Banker må hæve rentemarginal markant

Selv om Nationalbanken sætter renten ned, skal danske familier og virksomheder ikke nødvendigvis se frem til de samme lavere renter.

Danske Bank med Peter Straarup i spidsen tør stå frem og sige, at bankerne bliver nødt til at hæve indtjeningen, og det er kunderne, der skal hæve regningen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Søren Bidstrup

De renter, som bankerne selv møder på pengemarkedet, er fortsat tårnhøje på lange løbetider. Og oveni skal bankerne have dækket udgifterne til bankpakke I, der kan løbe op i 35 milliarder kroner. Regningen kan ikke sendes videre til andre end kunderne, fortæller en række danske banker til Børsen.

Udlånsmarginalerne skal nemlig endnu længere op, hvis det igen skal blive en god forretning at drive bank.

»Det er helt nødvendigt, at banksektoren udvider deres udlånsmarginal. Det er upopulært at sige, men hvis man ser tilbage til midthalvfemserne, så er udlånsmarginalen halveret. Det skete i en periode, hvor bankerne gearede deres kapital, likviditeten flød, og man tænkte ikke på, at der var noget, der hed kredittab,« siger Tonny Thierry Andersen, koncernøkonomidirektør i Danske Bank på en bankkonference i København i går.

»Vi er nødt til at arbejde med det her og være bedre til at forklare medierne og kunderne, at selvom Nationalbanken sætter renten ned, så låner vi altså ikke alle vores penge der, og der er brug for, at vi udvider udlånsmarginalen løbende.«

Læs også: Er lavere renter godt eller skidt?