Bliver jeg fattigere som pensionist?

Når man har fået negativt afkast på en del af pensionsopsparingen i første halvår af 2016, melder spørgsmålet sig, om man har den rigtige strategi med mange aktier i porteføljen. Men jeg tror stadig, at aktierne er den bedste investering på langt sigt.

Det har i en del år været en god forretning at have aktier i sin portefølje – godt hjulpet på vej af centralbankernes lempelige pengepolitik. 2016 har dog givet øretæve­r på aktiemarkederne efter blandt andet Brexit. Så melder spørgsmålet sig, om man skal hoppe over i obligationer eller ej. (Foto: Drew Angerer/AFP) Fold sammen
Læs mere

Bliver jeg fattigere som pensionist? Det spørgsmål nagede mig, da jeg fik min opgørelse for afkastet på min pensionsopsparing for første halvår i år.

En del af min pensionsopsparing har jeg i en portefølje, hvor omkring 80 procent af opsparingen er sat i aktier. Det var en omlægning, jeg foretog for nogle år siden efter længere tids overvejelser.

Før havde jeg kun omkring halvdelen af min opsparing i aktier, og jeg har derved skruet op for risikoen.

Det har ikke været alt for godt indtil nu her i 2016. Den voldsomme aktiekrise i begyndelsen af året har gjort ondt. Og så kom der lige en afstemning i Storbritannien, der i første omgang sendte aktierne yderligere ned.

Så er det, at tvivlen melder sig. Var det forkert at ændre sammensætningen af porte­føljen? Mit svar er nej.

Jeg tror stadig på, at den sammensætning af min pension, som jeg har nu, vil give mig det bedste afkast på langt sigt. I de foregående år har aktierne også givet nogle rigtigt solide afkast.

Hvad sker der?

En af de vanskelige ting ved aktierne i de her år er spørgsmålet om, i hvilket omfang de er blevet holdt oppe af den særdeles lempelige pengepolitik fra centralbankerne. Har de i bund og grund fået masser af kunstigt åndedræt?

Den meget atypiske situation for de finansielle markeder kan illustreres ved, at pensions­selskaberne har leveret rekord­afkast de senere år, fordi de har tjent på både aktierne og obligationer. Pengene er rullet ind fra både gyngerne og karrusellerne. Det er ikke helt normalt.

Det er blevet sagt flere gange, uden at der er sket noget, men på et eller andet tidspunkt må det slutte med den rekordlave rente. Og hvad sker der med aktiemarkederne, når centralbankerne begynder at stramme penge­politikken?

Og hvad sker der, når eller hvis der kommer ny uro om Brexit? Foreløbig har briterne ikke engang indleveret deres formelle ansøgning om at forlade EU.

Fastholder langsigtet strategi

Venter der nye gok i nødden til aktierne, der også vil gå ind og ramme min pensions­opsparing i et eller andet omfang? Det gør der sikkert.

Men det får mig alligevel ikke til at ændre min strategi for opsparingen. Mange ting er blevet forandret på de finansielle markeder efter finanskrisen. Og mange ting ser mærkelige ud, men tommelfingerreglen om, at aktierne på den lange bane giver bedre end obligationer, tror jeg stadig på.