»Kristian Thulesen Dahl er åbenbart både en dårlig leder og en dårlig kammerat«

Dagens overblik: Morten Messerschmidt er blevet smidt ud af Dansk Folkepartis ledelse, Ekstra Bladet har nye afsløringer i sagen om misbrug af EU-midler, og så er der måske lys for enden af den danske Europol-tunnel. Hele dit politiske overblik her.

Portræt af DF's formand Kristian Thulesen Dahl. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Godmorgen og velkommen til endnu et politisk overblik, der kommer til at handle en del om Dansk Folkeparti, uretmæssig brug af EU-penge og Morten Messerschmidt.

Der er sket en del, siden i går morges, og du får selvfølgelig det fulde overblik lige her.

Men vi skal også rundt om debatten om danskhed, vi skal forbi spillet om en ny dansk Europol-aftale, og så bringer vi en feriehilsen direkte fra Gambia.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Messerschmidt ryger ud af DFs ledelse

Men vi starter hos Dansk Folkeparti.

For efter at partiet nu fire gange har meddelt, at man tilbagebetaler EU-penge modtaget via MELD og FELD, smed DF-formand Kristian Thulesen Dahl i går sagens hovedperson, Morten Messerschmidt, ud af Dansk Folkepartis øverste ledelse.

Det meddelte Thulesen Dahl i går i et interview i TV Avisen på DR:

»Vi har gjort os vores tanker og besluttet, at Morten Messerschmidt træder ud af vores ledelse.«

Kristian Thulesen Dahl mener ikke, der har været tale om bevidst snyd, sagde han i går til DR.

»Men det er sjusk på et meget højt plan, og det hører ingen steder hjemme,« sagde han.

Mandag meddelte Kristian Thulesen Dahl i sit ugebrev, at Dansk Folkeparti tilbagebetaler 200.000 kroner til EU.

I går kom det så frem, at DF tilbagebetaler endnu 300.000 kroner, der er gået til medietræning af Anders Vistisen og Morten Messerschmidt, en EU-relateret annonce i Metroxpress, hvor både partiformand Kristian Thulesen Dahl og Morten Messerschmidt optræder, samt mindst én bustur for DF-frivillige til Bruxelles, hvor Anders Vistisen har holdt oplæg.

I går skrev de Radikales Zenia Stampe på Facebook, at Kristian Thulesen Dahl »lod Morten Messerschmidt gøre det beskidte arbejde«.

»Vi er jo ikke idioter. Det kan godt være, at det var Morten Messerschmidt, der udfyldte papirerne. Men pengene røg direkte ned i partikassen hos Dansk Folkeparti,« skriver hun og slutter af:

»Kristian Thulesen Dahl er åbenbart både en dårlig leder og en dårlig kammerat.«

Dagens tegning

Vi stiller lige om til Jens Hage og dagens tegning i Berlingske

Hovedtaler til Messerschmidts EU-konference: »Jeg nævnte ikke EU med et ord«

Dansk Folkepartis nye formand for partiets gruppe i Europa-Parlamentet, Anders Vistisen, beklagede i går over for TV 2 det, der er foregået:

»Vi vil gerne undskylde for, at det har været alt for rodet, upræcist. Der sket for mange fejl, og det er urimeligt og utilgiveligt.«

Men i dag er der nye afsløringer i Ekstra Bladet.

I 2013 var Morten Messerschmidt nemlig vært for en konference i København, der blev holdt i regi af fonden Meld. Problemet er bare, skriver Ekstra Bladet, at flere af de øvrige deltagere på mødet tilsyneladende intet vidste om, at de var til en Meld-konference.

Ifølge dokumenter, Ekstra Bladet er i besiddelse af, blev mødet nemlig arrangeret af debatnetværket Borgerligt Netværk og fandt sted hos tænketanken Cepos. Og en af hovedtalere, Liberal Alliances finansordfører Ole Birk Olesen, er overrasket over oplysningerne om, at han var hovedtaler til en MELD-konference:

»Det vidste jeg ikke. Jeg kendte ikke noget til Meld dengang, og jeg nævnte ikke EU med et ord,« siger han i dag i Ekstra Bladet, hvor både Morten Messerschmidt og Anders Vistisen har afvist at kommentere.

