Partiformand efter omstridt debat om danskhed: Næsten alle partier er med til at blåstemple hetz mod muslimer

Flere og flere partier bruger en retorik om muslimer, der gør, at folk udefra taber både næse og mund, mener formanden for Nationalpartiet, Kashif Ahmad. Det er et bevis på, at vi i Danmark har vænnet os til, at man bare kan pege på muslimer og kritisere dem for både det ene og det andet, siger han.

»Der er en række politikere, der er gået forrest i hetzen mod indvandrere og særligt muslimer. Og så er der andre, der ikke har taget klart nok afstand. Og det mener jeg er med til at legitimere og blåstemple den hårde retorik.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den yderste højrefløj i Danmark er værst.

Men også både de Konservative, Venstre og Socialdemokratiet bærer en stor del af skylden for, at en del af den danske befolkning er begyndt at synes, man kan sige, hvad man vil om og stigmatisere muslimer.

Sådan lyder det i dag fra Kashif Ahmad, formanden for Nationalpartiet.

For en uge siden deltog han i et af de mest omdiskuterede udgaver af DR2-programmet ’Debatten’ længe. Et program, hvor vært Clement Kjersgaard flere gange måtte tage time out og dæmpe gemytterne.

Emnet var flygtninge, integration og danskhed. Martin Henriksen fra Dansk Folkeparti nægtede at kalde en 18-årig gymnasieelev, der er født og opvokset i Danmark, for dansk.

Poul Højlund fra partiet Nye Borgerlige pegede på to muslimske deltagere og sagde, at kun muslimer udgør et integrationsproblem herhjemme.

Og en af de to, Kashif Ahmad, sammenlignede det, der sker i Danmark med det, der skete i mellemkrigstidens Tyskland. Det, der endte med, at mange millioner jøder blev gasset, sagde han i studiet.

I dag er han lige så oprevet. Og meget bekymret. For fremtiden, for Danmark og for de indvandrere, der er her og kommer hertil i årene fremover.

»I Danmark foregår der en stigmatisering, en dæmonisering og en dehumanisering af muslimer, som gør, at en del af befolkningen er begyndt at synes, det er ok, at Poul Højlund taler om muslimer, som han gør,« siger Kashif Ahmad og fortsætter:

»Hvis man kigger på, hvad man sagde og skrev om jøderne i avisartikler fra dengang, kan man drage direkte paralleller til Danmark i dag.«

Hvem er det, du synes, gør sig skyldig i det i Danmark i dag?

»Jeg synes, højrefløjen bærer det største ansvar. Igennem de sidste to årtier har de ført en kampagne, der fremmer deres politiske mål, men som er meget skadelig og tager en hel befolkningsgruppe som gidsel,« siger Kashif Ahmad og fortsætter:

»Jeg forstår ikke, at jeg og Tarek Hussein (muslimsk debattør, der også deltog i ’Debatten’ i sidste uge, red.), som er født og opvokset her, som føler os 100 procent danske, er uddannet og integreret og endda, for mit eget vedkommende, har stiftet et politisk parti, får at vide, at vi ikke er danskere, og at vi er roden til al ondt.«

»Desværre er flere politiske partier hoppet med i løbet af årene – senest Socialdemokratiet, som sælger ud på udlændinge- og integrationsområdet i jagten på magten.«

S har været med til at blåstemple hetzen

Vil det sige, du synes Socialdemokratiet også gør sig skyldig i de ting, du anklager højrefløjen for?

»Jeg synes, de er medskyldige, ja. Og jeg synes, de fejlede i de år, hvor de havde regeringsmagten og muligheden for at rette op på nogle ting og sætte en anden standard for retorikken.«

Så Socialdemokratiet er også med til at omtale muslimer på en måde, der får dig til at tænke tilbage på det, der skete i mellemkrigstidens Tyskland?

»Ja, selvom det er lidt sort/hvidt sat op. Men jeg synes, de er med til at legitimere den negative måde, man omtaler en befolkningsgruppe på. Partiets negative tilgang til problemet har været med til at blåstemple den meget negative retorik. Og når der fra talerstolen på DFs landsmøde bliver sagt de ting, der gjorde i forrige weekend, ville jeg ønske, at en måske kommende statsminister tog klart afstand fra det. Men tværtimod taler Mette Frederiksen om et spirende samarbejde med DF.«

Er der nogen politiske partier i Danmark, der ikke har bidraget til den stigmatisering, dæmonisering og dehumanisering af muslimer, du taler om, og som får dig til at tænke tilbage på mellemkrigstidens Tyskland?

