Pensionskunder kan høste milliarder i renteguld

Få en bonus på op mod 20 procent. Det er, hvad Sampension lige nu tilbyder alle sine kunder, hvis de flytter deres pension fra et garanteret miljø til et markedsrenteprodukt med lidt større risiko. Flere andre selskaber overvejer at følge efter.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tusindvis af danske pensionskunder kan lige nu få en kontant bonus udbetalt på deres pensionskonto, hvis de skifter fra et såkaldt garanteret miljø med en fast årlig rente til et markedsrenteprodukt, hvor afkastet hopper mere op og ned – år efter år.

Sampension, der styrer pensioner for tæt ved 290.000 ansatte i kommuner, regioner og private virksomheder, vil således udlodde en ekstraordinær stor gevinst på næsten 20 milliarder kroner, som de har tjent på det seneste års markante rentefald, hvis kunderne forlader de garanterede miljøer. Men en hel vifte af andre selskaber overvejer det samme, og samlet er det reserver for over 100 milliarder kroner, der kan blive udbetalt.

Pensionskunder med høje ydelsesgarantier på 4,5 procent, kan få hele 20 procent ekstra udbetalt på sin opsparing, hvis de skifter. Har man således sparet 500.000 kroner op på en pension, kan det udløse en bonus på 100.000 kroner. På pensioner med mindre rentegarantier, er der en lidt mindre bonus.

Pensionseksperten og aktuar Jørgen Svendsen kalder det et »fantastisk godt tilbud«, som folk bør tage mod, også selv om det er kundernes egne penge, som de selv får udbetalt.

»Der har været et kæmpe stort afkast på obligationer de senere år, som der ligger ualmindeligt mange af på de garanterede pensionsprodukter. Afkastet er over 15 procent i år mange steder på grund af de store rentefald. Men hvis man tror, at renten er i bund, så er det godt at tage den gevinst hjem nu,« siger Jørgen Svendsen.

Direktør for Sampension, Hasse Jørgensen, siger, at de markedsrenteprodukter, som de tilbyder kunderne at flytte til, sandsynligvis vil give et bedre afkast i det lange løb.

»Det er et bedre produkt, der indeholder bedre muligheder for at få en god pension,« siger Hasse Jørgensen.

Læs også: Vild uenighed om pensioner

Det er et såkaldt livscyklusprodukt, som kunderne kan flytte til, hvis de vil have udbetalt deres bonus. På et livscyklusprodukt afstemmes risikoen efter folks alder, sådan at andelen af aktier er høj hos unge, mens den løbende trappes ned i takt med, at alderen stiger. Tilbuddet om at flytte gælder ind til videre kun i november måned.

I forvejen har Sampension varslet, at de fra nytår ikke længere kan love kunderne en årlig rente fra 1,8 til 4,5 procent i det garanterede miljø, sådan som tilfældet ellers har været i mange år.

Hos AP Pension siger direktør Søren Dal Thomsen, at de ikke har aktuelle planer om at giver kunderne et tilsvarende tilbud.

»Men det er noget, vi overvejer, og vil komme med et udspil om til næste år. Vores råd er dog, at kunderne bør afvente en flytning for at se, hvad der sker på markedet det næste års rid,« siger Søren Dal Thomsen.

Læs også: Pensionsskift - 3 for/ 3 imod

Koncerndirektør Anne Broeng fra PFA Pension siger til på tilsvarende vis, at også de går med den slags overvejelser.

»Vi vil gerne skabe nogle incitamenter til at flytte til markedsrenteproduktet, så vi overvejer også om kunderne kan få nogle af reserverne udbetalt, hvis de forlader gennemsnitsrentemiljøet,« siger hun.

Jørgen Svendsen siger, at der i debatten om flytningen til markedsrenter længe har været fokus på, at risikoen blev større, hvis andelen af aktier steg.

»Men spørgsmålet er, om risikoen ved at blive i obligationer lige nu i virkeligheden er meget større. En ny rentestigning vil nemlig fratage kunderne de historisk høje gevinster, de har opnået på rentefaldet de senere år. Ved et skifte til markedsrente nu, kan kunderne til gengæld realisere gevinsten og få dem udbetalt på deres egen personlige pensionskonto,« siger Jørgen Svendsen.

Pensionsselskaberne kan frigive deres reserver til kunder ved overgang til markedsrente, fordi de så ikke længere har brug for store reserverne som buffere.