Sådan sikrer ægtepar lige pensioner

Syv tips til at få pensionen delt ligeligt.

Foto: Scanpix/Iris. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

  1. Selv om du lever i et lykkeligt ægteskab, er det en god idé at undersøge, hvordan du er stillet økonomisk i tilfælde af skilsmisse, da virkeligheden er, at næsten halvdelen af alle par bliver skilt.
  2. Som udgangspunkt har man fælleseje, når man bliver gift, men i 2007 blev reglerne lavet om, så pensioner ikke indgår i formuefællesskabet. Hvis I bliver skilt, beholder I derfor hver især jeres pensionsopsparinger.
  3. Hvis den ene ægtefælle holder barsel og går på nedsat tid for at få familie­livet til at hænge sammen, skal man være opmærksom på, at det kommer til at koste i alderdommen. Derfor bør man som par tage stilling til, om hun/han skal kompenseres for de mange timer væk fra arbejdsmarkedet – hvor der ikke spares op – ved f.eks. at sætte nogle fælles penge ind på hans/hendes pensionsopsparing.
  4. Hvis I begge mener, at det er mest rimeligt, at jeres pensioner bliver delt ligeligt ved skilsmisse, kan I oprette en ægtepagt. Det koster typisk omkring 4.000-6.000 kr. i honorar til advokaten samt 1.660 kr. i tinglysningsafgift.
  5. En anden løsning er at indbetale mere på den mindste pensionsopsparing. Det gøres lettest ved at bede arbejdsgiveren om at øge indbetalingen og derefter orientere pensionsforvalteren om det. Hvis kun den ene part betaler topskat, er det ganske vist en fordel at indbetale mest med fradrag i topskatten. Men en stor opsparing risikerer også at udløse topskat ved udbetaling.
  6. I skal være opmærksomme på, at opsparinger i livrente ikke kan deles, da det er en livsvarig pension, som giver personen en løbende udbetaling resten af livet. Der skal derfor tages højde for fordelingen af jeres pensionsmidler i ægtepagten, hvis der indgår livrenter.
  7. Har kvinden f.eks. sparet 500.000 kr. op på en livrente, mens manden har en ratepension på to millioner kroner, kan man holde 500.000 kroner af mandens ratepension uden for delingen. De resterende 1,5 millioner kroner deles ligeligt, så begge parter i tilfælde af skilsmisse vil have en opsparing på 1.250.000 kroner.