Gider jeg arbejde, til jeg bliver 68 år eller længere?

Hvis man vil have den økonomiske frihed til at kunne vælge eventuelt at trække sig tilbage før tid på arbejdsmarkedet, kræver det planlægning - og man skal starte i god tid, skriver journalist Frederik M. Juel, der har opsøgt en privatøkonom for at blive skarpere på sine muligheder.

Frederik M. Juel Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jeg gider ikke arbejde, til jeg bliver 68 år, eller gør jeg?

Pensionsalderen stiger, og det får måske nogle til at overveje, om de kan spare så meget op til pension, at de kan gå før tid for egen regning. Selv foretrækker jeg nok en model med delpension, så man får en mere glidende tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet.

Men problemet er blevet meget aktuelt, fordi vi lever længere og længere og skal gå senere og senere på pension. De yngste generationer, der nu er på arbejdsmarkedet, kan se frem til en pensionsalder på over 70 år.

Med den stadigt stigende pensions­alder tæller mange helt givet på knapper for at finde ud af, om de kan gå tidligere på pension end regeringen kræver.

Man skal jo nyde sit otium. Men hvis man vil have den økonomiske frihed til at kunne vælge eventuelt at gå før tid, kræver det planlægning. Den skal starte i god tid – gerne mens man kun er i 30erne eller 40erne, selv om pensionen i den alder kan virke meget fjern, fremhæver privatøkonom i Danske Bank Louise Aggerstrøm Hansen.

Hun påpeger, at første skridt er at få overblik over sin økonomi. Ikke bare sin pensionsopsparing, men hele sin økonomi. Hvor stor er formuen? Og hvilke ønsker har man til livet som pensionist? Vil man blive boende i huset eller sælge det og flytte i lejlighed?

Når det gælder pension, kan den blive udbetalt fem år før folkepensionsalderen, hvis pensionsordningen er oprettet efter 2007. Hvis den er oprettet før, kan man tage hul på den, fra man er 60 år.

Det lyder lukrativt, men kræver en rigtig stor pensionsopsparing, hvis den alene skal finansiere nogle år på pension for egen regning. Det er svært at sætte et præcist tal på, hvor meget mere man skal have sparet op for at kunne gå før tid. Men jo senere, man kommer i gang med at spare op, desto sværere bliver det at få opsparingen stor nok.

Når man trækker sig tilbage fra arbejdsmarkedet, får man færre faste udgifter. Det vil naturligt nok hjælpe, men her er det værd at huske på en beregning fra Danica Pension. De beregninger viser, at det løbende forbrug ikke falder med alderen. Sammensætningen af forbruget bliver anderledes, men det bliver ikke mindre. Der kan jo blandt andet komme flere rejser. Det skal der også tages højde for, når man planlægger, hvornår man vil gå på pension.

Mit eget regnestykke siger mig, at jeg skal blive, til folkepensionen melder sig. Jeg vil ikke spare så meget op til pension. Jeg vil hellere bruge pengene på en anden måde. Jeg håber i stedet, at delpension eller lignende er slået igennem, når jeg når den alder.

Med den højere pensionsalder skal vi begynde at arbejde med en mere fleksibel tilbagetrækning. Det kunne være at gå ned tid i en række år og samtidig få dele af sin pension udbetalt. Det kan også være, at man tager et år på deltid og delpension for senere igen at gå op på fuld tid og så først derefter trækker sig helt tilbage.

Fordelen ved deltid og delpension er, at man kan opretholde sin indtægt uden at bruge for meget af sin opsparing. Samtidig kan man måske holde nogle flere år på arbejdsmarkedet, og overgangen til den tredje alder bliver ikke så hård. Måske kan jeg arbejde på del­pension, til efter jeg bliver 70 år.