Venstre-politiker fik skældud efter interview: »Både Kristian Jensen og Inger Støjberg gav mig tørt på«

Dagens overblik: Inger Støjberg og Søren Pind vil lave om på »pinlige« og udskældte regler. En Venstre-politiker fortæller for første gang om, hvordan han engang blev sat godt og grundigt på plads af partitoppen. Og så langer Venstre ud efter Naser Khader-besked. Hele dit overblik her.

»Aldrig er jeg blevet hældt ned ad brættet og i kødhakkeren på noget så voldsom vis,« fortæller Venstres Jakob Engel-Schmidt (th.). Efter en udtalelse i et interview i 2014 blev han sat på plads af sine partifæller i V-toppen Kristian Jensen (i midten) samt Inger Støjberg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Godmorgen og velkommen til en ny uge i dansk politik.

Morgenposten skal nok sørge for, at du kommer godt i gang, så skænk dig en kop kaffe og kom med på dagens politiske overflyvning.

Inden vi når til historien bag overskriften, skal vi runde en sag, der har fyldt meget i dansk politik på det seneste.

Politiken har i løbet af de seneste uger kunnet berette om flere eksempler på udenlandske forskere i Danmark, der er blevet politianmeldt for at dele deres viden med blandt andet Folketinget. Årsagen er, at de ikke har søgt om særskilt tilladelse til at holde oplæg uden for det universitet, de er ansat af.

Derfor står de til bødestraffe samt til at miste retten til at søge opholdstilladelse i Danmark i adskillige år.

Avisen har blandt andet skrevet om den amerikanske forsker Brooke Harrington, der er blevet politianmeldt for at holde oplæg om sin forskning i skatteunddragelse for Skat og for Folketingets Skatteudvalg.

Og søndag kunne Politiken fortælle historien om den colombianske økonom Jimmy Martinez-Correa, der blev tiltalt for ulovlig undervisning. Han bor i Danmark med sin kone og deres lille datter og har siden 2012 arbejdet som lektor i eksperimentel økonomi på Copenhagen Business School (CBS).

Han sagde i 2013 ja til at hjælpe en kollega med at undervise udvekslingsstuderende på Danish Institute for Study Abroad (DIS), men hverken Jimmy Martinez-Correa eller DIS vidste, at han skulle søge særskilt arbejdstilladelse til at undervise de fem dage a tre timer, fordi det ikke foregik i regi af CBS, hvor den colombianske økonom er ansat.

Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) endte med at anmelde Jimmy Martinez-Correa til politiet for ulovligt arbejde.

Dermed stod han til at miste retten til at søge om opholdstilladelse i Danmark i 15 år. Jimmy Martinez-Correa endte dog med at blive frifundet, men han overvejer nu alligevel at forlade Danmark med sin familie på grund af de rigide regler.

Adskillige politikere og organisationer har efterlyst, at reglerne bliver lavet om. Det har både udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) og uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) erklæret sig parate til.

Og i et indlæg i dagens udgave af BT gør Inger Støjberg det klart, at hun har sat arbejdet i gang i sit ministerium:

»Helt ærligt. Jeg kan godt forstå, at folk tager sig til hovedet over, at reglerne er så firkantede. I dag er reglerne sådan, at en arbejdstilladelse knytter sig til én arbejdsgiver, når man kommer hertil som udlænding. Det giver mening i mange tilfælde. Men vi lever også i en globaliseret verden med et mere fleksibelt arbejdsmarked, hvor det for mange er helt normalt, at man har mere end én arbejdsgiver eller supplerer sin hovedbeskæftigelse med freelanceopgaver,« skriver hun og fortsætter:

»Det synes jeg, reglerne skal kunne rumme, og derfor er vi i mit ministerium lige nu ved at forberede et udspil til en reform af disse regler, så de kommer til at være mere tidssvarende og rimelige.«

Inger Støjbergs indlæg er endnu ikke online, men kan findes på side 12 i dagens BT. Det har fået overskriften: »Én særlig gruppe af indvandrere vil jeg gerne have til Danmark«.

Prorektor ved Københavns Universitet Lykke Friis bemærkede i øvrigt på Twitter, at historien om Brooke Harrington har spredt sig til tyske medier.

Avisen Die Welt konstaterede i sidste uge, at »der er noget råddent i staten Danmark« med henvisning til en formulering fra Shakespeares »Hamlet«:

Som du kan se, gjorde Søren Pind det i et svar til Lykke Friis klart, at reglerne er i gang med at blive lavet om.

»Det er pinligt. Det skal ændres. Regeringen ønsker et åbent Danmark for dem, der kan og vil. Det er vi så i gang med at kigge på,« skrev han også på det sociale medie.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

»Jeg har fandeme fået meget skældud«

Vi bevæger os som lovet videre til historien bag morgenpostens overskrift.

I september meddelte folketingsmedlem for Venstre Jakob Engel-Schmidt, at han ville forlade Folketinget til fordel for et direktørjob hos uddannelsesinstitutionen Niels Brock.

