Dansk rente sendt i bundniveau

Nationalbanken sendte kl. 16 den danske rente helt i bund til glæde for boligkøbere og andre, der optager lån. Faldet blev dog ikke så stort som ventet, og markedet reagerer med skuffelse. Se udviklingen i prisen på lån.

Den danske rente teste nye og lave niveauer med baggrund i finanskrisens bremseklods på økonomierne i hele verden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Colourbox

Danmarks Nationalbank har sænket de ledende rentesatser med et kvart procentpoint, så udlånsrenten nu er på 2 procent og diskontorenten 1,75 procent - de laveste niveauer, som danske renter nogensinde har ligget på, så længe vi har haft en selvstændig nationalbank.

Det sker efter den europæiske centralbank ECB tidligere i dag sænkede sin toneangivende rente fra 1,5 til 1,25 procent.

Faldet på 0,25 procentpoint indsnævrer ikke Danmarks rentespænd til euroen, og det er mindre end markedet havde forventet. Allerede efter ECB's beherskede rentefald reagerede markedet.

"Det har fået de korte renter på FlexLån til at stige med cirka 0,25 procent siden i formiddag, fordi det var indregnet i kurserne, at faldet ville blive større. Forventningens glæde er jo tit den største, og det så vi også her," siger cheføkonom i RD Elisabeth Toftmann Asmussen.

Kontantlånsrenten på FlexLån steg efter de skuffende små rentefald fra 2,9 til cirka 3,1 procent, da markederne lukkede.

Det svarer til en forskel i den månedlige ydelse på etårige lån med variabel rente på knap 100 til cirka 140 kroner afhængigt af, om lånet er med eller uden afdrag.

RD forventer dog fortsat, at renten vil falde yderligere til et niveau omkring 2,25 procent frem mod rentetilpasningen til december.

Centralbankernes rentesatser har direkte betydning for alle typer af variabelt forrentede lån. Realkreditlån påvirkes dog først, når de refinansieres eller rentetilpasses, mens renten på bankernes prioritetslån justeres med det samme, hvilket vil sige fredag.

Se her hvornår dit lån omlægges

Der er udsigt til flere rentefald, efter nationalbankdirektørernes forsigtige fremfærd i dag, vurderer også Ulrikke Ekelund, cheføkonom i BRF Kredit, som er overrasket over det lille fald i lyset af Danmarks i øjeblikket store reserve af valuta, som traditionelt taler for et rentefald .

"Valutareserven kom ud i historiske 260,7 mia. kr. Så stor en valutareserve har vi aldrig haft i Danmark. Ser man på den pengepolitiske lærebogsregel om, at en lille åben økonomi bør have en valutareserve, der svarer til den kortsigtede udlandsgæld, må det konkluderes, at nationalbankdirektør Bernstein næppe ligger søvnløs om natten. Derfor virker det højest overraskende, at vi ikke har fået en indsnævring af spændet i denne omgang. Specielt fordi nationalbankdirektør Torben Nielsen tidligere har udtalt, at man gik efter en valutareserve på 250 mia. kr.," skriver hun i en kommentar.