Nye bydele presser middelklassen ud og gør København eksklusiv

Kvadratmeterprisen på en ejerlejlighed i flere af Københavns nye boligkvarterer er markant højere end i resten af kommunen. Priserne udelukker middelklassen, lyder det fra kilder med kendskab til boligmarkedet.

I de nye attraktive bydele i København kræver det typisk to indtægter på 500.000 kroner om året at købe en lejlighed på 100 kvadratmeter, hvis familien ikke har en stor opsparing til bolig. Foto: Ida Odgaard Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nordhavn, Islands Brygge og Carlsberg Byen.

Det er blot et lille udpluk af de nye boligkvarterer, der i øjeblikket skyder op eller bliver udvidet i Københavns Kommune.

I samarbejde med den uafhængige boligside Boliga.dk har Berlingske undersøgt kvadratmeterpriserne i Københavns nye bydele, og tendensen er klar: Udbudspriserne ligger væsentligt over gennemsnittet for nybyggerier i resten af hovedstadskommunen.

Hvis du vil bo i Københavns nye eksklusive bydel Nordhavn, skal du være villig til at lægge 54.003 kroner i gennemsnit pr. kvadratmeter for en ejerlejlighed. Det er 41 procent dyrere end den gennemsnitlige kvadratmeterpris i resten af kommunen for nybyggerier. Den ligger på 38.274 kroner.

Ifølge boligøkonom ved Syddansk Universitet Morten Skak skyldes udviklingen den store efterspørgsel på nye boliger.

»Det er en naturlig markedsmekanisme. De personer, der arbejder i byen, har typisk de højeste lønninger, og samtidig vil de gerne bo tæt på deres arbejde for at spare transporttid. Der er tale om et klientel, der kan betale de dyre boliger, og det presser priserne op,« siger Morten Skak og tilføjer:

»Den store tendens er, at København bliver mere eksklusiv og mindre tilgængelig for folk med almindelige indkomster.«

I de nye bydele tegner der sig et billede af, at den tunge industri rykker ud for at give plads til, at pensionskasser og kapitalfonde kan udvikle eksklusive og moderne boliger til de højtlønnede københavnere, lyder det fra Morten Skak.

»Kvartererne skifter langsomt karakter, og det gør beboerne også. Boligerne bliver mere eksklusive, og dem med lavere indkomster rykker ud. Nyhavn er skoleeksemp­let. Gaden var tidligere befolket med ludere og bumser, men det er i dag et eksklusivt kvarter,« tilføjer han.

De høje priser gør det svært for familier med middelindkomster at bosætte sig i de nye københavnerkvarterer, hvor langt de fleste af de nye byggerier bliver solgt som såkaldte projektboliger. Det er boliger, der er solgt, længe inden byggeriet er færdiggjort.

De attraktive kvarterer er for velhavere

Hans Jørn Abrahamsen er salgschef i bygge- og ejendomsudviklingsvirksomheden NCC Bolig, der blandt andet står for salget af projektboliger på Islands Brygge og i flere andre dele af landet. Han fortæller, at nogle af de nye projektboliger kun er egnet til den rigeste del af befolkningen.

»Der er nogle projektboliger, som er i et prisniveau, hvor det kun er velhavere, der har mulighed for at købe dem. Det er typisk dem, der ligger på de bedste beliggenheder enten i København K, Nordhavn eller på Islands Brygge,« siger han.

boligøkonom ved Syddansk Universitet, Morten Skak

»Den store tendens er, at København bliver mere eksklusiv og mindre tilgængelig for folk med almindelige indkomster.«


Samme udmelding kommer fra Thomas Hovgaard, der er talsperson for Nybolig, som er en del af Nykredit-koncernen. Han oplyser, at den gennemsnitlige kvadratmeterpris for en projektbolig, der udbydes af Nybolig, ligger på omkring 45.000 kroner.

»Nybyggerier henvender sig ikke til dem med meget lave indkomster. Det koster 4,5 millioner kroner for 100 kvadratmeter, som en familie typisk skal have som minimum. Men man skal også huske på, at mange projektsalg ligger ret eksklusivt. De ligger typisk ved vandet og ved havnefronten, hvor grundene er enormt dyre,« siger han.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at lønningerne i hovedstaden stiger hurtigere end i resten af landet. Siden 2004 er lønningerne i Region Hovedstaden således steget med 28,8 procent. I Region Syddanmark, hvor stigningen er næststørst, lyder den på 24,9 procent.

Las Olsen, privatøkonom i Danske Bank, fortæller, at mange faktorer spiller ind, hvis man skal have råd til en lejlighed. Og hvis man skal have råd til en af de nye lejligheder i Københavns nye bydele, skal der en betydelig indkomst til.

»For lejligheder i prisklassen 3,5 til 4,0 millioner kroner skal der realistisk set en indkomst på omkring to gange 500.000 kroner om året til, hvis man ikke har betydelig opsparing med i forvejen. Koster lejligheden fem millioner, er det nærmere to gange 750.000 kroner,« siger Las Olsen.

»Ikke mange har råd til den slags lejligheder uden videre. Typisk er der tale om folk, der har en opsparing med i forvejen eksempelvis fra en tidligere bolig. Men der er selvfølgelig også købere, der bare har en rigtigt god indkomst,« pointerer han.

Men ikke alle nye boliger er for velhavere. I eksempelvis bydelen Ørestad ligger den gennemsnitlige kvadratmeterpris for projektboliger på samme prisniveau som andre ejerlejligheder i resten af kommunen ifølge tal fra Realkreditrådet.

»Der er projekter i København, hvor prisniveauet er mere humant, og hvor folk med almindelige indkomster stadig har mulighed for at købe. Det er eksempelvis i Ørestad, hvor man stadig får meget for pengene,« siger Hans Jørn Abrahamsen fra NCC Bolig.

Grønttorvet bliver for jævne indkomster

Mandag løftede Københavns Kommune sløret for en helt ny bydel, der skal huse familier med mere almindelige indkomster.

Det gamle Grønttorvet i Valby rykker til Høje Taastrup, og det betyder, at de godt 160.000 kvadratmeter grønttorv skal bruges til udvikling af endnu en ny bydel i København. Den nye bydel kommer til at hedde »Ny Valby« og er finansieret af FB Gruppen og pensionsselskabet PKA.

Aftalen mellem de to selskaber indebærer, at der over de kommende fem år skal opføres 2.000 lejligheder og rækkehuse samt en ny park på grunden, hvor det gamle grønttorv lå. Ny Valby får også fem højhuse på op til 80 meter, og prisen på udviklingen af det nye kvarter løber op i fem milliarder kroner.

Overborgmesteren i Københavns Kommune, Frank Jensen (S), er meget bevidst om, at boligpriserne i København er høje – han kalder det nogle »meget dyre boliger i de nye, lækre boligområder«.

»Det er lige nøjagtigt derfor, vi i København i stor stil bruger planlovens bestemmelse om, at vi kan kræve, at 25 procent af boligerne i de nye områder bliver almene. Det vil sige, at de bliver til at betale for mennesker med almindelige indkomster,« siger han.

Københavns Kommune har planlagt at bygge 1.000 almene boliger i Ørestad, 600 i Carlsberg Byen og 1.000 på Levantkaj i Nordhavn.