Tvungen opsparing gør danskerne rigere end nogensinde før

Danskernes gennemsnitlige nettoformue er nu kommet op på 1.261.000, men de mange penge giver ikke ret meget forbrug, fordi en stor del af formuen står i pension. Og økonomerne tvivler på, at danskerne føler sig rigere.

Finanskrisen spøger stadig i kulissen rundt omkring og har udløst en markant forsigtighed hos danskerne, der holder igen med forbruget og dermed presser væksten. Især boligerne blev hårdt ramt af nedturen, og selv om priserne i visse dele af landet er kommet stærkt igen, holder danskerne på pengene. (Foto: Bax Lindhardt) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hr. og fru Jensens sparegris vokser og danskerne er rigere end nogen sinde før. Sidste år kom vores samlede formue op på næsten 9.900 mia. kr. Det er fem gange så meget som landets samlede produktion i form af BNP, og målt på den måde er danskerne nu rigere end før finanskrisen.

Men danskerne føler sig ikke rigere, og den store formue er ikke med til at hjælpe den danske økonomi ud af vækstkrisen, fordi en stor del af opsparingen er pension. Det er en sparegris, som er næsten umulig at få slået i stykker og kanaliseret over i mere forbrug til hjælp for dansk økonomi.

Det viser en analyse som fagforeningen 3F har lavet på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

I analysen kan man se, at mens den finansielle formue inklusive pensionen er vokset ganske pænt siden finanskrisen, er det samme ikke tilfældet for vores boligformue.

»En ting vi har lært af finanskrisen, er, at formue ikke bare er formue. Der er en klar sammenhæng mellem danskernes boligformue og deres forbrug. Men der er ingen sammenhæng mellem en øget pensionsopsparing og forbrug,« siger cheføkonom i Danske Bank Las Olsen, der fremhæver, at det burde være lige omvendt.

»Hvis dit hus bliver 500.000 kr. mere værd, har du ikke fået nogen gevinst, hvis du bliver boende i huset. Men hvis din pensionsformue bliver en halv million mere værd, så er du rent faktisk blevet rigere. Men folk reagere lige omvendt. Højst sandsynligt fordi de kan gå ud og belåne friværdien i huset,« siger Las Olsen.

Cheføkonom i 3F Frederik I. Pedersen er meget enig.

»Set gennem krisen er danskernes pensionsformuer vokset betydeligt mere, end hvad boligerne er faldet i værdi. At det ikke har nogen betydning for forbrugs- og investeringslysten afspejler formentligt, at mange slet ikke kender størrelsen af deres pensionsformue eller ikke tænker særligt meget over den. Det kan set med økonomiske briller forekomme en smule paradoksalt,« siger Frederik I. Pedersen.

En meget hård krise

I analysen fra 3F kan man mere præcist se, at danskernes såkaldt finansielle formue sidste år kom op på lidt over 6.000 mia. kr. Af den formue udgør pensionen de 3.500 mia. kr. Den reale formue som er ejerboliger, biler og lignende kom op på 3.840 mia. kr. Samtidig voksede danskernes gæld til samlet 2.664 mia. kr.

Det betyder, at danskerne nettoformue nu er på 7.200 mia. kr. Det svarer til 1.261.000 kr. for hver dansker fra spæd til olding.

Cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Erik Bjørsted er ikke i tvivl om, at sammensætningen af danskernes formue er en af årsagerne til, at det efter finanskrisen har været svært at få mere gang i privatforbruget.

»Vi har haft en meget hård krise, som vi først så konsekvenserne af på boligmarkedet. Jeg er ikke sikker på, at danskerne føler sig rigere, selv om tallene viser det. Hvis man ikke har øje på pensionsopsparingen, føler man sig ikke rigere. Man har mere fokus på at få nedbragt gælden yderligere,« siger Erik Bjørsted.

Han fremhæver, at både privatforbruget og boligmarkedet er ved at komme op i et højere gear.

Alle har noget at leve af

Cheføkonom i Dansk Erhverv Steen Bocian fremhæver, at »den danske model« med en meget stor formue og samtidig en stor gæld er meget speciel i forhold til andre europæiske lande. Og den har både fordele og ulemper.

»Det gode ved systemet er, at vi har en stor pensionsformue som alle betaler ind til. Alle har i en eller anden forstand noget at leve af, når de bliver gamle.

Det er gør også, at når regeringen laver en ny 2025-plan for danske økonomi, er det ikke et spørgsmål om et stort bundløst hul. Det er mere et spørgsmål om, hvor meget råderum der er i økonomien. Her betyder pensionsformuen meget,« siger Steen Bocian, der understreger, at når nettoopsparingen er så stor, kan det i en kort periode være med til at holde væksten nede.

»Samtidig er der det problem, at vores store formue ikke er likvid. Personer kan godt komme i problemer, hvis de mister deres job. Her hjælper pensionsopsparingen ikke. Herudover gør danskernes store gæld, at vi bliver finansielt sårbare over for udsving i renten,« siger Steen Bocian.

Han mener, at den fordelene ved den danske model overstiger ulemperne på lang sigt. Men på den korte bane kan den danske økonomi godt blive udsat for nogle voldsomme udsving. Det så vi sidst med finanskrisen, hvor vi blev meget hårdt ramt.