Forkæl de gamle og knæk flaskehalsene

Den netop indgåede overenskomst på industriens område vil give en reallønsfremgang på omkring en procent om året de kommende tre år. Men inflationen ventes samtidig at tage fart.

»Seniorordningerne er et babyskridt i retningen af en differentieret pensionsalder, hvor der er nogle grupper, som skal blive længere på arbejdsmarkedet. Seniorordningerne vil øge arbejdsudbuddet, og vi vil ikke så nemt komme i en situation med mangel på arbejdkraft,« siger Tore Stramer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter at 2016 bød på den højeste fremgang i reallønnen i mange år, vil de kommende år som følge af højere inflation blive knap så givtige for de mange danskere i industrien. Real­lønnen vil sandsynligvis stige med omkring en procent om året over de kommende tre år.

Sådan lyder spådommen fra Nykredit, efter at Dansk Industri, DI, og CO-Metal søndag indgik overenskomst for omkring 230.000 ansatte i industrien. Overenskomsten kom i hus, netop som Europa-Kommissionen har sendt en prognose for EU-landenes økonomi på gaden. Den spår lidt lysere tider blandt EU-landene, hvilket kan give gode muligheder for dansk eksport.

I den sammenhæng er den netop indgåede overenskomst god, fordi den fastholder danske virksomheders konkurrenceevne, lyder det fra både Nykredit og Nordea.

Aftalen løber over tre år, og den giver samlet set en fremgang i mindstelønnen på 5,2 procent. Det svarer til omkring 1,7 procent årligt, fremhæver cheføkonom i Nykredit Tore Stramer.

»Det er moderat og inden for rammerne af, hvad konkurrenceevnen kan klare. Oveni kommer de lokale lønforhandlinger ude på virksomhederne, men de plejer kun at give knap en halv procent oveni i gennemsnit. Der er ikke noget, som tyder på, at der er et markant underliggende lønpres,« mener Tore Stramer. Han påpeger, at ulempen for ansatte i industrien er, at inflationen svagt er på vej op, og at dette gør, at reallønnen kommer til at stige lidt mindre i år og i de kommende år, end det var tilfældet sidste år.

»På grund af den uhyre lave inflation fik danskerne sidste år den største fremgang i reallønnen i ni år. Sådan kommer det ikke til at gå i år og de kommende år. Reallønnen kommer til at vokse med omkring én procent om året, men det er også rigtigt fornuftigt,« siger Tore Stramer.

Bedre forhold for seniorerne

Overenskomsten på industriens område er traditionelt startskuddet til, at overenskomster på en række andre områder kan falde på plads.

I industriens forlig er der indeholdt en række andre forhold end ren løn. Det drejer sig blandt andet om, at seniorerne får ret til at købe fridage via en fritvalgsordning.

Cheføkonom i Nordea, Helge J. Pedersen, er enig i, at industriens overenskomst er god for virksomhedernes konkurrenceevne og derved også deres muligheder på eksportmarkederne.

Helge J. Pedersen tager de ekstra forhold i overenskomsten som udtryk for, at industrien forbereder sig på, at der vil opstå mangel på arbejdskraft.

»Det er godt, at der fokuseres på disse ordninger, for der vil givet komme et vist behov for at fastholde seniormedarbejderne i de kommende år. Demografien arbejder mod, at vi ikke løber ind i flaskehalse, og det vil hæmme den økonomiske vækst. Hvis ikke der kan samles flertal for at hæve pensionsalderen, er det godt at lave ordninger, som øger folks incitament til at blive på arbejdsmarkedet,« siger Helge J. Pedersen.

Samme melding lyder fra Tore Stramer.

»Seniorordningerne er et babyskridt i retningen af en differentieret pensionsalder, hvor der er nogle grupper, som skal blive længere på arbejdsmarkedet. Seniorordningerne vil øge arbejdsudbuddet, og vi vil ikke så nemt komme i en situation med mangel på arbejdkraft,« siger Tore Stramer.

Nordea understreger, at selv om udsigtener for eksporten ser bedre ud med en højere vækst, er der stor usikkerhed, fordi der samtidig hersker en en antiglobaliseringsbølge.