Danica advarer imod at hæve pensionsguld

Danske pensionsselskaber har sparet mere end 100 milliarder kroner sammen som bonusreserver, der kan udbetales til kunderne, hvis de dropper deres garanterede pensioner.

Danicas direktør Henrik Ramlau-Hansen mener, at ideen om at flytte pensionsopsparinger med rentegaranti mest tilgodeser selskaber, der er presset på reserverne - det er langt fra altid til kundernes fordel, advarer direktøren. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Sigrid Nygaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Direktør Henrik Ramlau-Hansen fra Danica Pension advarer nu folk mod at forlade pensioner med høje garantier, som lover eksempelvis 4,5 pct. i årligt afkast fremover. Flere pensionsselskaber lokker ellers lige nu med, at kunderne kan få udbetalt en bonus på 20 procent eller mere oven i deres eksisterende pension, hvis de flytter til andre former for pensionsopsparing, hvor der ikke er udstedt nogen garanti for det fremtidige afkast.

Danica Pension, der er landets største kommercielle selskab, har også mulighed for at udbetale op mod 20 milliarder kroner til sine kunder, som har garantier på 4,5 procent på deres pensioner.

»Hvis et flertal af kunderne ønsker at få disse penge udbetalt, så er vi klar til at gå i dialog omkring det og også udbetale pengene,« siger Henrik Ramlau-Hansen.

»Men,« siger han nærmest i samme åndedrag, »det ikke noget, vi vil råde folk til.For det er ikke muligt på egen hånd at genetablere en pension, som giver 4,5 procent i rente med samme sikkerhed. Skal man have 4,5 pct. i afkast om året, skal man løbe en større risiko, end man har i forvejen.«

Henrik Ramlau-Hansen tilføjer, at når mange pensionsselskaber for tiden slår på tromme for at folk skal flytte til andre former for pensionsopsparing og ophæve deres garantier, så er det ikke så meget fordi, det er godt for kunderne, men derimod godt for selskaberne selv, som er presset hårdt af de nye solvensregler. De kræver, at selskaberne skal stille mere sikkerhed end før på pensioner, som lover et fast årligt afkast fremadrettet.

Argumentet er også, at kunderne kan hjemtage en stor kursgevinst på obligationer fra de senere års rentefald nu. Stiger renten, risikerer de, at hele denne gevinst fordamper som dug for solen.

Men hertil siger Henrik Ramlau-Hansen, at hvis folk i stedet køber obligationer på egen hånd for at få bare nogenlunde afkast, så risikerer de også at få et stort kurstab, hvis renten stiger.

Læs også: Pensionskunder kan høste milliarder i renteguld

Det er især folk, som har sparet pensionspenge op før 1994, som er blevet lovet høje årlige afkast på mindst 4,5 procent om året. Det betyder så også, at det typisk er lidt ældre mennesker, for hvem en stor sikkerhed på pensionen kan være af stor betydning. Også derfor advarer Henrik Ramlau-Hansen imod at flytte pensionerne til mere usikre ordninger, som frister med mulige højere afkast.

Han hæfter sig i øvrigt også ved, at der ikke er nogen grund til at indføre en form for »konkurrencestop« i pensionsbranchen. Flere eksperter har således advaret folk mod at flytte pensionsselskab lige nu, fordi de så måske går glip af en stor bonus, der bliver udbetalt senere.

»Men det er et meget dårligt signal at sende. Fordi et par pensionskasser har problemer med at overholde deres garantier, behøver det ikke at føre til en anbefaling om, at firmaer skal stoppe med at flytte pensionsleverandør. Det gælder om at give medarbejderne de mest optimale vilkår. Men får vi fat i en ny firmakunde, anbefaler vi som udgangspunkt, at medarbejdere med gamle 4,5 procentordninger, og som typisk er over 55 år, skal blive i det gamle pensionsselskab, mens andre kunder med fordel kan flytte til os,« siger Henrik Ramlau-Hansen.