Hæfter alle for nye altaner i andelsforening?

Kan flertallet bare pålægge alle i foreningen at optage et fælles lån?

Et altanprojekt i en andelsboligforening kan være en kompliceret affære. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

? Jeg bor i andelsbolig, og vi har netop haft en ekstraordinær generalforsamling om, hvorvidt vi skulle have altaner eller ej. Der blev flertal for forslaget, så nu venter næste step omkring endelig aftale med kommunen med videre.

I forslaget ligger dog, at finansieringen går via andelsforeningen, der optager lånet, så de andelshavere, der vælger at få en altan, enten kan købe den via et engangsbeløb eller betale den som en separat afregning, samtidig med at den kvartalsvise boligafgift afregnes.

Har andelshaveren valgt en altan og på et senere tidspunkt fraflytter lejligheden, er tanken, at det fulde beløb skal afregnes som en forbedring identisk med for eksempel køkken eller bad. Dette også selv om køberen er en nuværende andelshaver i foreningen.

Tanken er så, at alle andelshavere hæfter for den samlede gæld for altanerne via et nyt lån - identisk med, hvad vi gør for de bestående realkreditlån, der vedrører ejendommen. Men kan jeg godt hæfte for altangælden, selv om jeg ikke vælger at købe en altan og derfor ikke deltager i projektet?

Med venlig hilsen P.

! Jeg forstår din mail sådan, at I har vedtaget, at de, der ønsker altan, også bliver ejer af altanen, altså en individuel forbedring, og sådan at andelsboligforeningen optager lån til finansiering.

Selv om jeg ikke har set det konkrete forslag, tør jeg godt sige, at et sådant forslag kræver tilslutning fra alle andelshavere. Låneooptagelsen kan påvirke andelsværdien, hvis altanerne ikke har en værdi, der modsvarer lånet. I praksis giver dette dog normalt ikke problemer, da værdiforøgelsen typisk vil modsvare lånet, men teoretisk er det et problem. Værre er det, at foreningen på denne måde agerer bank og påtager sig en risiko.

Det kan jo godt være, at der i jeres forening er fuld sikkerhed i de enkelte andele, men dette bør som minimum afklares, og der bør etableres sikkerhed, så foreningen begrænser sin risiko.

Altanprojekter er komplicerede, både teknisk og juridisk. Nogle steder etableres altangrupper, der så klarer finansieringen, uden at andre har en medhæftelse. Da altanerne hviler på fælles ejendom, kræver vedtagelse i disse tilfælde kvalificeret flertal. Andre gør det sådan, at andelsboligforeningen ejer altanerne og således, at det med långiver aftales, at de, der ikke har altaner, fritages for personlig hæftelse.

Altansager kræver et - både teknisk, finansieringsmæssigt og juridisk – grundigt forarbejde. Ellers kan det let gå galt.

Med venlig hilsen Allan Ohms, advokat (H), www.ForumAdvokater.dk