»Ja, Alternativet og Enhedslisten. Men flere og flere partier bruger en retorik, der gør, at folk udefra taber både næse og mund. Det er et bevis på, at vi i Danmark har vænnet os til, at man bare kan pege på muslimer og kritisere dem for det ene og det andet.«

Men er der overhovedet i din optik nogen politiske partier i Danmark, der ikke har bidraget til hetzen mod muslimer?

»Der er en række politikere, der er gået forrest i hetzen mod indvandrere og særligt muslimer. Og så er der andre, der ikke har taget klart nok afstand. Og det mener jeg er med til at legitimere og blåstemple den hårde retorik. Det gør, at grænsen langsomt bliver flyttet for, hvad man kan tillade sig at sige. Det er ikke det samme som at sige, at alle er racister eller nazister, eller at alle muslimer er ved at blive udsat for et nyt holocaust.«

»Det er paralellerne op til de hændelser, som er skræmmende,« siger Kashif Ahmad, der understreger, at han ikke tager hele Danmark til indtægt for den stigmatisering, der sker, men i stedet peger pilen mod den højrefløjsmentalitet, der ifølge ham har medvind for tiden.

Flere og flere hopper med på vognen

Du siger, det er højrefløjen, der er værst. Er det hele den politiske højrefløj?

»Den yderste højrefløj er værst, men flere og flere partier er gået med.«

Hvilke?

»Vi kan tage Liberal Alliance, de Konservative og Venstre med Inger Støjberg. De er også med på den. Nye Borgerlige er også. Og Socialdemokratiet er også hoppet med på vognen. Og til dels og SF og de Radikale«

Det er jo næsten hele Folketinget, du remser op?

»Ja. Og det var derfor, vi stiftede Nationalpartiet og ikke bare meldte os ind i andre partier. Flere og flere hopper med på vognen, og de, der ikke har gjort det, har ikke kæmpet hårdt nok imod det.«

Har de politikere og partier, du kritiserer, ikke et ansvar for at påpege ting, de ser som problemer?

»Jo, det har alle politikere. Men det er ikke ensbetydende med, at man skal tale meget negativt eller generaliserende, hænge befolkningsgrupper ud, eller lade være med at tage afstand fra meget stigmatiserende udtalelser.«

Men hvis man synes, integrationsproblemer eller radikaliseringsproblemet er en del af det muslimske miljø, er det så ikke nødvendigt at sige, at man er nødt til at gøre noget ved det miljø?

»Jo. Og vi er også kommet med forslag til, hvad vi kan gøre ved ghettomiljøer eller de skoler og gymnasier, hvor der er udfordringer, fordi der en overvægt af tosprogede. Men det må aldrig blive gjort på en negativ måde eller ved at sige, det er et muslimsk problem.«

Der skal være plads til at sige tingene lige ud

Hos en af dem, Kashif Ahmad kritiserer for at være med til at stigmatisere og dæmonisere den muslimske befolkningsgruppe i Danmark, er der hovedrysten. Der skal være plads til at påpege problemer med radikalisering, mener de Konservatives Naser Khader.

»Jeg har ikke hørt om indere eller vietnamesere i Danmark, der er radikaliserede. Det hører til islam at være radikaliseret,« siger Naser Khader og tilføjer om Kashif Ahmad:

»Det er en del af dansk debatkultur, at vi siger tingene lige ud og hårdt. Det skal der være plads til. Han burde få en pris for at være en grædekone. Når han står og taler om nazisterne og at gasse folk, så er han mere langt ude end de kolleger, jeg har på Christiansborg, der engang imellem kammer over. Det er faktisk meget værre, hvad han sagde i debatten. Hvem skulle gasse hvem? Det er helt vildt at komme med den påstand,« siger Naser Khader.

Kashif Ahmad er lodret uenig.

»Det er væsentligt mere ekstremt det, der bliver sagt og gjort i dag, frem for at drage en historisk parallel. Og jeg synes, det er det, Naser Khader siger, der er ekstremt. Det værste, man kan sige er, at radikalisering bunder i islam. Man skal passe på med at tage en hel religion som gidsel. Og det eneste Naser Khader og andre får ud af det, er at kaste mere vand på møllen.«

Hos Venstre siger udlændingeordfører Marcus Knuth:

»Der er tale om et meget følsomt emne, og derfor er debatten meget, meget intens. Vi er de første til at sige, at der er kæmpe problemer med islam og med store grupper af muslimer i Danmark, men man skal ikke skære alle muslimer over en kam, og vi siger igen og igen, at vi ikke erklærer alle muslimer for vores fjender. Der er rigtig mange, der er på vores side i kampen mod ekstremisme, men det ændrer jo ikke ved, at vi tager problemet med ekstremisme og parallelsamfund meget alvorligt.«

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Socialdemokratiet.