Hans Jørn Abrahamsen.

Den store efterspørgsel efter boliger i hovedstaden kan være med til at presse lejlighedspriserne yderligere op, forventer han.

»Det vil alt andet lige betyde, at bolig‑­priserne vil stige i København, hvis vi sam­tidig ser, at renten forbliver omkring sit nuværende niveau,« siger Hans Jørn ­Abrahamsen, der forventer, at Københavns boligpriser vil fortsætte med at stige ­hurtigere end resten af landet.

Men prisudviklingen i Københavns mest attraktive kvarterer vil også kunne smitte af på en række af forstadskvartereRne, forventer han.

»København er allerede blevet dyr, og hvis priserne stiger yderligere, så vil vi se, at folk begynder at kigge på alternative steder forholdsvis tæt på København. Så ud over at priserne vil stige i København, så forventer vi også, at priserne vil stige nogle af de steder, der ligger under en halv time med offentlig transport fra København,« siger Hans Jørn Abrahamsen.

Morten Skak, boligøkonom på Syddansk Universitet

»I og med at du tiltrækker studerende fra udlandet, vil det selvfølgelig skabe pres på de mindre boliger. Vi har også set en tendens til, at flere enlige bliver boende, og det giver jo også et større pres på de mindre boliger. «


Også hos ejendomsmæglerkæden Nybolig opleves der stor aktivitet på det københavnske boligmarked, forklarer pressechef Thomas Hovgaard. Han peger på, at byggebranchen melder høj aktivitet og beskæftigelse.

»Alt tyder på, hvis du spørger os, at vi nok vil se yderligere prisstigninger, fordi der kommer flere mennesker, end der er lejlig­heder,« vurderer Thomas Hovgaard.

Tidligere var tendensen, at folk forlod hovedstaden til fordel for forstæderne, når de fik børn. I dag bliver flere børnefamilier boende i København, og det kan ses i tallene. I de seneste 15 år er der kommet 19.000 flere børne­familier i København

»Vi kan afspejle det direkte i efterspørgslen på vores projekter. Vi kan også konkret mærke det ved, at vi ser en tendens til, at folk bliver boende. Altså de lidt yngre familier, som tidligere boede i København, mens de læstE. Men mange af dem bliver nu boende i København i stedet for at flytte nordpå for eksempel,« siger Hans Jørn Abrahamsen.

 

Samtidigt viser prognosen fra Københavns Kommune, at flere udlændinge bosætter sig i København. I løbet af de seneste ti år er indvandringen fordoblet i København, og der er kommet 65 pct. flere københavnere med udenlandsk statsborgerskab. USA, Italien og Tyskland er de tre lande, der bidrager mest til Københavns vækst. En stor del af dem kommer for at arbejde eller ­studere, og de skal have et sted at bo. Det presser efterspørgslen op på især de mindre lejligheder, som også i stigende grad bliver købt som forældrekøb, hvor forældre ­investerer i en lejlighed, som deres børn kan bo i, mens de studerer.

»Det er klart, at i og med at du tiltrækker studerende fra udlandet, vil det selvfølgelig skabe et pres på de mindre boliger. Vi har også set en tendens til, at flere enlige bliver boende, og det giver jo også et større pres på de mindre boliger,« siger Morten Skak, der er boligøkonom på Syddansk Universitet.

Udviklingen understreges af tal fra Boliga der viser, at lejligheder på under 110 kvadratmeter er steget 29 procent i værdi siden 2008. Til sammenligning er lejligheder på over 110 kvadratmeter steget 22 procent i værdi.

Det er en tendens, der godt kan fortsætte, vurderer Thomas Hovgaard. For nylig var meldingen fra ejendomsmæglerne i Nybolig, at omkring halvdelen af de små lejligheder i København bliver solgt som forældrekøb, og tallet er stigende.

»Jeg tror også, at de vil stige lidt mere i pris end resten af markedet. Vi ser, at folk med lavere indkomster end tidligere køber lejligheder til deres børn. Hvor vi typisk så, at det primært var folk med høje indkomster, så ser vi nu også, at funktionærer køber lejligheder til deres børn – også større lejligheder, end de gjorde før,« siger Thomas Hovgaard.