Her er vinderne i fleks-auktionen

Realkredit Danmarks cheføkonom giver svarene i forbindelse med auktion over flekslån.

Foto: NIels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark: Hvem er dagens vindere efter fleksauktionens første dag?

- Vinderne er alle låntagere med flekslån. Både lån på et år, tre år og fem år ender på rekordlave renteniveauer.

Hvad kommer resultatet af auktionen til at betyde for boligmarkedet?

- De meget lave renter er med til at understøtte boligmarkedet. Renterne betyder meget for boligpriserne. Men renteniveauet har været rigtig lavt de seneste par år, og det har ikke været nok til at sætte gang i markedet.

- Der er behov for vished om, at økonomien bevæger sig i den rigtige retning. I en periode har mange måske frygtet for deres job, og der har været usikkerhed omkring boligmarkedet og fremtiden for de forskellige lånetyper.

-Så lave renter er ikke i sig selv nok til at skubbe boligmarkedet i gang igen.

Hvor lang tid vil vi se så lave renter?

- Der er altid stor usikkerhed om renteprognoser. Vores vurdering er, at renten vil bevæge sig på forholdsvis lave niveauer over det kommende års tid.

- Desværre holder den økonomiske krise renterne nede på et lavt niveau. Indtil videre ser det ikke ud til, at danskerne behøver at frygte, at renterne pisker opad. Men der er stor usikkerhed om gældskrisen i Europa. En finansiel panik vil kunne presse renterne op.

Hvad skal man vælge som boligejer?

- Det vigtige er at overveje den risikovillighed man vil have. Vil man gerne have lån med variable renter og den usikkerhed det giver hvis renterne stiger, så er flekslån en mulighed.

- Især hvis man har en økonomi, så man kan håndtere en betydeligt højere ydelse. Vil man gerne have sikkerhed, så kan et fastforrentet lån være en god idé.

Så fastforrentede lån er stadig inde i billedet?

- Ja, men ingen kan sige, hvad der i sidste ende vil være det bedste økonomiske valg. Vi ved ikke, hvor renten er om fem eller 10 år.