Messerschmidt for to måneder siden: »Jeg kan konstatere, at der ikke er søgt uretmæssig økonomisk støtte«

Da Morten Messerschmidt 24. august - for under to måneder siden - trådte tilbage som formand for DFs gruppe i Europa-Parlamentet udtalte han, at anklagerne og mistankerne mod ham var »grundløse og forkerte«:

»Den seneste uge har der i en række medier været rejst nogle anklager og mistanker mod mig. Alle i mine øjne grundløse og forkerte.«

Og han fortsatte:

»Jeg har nu haft lejlighed til at gennemgå en række dokumenter i Bruxelles. Jeg kan konstatere, at der ikke er søgt uretmæssig økonomisk støtte.«

Morten Messerschmidt fastholdt i øvrigt i weekenden, at han ikke mener, der er noget, der ikke er foregået efter reglerne:

»I min verden er reglerne overholdt,« sagde han til DR Nyheder. Siden har Messerschmidt ikke udtalt sig.

Ekspert: Problematisk at DF undersøger DF

Dansk Folkeparti har udpeget Morten Messerschmidts afløser som EU-frontfigur, Anders Vistisen, til at undersøge, i hvor stort et omfang Dansk Folkeparti har modtaget uberettiget EU-støtte.

Men en sådan undersøgelse er problematisk, vurderer juraprofessor Lars Bo Langsted fra Aalborg Universitet i dag over for Berlingske.

»Det er ikke en undersøgelse, der kan give en klarhed, eller som vi andre kan have nogen former for tillid til. Det ser endda også ud til, at Anders Vistisen selv har brugt midler, der tilsyneladende rammer langt uden for skiven,« siger han.

Læs hele historien her.

»Han omtaler Danmark som noget andet og danskerne som nogle andre end ham selv«

Socialdemokratiets folketingsmedlem Mattias Tesfaye mødte forleden en bekendt fra Høje-Taastrup og spurgte ham, om han følte sig mest som tyrker eller mest som dansker.

Manden, som har dansk pas, har fast arbejde og taler flydende Vestegns-dansk, svarede noget, som først fik Mattias Tesfaye til at grine lidt.

Men som nu har gjort den socialdemokratiske politiker forvirret, fortvivlet og nærmest rasende, skrev han i går aftes på Facebook. Den bekendte svarede nemlig, at han følte sig mest som muslim. Og det beviser, at der er »gået et eller andet helt, helt galt i lille Danmark«, skriver Tesfaye.

»DF forsøger at fravriste ham danskheden, og det er desværre lykkedes dem! Han omtaler Danmark som noget andet og danskerne som nogle andre end ham selv. Han føler sig fremmed i sit eget hjemland. Han kan ikke blive ophidset over dansk politik, han stemmer ikke engang. Han ser udenlandsk fjernsyn. Han følger ikke med, han tager ikke ansvar,« skriver Tesfaye og fortsætter:

»Jeg er dansker. Ligesom jer! Og jeg elsker at møde Pia Kjærsgaard på Christiansborg og tvinge hende til at se mig ind i mine brune øjne og erkende, at sådan ser Danmark OGSÅ ud.«

Siden en hed debat om danskhed og islams rolle i Danmark i ’Debatten’ på DR 2 for nogle uger siden har der rejst sig en hård kritik af politikerne på Christiansborg.

Læs her Politikos interviewserie om emnet:

Inger Støjberg: 64 procent af danske muslimer ønsker at slå hul på fundamentet i Danmark

Özlem Cekic: »Det er bare ikke fedt at vågne op hver eneste dag til en dæmonisering af danske muslimer«

Kashif Ahmad: Næsten alle partier er med til at blåstemple hetz mod muslimer

Stine Bosse til politikerne: Stop med at forfølge muslimerne

Naser Khader: »Det hører til islam at være radikaliseret«

Og herunder kan du læse, hvad der præcis skete, da Martin Henriksen nægtede at kalde Jens Philip for dansk i DR Byens Studie 6:

Venstre var vilde efter DF

Ifølge DFs næstformand Søren Espersen var Venstre og Lars Løkke Rasmussen »helt vilde« efter at få Dansk Folkeparti med i regeringen efter valget sidste år. Det siger han i Euroman.

