Er lave renter godt eller skidt?

Renten drøner ned. Det gavner nogle, men skader andre. Der er mange både tabere og vindere, når renten rutsjer.  

Nils Bernstein - Nationalbankens direktør, i midten og med øjnene mod himlen - glæder mange boligejere med sine rentesænkninger, men han gør det kun, fordi den økonomiske krise er historisk dyb. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Linda Henriksen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mange jubler, når renten falder. Det er sød musik i ørerne på alle, der skal købe ny bolig eller låne penge til andre nyanskaffelser.

Det er også noget, der klinger højlydt i lommerne på folk, der ejer obligationer. For faldende renter er det samme som stigende kurser, og eftersom kursgevinster fra obligationer i Danmark som hovedregel er skattefrie, er det en af de mere interessante kilder til indtjening.

Men før jubelstemningen bliver alt for stor, er det værd at minde om, at baggrunden for de lave renter er særdeles dyster.

Renter falder nemlig, fordi der raser en økonomisk krise på globalt plan, der er den værste i 80 år. Det har tvunget flere af verdens største centralbanker til at sætte renten helt ned til nul procent.

I Europa er det den hastigt aftagende inflation, der presser de korte renter ned. Inflationen falder, fordi prisen på både energi og fødevarer i dag er betydeligt lavere end for et år siden. Men også fordi ledigheden stiger, lønpresset tager af og økonomien er under kraftig nedkøling. Baggrunden for de historisk lave renter er med andre ord, at det går historisk dårligt.

Rammer pensioner

Lave renter er også til skade for mange. Det gælder især, hvis man har formue og skal spare op. Så udviklingen rammer tusindvis af bare lidt ældre danskere, der gemmer penge på pensioner til alderdommen. De får et mindre afkast af deres formue nu, og dermed mindre at leve for senere i livet.

Normalt er det vigtige, hvis man skal låne eller spare op dog, hvad der skal betales i rente efter skat og inflation. I og med at inflationen på det sidste er faldet ganske meget, er det så som så med, hvor meget realrenten, efter at inflationen er trukket fra, har ændret sig.

Lige nu kan man således låne hos realkreditten til tre procent. Men inflationen er snart nede under én procent. Så realrenten er to procent. For ikke så længe siden var renten på fire procent, men inflationen oppe over to procent. Så dengang var realrenten faktisk lavere.

Samtidig vil regeringen med den nye skattereform også trappe skatteværdien af rentefradraget ned for store renteudgifter over 50.000 kroner årligt. Også det vil gøre det dyrere at låne store summer fremover. Så det gælder om at passe på, inden man bliver alt for glad for de faldende renter. Det kan nemlig diskuteres, hvor lav renten er, når det kommer til stykket, ligesom det i høj grad også kan diskuteres, om vi skal grine eller græde over udviklingen.