Danske renter har aldrig været lavere

Nationalbanken ventes torsdag at sænke renterne, og det vil sende dem ned på det laveste niveau nogensinde i kongerigets historie.

Nils Bernstein vil som direktør for Nationalbanken med stor sandsynlighed torsdag sætte renten ned til det laveste nogensinde i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Linda Henriksen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der vil med stor sandsynlighed blive skrevet økonomisk historie torsdag eftermiddag. Danmarks Nationalbank ventes nemlig at sænke sine korte renter til det laveste niveau nogensinde i bankens tæt ved 200-årige historie.

Bare 1,75 procent ventes renten hos Danmarks Nationalbank at komme ned på, og dermed bliver den tidligere bund på 2,15 procent, der var gældende i en længere periode fra 2003 til 2005, slået.

Det er Den Europæiske Centralbank (ECB), som er taktstok for Danmarks Nationalbank, og ECB ventes lidt over middag torsdag, at sænke sine renter med 0,5 procent til 1,0 procent, hvilket også er den laveste historien i bankens lidt mere end tiårige historie.

Ved de seneste sænkninger af renten har Danmarks Nationalbank sat renten mere ned end ECB og dermed kortet afstanden mellem den danske og europæiske rente af. Rentespændet mellem Danmark og de 16 euro-lande var helt oppe på 1,75 procent sidste efterår, men er nu bragt ned, så den danske rente ligger 0,75 procentpoint over den europæiske.

»Det rentespænd venter vi bliver fastholdt nogen tid fremover,« siger David Sommer, der er analytiker hos Alm. brand Markets.

Samme forventning har chefanalytiker Anders Matzen fra storbanken Nordea, og det skyldes især, at nationalbankdirektør Nils Bernstein ved flere lejligheder på det seneste har sagt, at Nationalbanken gerne vil have bygget en større valutareserve op.

»Det er vores vurdering, at der er behov for en større valutareserve fremover, end hvad der ellers har været tilfældet i de senere år,« sagde Nils Bernstein ordret, da han tirsdag talte på Realkreditforeningens årsmøde.

I februar steg valutareserven med 18,2 milliarder kroner til 235,7 milliarder kroner, men den sum af fremmed valuta skal formentlig et godt stykke op over 250 milliarder kroner, og det kan ske ved at holde den danske rente højere end den europæiske, så det bliver mere attraktivt at placere penge i Danmark. Det vil i givet fald betyde, at Danmark kommer til at stå med den største valutareserve nogensinde. Det skønner Danmarks Nationalbank åbenbart er nødvendigt i den aktuelle situation, hvor der er stor uro på de finansielle markeder.

Valutareserven er sammen med renten de to våben, som Danmarks Nationalbank har til at holde den danske krone på plads over for euroen, sådan som det er aftalt i det særlige ERM2-samarbejde.

Selv om renten hos ECB torsdag kommer ned på bare 1,0 procent, så ventes renten senere på året at falde endnu mere. ECB skal således med sine ændringer af renten forsøge at holde inflationen nede omkring 2,0 procent på mellemlangt sigt, men de første og foreløbige skøn viser, at priserne i marts bare steg med 0,6 procent på årsbasiss. Så der er masser af plads til at sænke renten.

Læs også lånekalenderen - Sådan omlægges din rente