Ekstra Bladet har besøgt Jakob Engel-Schmidt, og over for avisen gør han det klart, at der blot er tale om en orlov til efter sommerferien næste år, og at han godt kan forestille sig at vende tilbage til Folketinget.

Venstre-politikeren fortæller også, hvordan han har oplevet, hvad det kan få af konsekvenser at blande sig i den politiske debat og »træde en anelse ud af geleddet« i partiet, som Ekstra Bladet formulerer det.

»Jeg har fandeme fået meget skældud, og jeg tror, at en del bliver kuet af kulturen på tværs af partier, så man til sidst holder mund,« siger Jakob Engel-Schmidt.

Han husker særligt én episode fra foråret 2014, hvor Venstres daværende politiske ordfører, Inger Støjberg, og partiets daværende gruppeformand, Kristian Jensen, kom efter ham.

Engel-Schmidt havde i et interview med avisen Kommunen sagt, at han godt kunne se for sig, at Venstre ville gå ind for en flad skatteprocent på længere sigt. Det var ikke Venstres politik, måtte han forstå, så udtalelsen førte til, at han blev »placeret alene på en øde ø« i partiet, fortæller han.

»Aldrig er jeg blevet hældt ned ad brættet og i kødhakkeren på noget så voldsom vis. Både Kristian Jensen og Inger Støjberg gav mig tørt på,« siger Jakob Engel-Schmidt til Ekstra Bladet.

Læs hele interviewet, der også kommer rundt om Støjbergs ikoniske lagkage, lige her.

Fem gode historier fra aviserne

1. Udlændinge opgiver i stor stil at tage arbejde i Danmark, skriver Jyllands-Posten i dag.

Antallet af EU-borgere, der kommer til Danmark for at arbejde, er således raslet ned med 65 procent på blot 15 måneder. Fra et kvartalsniveau på cirka 14.500 nytilkomne sidste sommer er antallet nu under 5.000.

Det skaber stor bekymring hos både Dansk Arbejdsgiverforening (DA) og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

Mere her.

2. I sidste uge blev regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet enige om, at kriminelle kvinder fra 2020 skal afsone i et særligt kvindefængsel i Jyderup.

Og den beslutning er landets indsatte kvinder imod, skriver Berlingske.

Avisen har foretaget en spørgeskemaundersøgelse blandt de indsatte kvinder i Ringe Fængsel, Horserød Fængsel, Statsfængsel Møgelkær og Herstedvester Fængsel – de fire fængsler, hvor kvinder i dag kan afsone dom – og spurgt dem, om de foretrækker at afsone i et kvindefængsel eller i et kønsblandet fængsel.

26 kvinder har svaret, og 84 procent af dem siger nej tak til at afsone i et kvindefængsel.

De seneste ti år har der i gennemsnit været 86 kvindelige afsonere pr. dag i danske fængsler.

Hele historien hos Berlingske her.

3. Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) åbner nu for en alternativ placering af Danmarks nye kampfly, skriver Jyllands-Posten.

Ifølge forsvarets foreløbige planer skal F35-flyene stå på et areal lige op til Skrydstrup og Uldal by. Men søndag kom det frem, at Forsvarsministeriet i over to år har tilbageholdt en kritisk rapport, der viser, at de nye kampfly kommer til at bryde de tilladte støjgrænser i og omkring Skrydstrup Flyvestation.

Og derfor lægger Hjort nu op til, at flyene kan blive placeret et andet sted.

Mere her.

4. To ud af tre danskere siger nej til lavere personskat, skriver Børsen i dag på baggrund af en ny meningsmåling fra Greens Analyseinstitut.

Målingen kommer midt i slutspillet om en skatteaftale samt finansloven for næste år, som regeringen og Dansk Folkeparti i disse dage forsøger at forhandle på plads i Finansministeriet.

45 procent af danskerne svarer i målingen, at de hverken vil have personskatten sat op eller ned. 22 procent er endda fortalere for, at skatten sættes op for at sikre mere velfærd.

Kun 24 procent af danskerne vil have lavere personskat, skriver Børsen.

5. Forskere kritiserer den politiske beslutning om at afkorte politiuddannelsen, så den i dag kun er to år lang. Det skriver Information i dag.

Forskerne understreger over for avisen, at politiets arbejde er mere krævende end nogensinde. Alligevel har politiuddannelsen ikke været kortere siden 1975.

»Det er paradoksalt, at politiets uddannelse er blevet forkortet i en tid, hvor politiet i højere grad end nogensinde præsenteres for nye og komplekse udfordringer. Terrortruslen, bandekrig og international eller såkaldt grænseoverskridende kriminalitet for bare at nævne et par eksempler,« siger forsker og tidligere fagchef på Politiskolen Adam Diderichsen til Information.

»Jeg ville ikke bryde mig om at modtage sådan en SMS«

Vi skal videre til en historie, der har vakt opsigt i weekenden.

Her kunne Berlingske bringe nyt i sagen om Exitcirklen.