Er der alligevel lys for enden af Europol-tunnelen?

I månedsvis har regeringen talt mulighederne for en aftale om fortsat dansk medlemskab af Europol ned. ​Det ser svært ud, og en løsning ligger ikke lige for, har været linjen fra regeringen.

»Vi har et ønske, som vi har fremført, men vi må erkende, at det ikke er et ønske, man sådan bare lige kan få opfyldt,« sagde udenrigsminister Kristian Jensen i sidste uge.

Men måske er det slet ikke så usandsynligt, at der alligevel kan komme en aftale ud af de forhandlinger, der lige nu foregår i Bruxelles. Det skriver Jyllands-Posten i dag i en artikel, der endnu ikke er online.

»Der er i øjeblikket et vindue til forhandling i Bruxelles, fordi briterne først til foråret vil sætte turbo på skilsmisseforhandlingerne. Der er en form for forståelse af Danmarks behov for fortsat operativ tilknytning,« skriver Jyllands-Posten.

Ifølge avisen er det i øvrigt positivt, at sagen skal landes på det øverste topniveau - mellem EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, og statsminister Lars Løkke Rasmussen - og ikke nede i embedsrækkerne. Juncker og Løkke har nemlig et personligt godt forhold, skriver Jyllands-Posten.

2 analyser: Thulesens ansvar og fornemmelsen for valg

Og så vender vi lige for en stund tilbage til virakken omkring Dansk Folkeparti.

For sagen fylder også en hel del i landets politiske analytikere og kommentatorers hoveder. Derfor får du her to analyser:

ANALYSE I
I Børsen mener Helle Ib, at DFs ageren i sagen vidner om, hvad partiet har tænkt sig at gøre i de 2025-forhandlinger, der skal afgøre, om regeringen kan overleve også efter nytår.

Hvis de er rolige ved udsigten til et snarligt valg og muligt magtskifte, skal de have lukket sagen ned så hurtigt som muligt, skriver hun

»Styrer DF efter det sidste, må partitoppen få lukket sagen om misbrug af EU-midler i en fart. De seneste afsløringer af, at også to DF-sommergruppemøder i Danmark tilsyneladende har haft sugerøret nede i kassen med EU-støtte, kan meget vel komme til at belaste partiet som helhed og ikke blot toppolitikeren i EU-Parlamentet Morten Messerschmidt.«

ANALYSE II
I Berlingske skriver politisk kommentator, Thomas Larsen, at sagen i virkeligheden falder tilbage på Kristian Thulesen Dahl:

»Det falder tilbage på Kristian Thulesen Dahl, at han ikke gik hårdere til Messerschmidt undervejs. Først for sent gik det op for DF-formanden, at Messerschmidts administration af EU-midlerne i bedste fald har været præget af sjusk og nonchalance,« skriver Thomas Larsen og fortsætter:

»Med beslutningen om at betale midler tilbage til EU håber Kristian Thulesen Dahl at kunne lukke sagen definitivt. Set i bakspejlet skulle han have skåret igennem tidligere, og på de indre linjer ærgrer man sig da også over, at man ikke reagerede hurtigere og mere håndfast, når nu Messerschmidt og hans rådgivere ikke selv kunne finde ud af at skabe orden.«

Dagens feriehilsen

Inden vi skal se på, hvad der sker i dag, kan vi lige nå en feriehilsen.

Afsenderen er Venstres Kristian Pihl Lorentzen, der nyder »total afslapning« og genopbygger kampkraft i Gambia:

Det sker i dag

Klokken 09.30 besøger erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) det nedbrændte Svinkløv Badehotel.

»Troels Lund Poulsen ønsker på baggrund af de mange omtaler af en mulig genopbygning af hotellet selv at se på nærmere på området,« skriver ministeriet i en pressemeddelelse om besøget.

I et tweet her til morgen skriver ministeriet at ministeren kommer for »selv at danne sig et indtryk«. Simpelthen.

I øvrigt holder han og skatteminister Karsten Lauritzen (V) klokken 12 fælles pressemøde, hvor de giver en status på udflytning af statslige arbejdspladser, der blev besluttet for et år siden.