Boligøkonom: Københavns Kommune medskyldig i høje priser

Det klinger hult, når overborgmester i København Frank Jensen kritiserer regeringen for at ville gøre Københavns Kommune til et VIP-projekt. Kommunen bærer selv et stort ansvar for Københavns lejlighedspriser og befolkningssammensætning, mener boligøkonom.

I de senere år er der opstået en stigende opmærksomhed omkring de høje boligpriser i især Københavns Kommune. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIels Ahlmann Olesen

»Københavns kommune har selv medansvar for, at der mangler lejligheder med lav husleje, eftersom man har fjernet en del af de billige lejligheder under sanerings- og byfornyelsesindsatsen specielt  i perioden 1980-1995 via nedrivning og sammenlægninger. Større lejligheder giver større huslejer. Hertil kommer, at mange private udlejere har moderniseret lejelejligheder efter boligreguleringslovens paragraf 5.2, det giver i snit en lejeforhøjelse på 70 procent.«

Sådan Lyder kritikken fra direktør i Boligøkonomisk Videncenter, Curt Liliegreen.

Han peger på, at der i forbindelse med byfornyelsen i halvfemserne er slået en masse etværelses lejligheder sammen, nedlagt kælderlejligheder og revet baghuse ned.

»Det har selvsagt presset priserne på lejligheder op,« siger Curt Liliegreen.

Der bygges ikke nok boliger

I dag stiger lønningerne i Københavns Kommune i et hastigere tempo end i resten af landet. Tidligere har Københavns Kommune dog været udfordret økonomisk af store grupper på offentlig forsørgelse.

»Man kan sagtens mistænke kommunen for at have haft en interesse i at fjerne nogle af de ressourcesvage beboere. På den front kan man sige, at kommunen har sejret sig selv ihjel, for i dag er der mangel på billige boliger i København. I modsætning til hvad man læser i medierne, bliver der slet ikke bygget nok boliger til at imødekomme efterspørgslen,« siger Curt Liliegreen.

I de senere år er der opstået en stigende opmærksomhed omkring de høje boligpriser i især Københavns Kommune.

Det var blandt andet derfor, at den forrige regering ændrede planloven, så kommunerne kan kræve, at 25 procent af nye lokalplaner består af almene boliger. Samtidig har Københavns Kommune selv ændret reglerne på området.

»Tidligere har man i København både haft regler om, at lejlighederne i gennemsnit ikke måtte være under et vist antal kvadrat­meter. Samtidig har man haft regler om, hvor mange lejligheder der må være små. Det ser ud som om, kommunen har overgjort det, og derfor har man så blødt op på reglerne nu.«

Se billederne: Her er de nye boliger for Københavns elite