Sagen drejer sig om, at Naser Khader (K) sammen med Martin Henriksen (DF) og Marcus Knuth (V) forsøgte at bremse en satspuljebevilling til foreningen Exitcirklen, som arbejder med æresrelateret vold og social kontrol.

Det skete med en mail, som rummede en række personlige angreb på Exitcirklens ledende figurer – administrerende direktør Sherin Khankan og juridisk rådgiver Khaterah Parwani.

Lørdag kunne Berlingske så fortælle, at Naser Khader har haft en personlig relation til Sherin Khankan, som han datede kortvarigt i 1999. Og at han forrige uge skrev en besked til hende, hvori han gjorde det klart, at han har gamle billeder liggende af hende i en kasse.

Samtidig bad Khader hende om at stoppe med at lyve om, at han havde friet til hende. Det var en reaktion på, at Khankan havde kommenteret deres personlige relation i et program på Radio24syv uden dog rent faktisk at sige, at han havde friet til hende.

»Har jeg friet til dig? Hvornår? Hvorfor lyver du? Jeg har dokumentation på det modsatte. Men jeg har valgt ikke at fortælle det til nogen. Jeg har ikke fortalt eller vist nogen de søde beskeder og fotos, du sendte til mig – fra før vi blev uvenner på Radikales Landsmøde om sharia-resolutionen,« skrev Naser Khader og tilføjede:

»Jeg fandt en hel del i kassen i går, bl.a. fotos vi tog sammen i Lund i år 2000, og et modelfoto, du sendte til mig i 1999. Gider du holde op med at lyve?«

En besked, som Sherin Khankan opfatter som et pres for at få hende til at tie. Juraprofessor Sten Schaumburg-Müller vurderer ligeledes, at det kan tolkes som en trussel, der er strafbar efter straffelovens paragraf 266.

Khader selv har dog klart afvist, at det var ment som en trussel.

I dagens Berlingske langer Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, ud efter Naser Khaders besked. Han gør det klart, at han selv ville opfatte den som en trussel.

»Jeg ville ikke bryde mig om at modtage sådan en SMS. Jeg ville opfatte det som en trussel,« siger Jakob Ellemann-Jensen.

Hvorfor? spørger avisen.

»Det er ret indlysende hvorfor. Det er det jo. Og det går jeg ud fra, at Søren Pape Poulsen tager en snak med Naser Khader om, for det her er stærkt besynderligt,« siger Ellemann.

Dansk Folkeparti og Liberal Alliance har også kritiseret beskeden, og dermed har alle de tre øvrige partier i blå blok rettet kritik mod den konservative ordfører.

De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, har i et skriftligt svar til Berlingske gjort det klart, at han vil tage en samtale med Naser Khader om sagen.

Ifølge Ekstra Bladet kan den samtale tidligst finde sted onsdag, da Papes kalender er booket i ugens første dage.

Fik du læst?

Søren Pind er endt i en usædvanlig hård fejde med Københavns genvalgte overborgmester, Frank Jensen (S). Beskyldninger om Trump-tendenser og fusk med tal fyger frem og tilbage mellem de to politikere, der begge har forfattet debatindlæg i Berlingske.

Avisen har samlet op på striden mellem de to her.

Her siger en retorikprofessor blandt andet, at borgerne væmmes over den slags politiske slagsmål.

Dagens aftensmad

Blev i går indtaget af Venstres Torsten Schack i et tog på vej hjem fra forhandlingerne i Finansministeriet:

Socialdemokratiets Magnus Heunicke reagerede straks, da Schack delte billedet på Twitter, og spurgte, om der da ikke blev serveret mad i ministeriet:

Finansminister Kristian Jensen (V) forsikrede hurtigt om, at der var »afskåret blomkål« på menuen:

Det sker i dag

09.00: Disruptionrådet besøger Nordjylland
Disruptionrådet samles i dag og i morgen i Skørping ved Rebild Bakker i Nordjylland for at drøfte, hvordan vi får alle klædt på til fremtidens arbejdsmarked. Før og efter mødet vil regeringens ministre og medlemmerne af Disruptionrådet få input til arbejdet fra blandt andre elever, studerende, virksomhedsledere og undervisere om, hvad man skal kunne i fremtiden.

Dagens besøgsprogram er:
09.00-10.30: Ministeren for offentlig innovation, Sophie Løhde (V), besøger Brønderslev Kommune.
10.00 -11.00: Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) formand for LO Lizette Risgaard og flere andre besøger EUC Nord i Hjørring. Her skal de sammen med de unge deltage i workshops og besøge minibyen Skills City på EUC Nord.
10.30 – 11.30: Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) besøger Aalborg Universitet.

KL og lærerne forhandler om arbejdstid
Kommunernes Landsforening (KL) indleder i dag forhandlinger med Danmarks Læreforening om lærernes arbejdstid. KL repræsenteres ved forhandlingerne af chefforhandler Kristian Heuniche, og fra DLF er det fomand Anders Bondo Christensen, der deltager.