»Det hører til islam at være radikaliseret«

Der er brug for at sig tingene, som de er, i debatten om danskhed og integrationsproblemer, mener Naser Khader efter sidste uges ophedede debat på DR2.

Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi er nødt til at koble islam til terror og til radikalisering, og vi er nødt til at kunne tale åbent om problemerne med muslimer i den offentlige debat.

Det mener den Konservative Naser Khader, efter debatten om muslimer og danskheden har kørt på højtryk siden DR2-programmet 'Debatten' for lidt mere end en uge siden.

»Det er islam, der er den primære kilde til at blive radikaliseret,« siger Naser Khader.

Sidste torsdag måtte Clement Kjersgaard flere gange tage time out og dæmpe gemytterne under debatten om integration og danskhed.

Martin Henriksen fra Dansk Folkeparti nægtede at kalde en 18-årig gymnasieelev, der er født og opvokset i Danmark, for dansk.

Poul Højlund fra partiet Nye Borgerlige pegede på to muslimske deltagere og sagde, at kun muslimer udgør et integrationsproblem herhjemme.

Og en af de to, Kashif Ahmad, sammenlignede den øjeblikkelige »stigmatisering og »dehumanisering« af muslimer i Danmark med optakten til, at nazisterne gassede jøderne i Tyskland.

Langt ude at snakke om at gasse folk

Samme budskab gentog han i et interview med politiko.dk fredag, og her rettede han samtidig en hård kritik af politikerne på Christiansborg.

Han mener, at de er med til at legitimere en stigmatisering af muslimer, og at især højrefløjen fører an.

»Men jeg synes efterhånden, at flere og flere partier går med. Vi kan tage Liberal Alliance, de Konservative og Venstre med Inger Støjberg. De er også med på den. Nye Borgerlige er også. Og Socialdemokratiet er også hoppet med på vognen. Og til dels og SF og de Radikale,« sagde han.

Men det, mener Naser Khader, er en forfejlet kritik.

»Han burde få en pris for at være en grædekone. Når han står og taler om nazisterne og at gasse folk, så er han mere langt ude end de kolleger, jeg har på Borgen, der engang imellem kammer over. Det er en del af dansk debatkultur, at vi siger tingene lige ud og hårdt. Det skal der være plads til,« siger Naser Khader og tilføjer:

»Men når Mogens Camre siger, at islam er lig nazisme, så reagerer politikerne og folket ved at gå imod,« siger han.

I havde selv en kampagne, der hed stop naziislamisme?

»Ja, og hvad er der galt med det?«

Tror du ikke, der er nogen muslimer kan føle, at I stigmatiser dem ved en sådan kampagne?

»Nej, for det var ikke islam, vi gik imod, det var islamisme, som er en politisk ideologi, der er totalitær og som er stærkt inspireret af nazisme og fascisme. Det var fordi folk misforstod budskabet. Der skal være plads til at sige, at vi har problemer med radikalisering, og jeg har ikke hørt om indere eller vietnamesere i Danmark, der er radikaliserede. Det hører til islam at være radikaliseret.«

Artiklen fortsætter under billedet

Naser Khader fik  den konservative leder, Søren Pape, overtalt til at inkludere udtrykket »stop naziislamisme« i den konservative kampagne op til folketingsvalget, og begrebet har siden mødt kritik fra flere sider - også interne i partiet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Francis Joseph Dean.

»Du kan ikke benægte, at terror har med islam at gøre«

Når du siger, at det hører til islam at være radikaliseret, kan du så ikke godt forstå, hvis nogle muslimer opfatter dit budskab som om, at det er religionen islam, der gør, at man bliver radikaliseret, og ikke andre ting?

»Det er islam, der er den primære kilde til at blive radikaliseret. Det er islam som ideologi, som folk tager udgangspunkt i, når de myrder. De henter ikke deres læresætninger fra buddhisme.«

Men er det så ikke en stigmatisering, når du siger det er islam, for det er jo langt fra alle muslimer, der er radikaliserede?

»Du kan ikke benægte, at terror har med islam at gøre. Man kan ikke bare sige, at det ikke har noget med islam at gøre, for dem, der begår det, er muslimer. De refererer til muslimske passager, og de siger noget islamisk, når de gør det. Så er der nogen, der kan være psykisk syge, når de gør det eller kriminelle, men udgangspunktet er, at de tager udgangspunkt i islam,« siger Naser Khader og fortsætter:

»Dermed ikke sagt, at alle muslimer er terrorister. Jeg er selv muslim, men når en dansker kritiserer kristendom og jesus, så er der ikke nogen, der siger, du går efter alle kristne, du skaber had mod de kristne. Der accepterer man, at nogen kan være kritiske overfor kristendom og jesus. Hvorfor kan man ikke gøre det samme overfor islam?«

Man er nødt til at fokusere på folk med muslimsk baggrund

Både Martin Henriksen og Poul Højlund siger, at der er en konfrontation på vej i samfundet med muslimer i Danmark, og at man derfor er nødt til at tage en hård debat om det. Er du enig i det?

»Det er jo ikke et mål i sig selv, at være hård, man skal sige tingene lige ud uden at pakke det indog bagatalisere, fortie, bortforklare og nægte. Den bedste måde at håndtere de problemer på, er at nævne problemer og diskutere, hvad gør vi ved det. Hvis du ikke vil koble terror til islam, så har du heller ikke fokus på at forebygge det. Det er åndssvagt at bruge ressourcer på vietnamesiske flygtninge i forhold til radikalisering. Man er nødt til at fokusere på folk, der har en muslimsk baggrund, og dermed ikke sagt, at alle muslimer er det,« siger Naser Khader.

»Men det er jo der, det kommer fra.«