»Det er bare ikke fedt at vågne op hver eneste dag til en dæmonisering af danske muslimer«

Der går ikke en dag, uden at politikerne på Christiansborg går ekstremisternes ærinde ved at give indtryk af, at alle muslimer er radikaliserede, mener Özlem Cekic. Vi skal lære fra den mest brutale historie i debatten om udlændinge, ellers »kører det bare derudad«, lyder det.

Det tidligere medlem af Folketinget, Özlem Cekic, langer hårdt ud efter sine tidligere kolleger og især Naser Khaders retorik i forhold til muslimer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politikerne fra højre til venstre på Christiansborg graver med mistænkeliggørelse og dæmoniserende ytringer hver eneste dag grøften mellem danske muslimer og etniske danskere større og større.

Sådan lyder det i en hård kritik af sine tidligere kolleger i Folketinget fra den tidligere SF-politiker på Christiansborg, Özlem Cekic, som en reaktion på sidste uges ophedede debat om danskhed efter et DR 2 program.

»Det er desværre blevet sådan, at der ikke går en dag, hvor man ikke skal lægge krop til generaliserende og enormt dæmoniserende holdninger fra Christiansborg om danske muslimer,« siger Özlem Cekic.

»Politikerne på Christiansborg graver grøften mellem befolkningsgrupperne meget, meget dybe. De er en del af problemet og ikke en del af løsningen, og det er for mig vigtigt at understrege, at det ikke alene handler om højrefløjen. Venstrefløjen er ikke nødvendigvis bedre, det ser vi i Socialdemokratiet, men til dels også i SF,« siger hun.

Ophedet debat begyndte hos Clement

I forrige uge udviklede DR2-programmet ’Debatten’ sig til et af de mest omdiskuterede programmer længe. Vært Clement Kjersgaard måtte to gange standse programmet og tage en timeout under en hård debat om danskhed og integration.

Her nægtede Martin Henriksen fra Dansk Folkeparti at kalde en 18-årig gymnasieelev, der er født og opvokset i Danmark, for dansk, og Poul Højlund fra partiet Nye Borgerlige pegede på to muslimske deltagere og sagde, at kun muslimer udgør et integrationsproblem herhjemme.

En af dem, formanden for Nationalpartiet Kashif Ahmad, sammenlignede den øjeblikkelige »stigmatisering og »dehumanisering« af muslimer i Danmark, som han ser, med optakten til, at nazisterne gassede jøderne i Tyskland.

Samme budskab gentog han i et interview med politiko.dk fredag og rettede samtidig en hård kritik af næsten alle politikere på Christiansborg, som han mener blåstempler en hetz mod danske muslimer.

Det er det, Özlem Cekic nu følger op på:

»Politikerne er nærmest besat af islam. Det er så interessant at se, at danske politikere og medier snakker mere om islam, end jeg læser, ser og hører i f.eks. tyrkiske medier. Der går ikke en eneste dag, hvor politikere og medier ikke snakker om islam og sharia,« siger hun.

I Tyrkiet har man vel altid været vant til at have islam i samfundet, og i Danmark har det fyldt mere og mere henover de sidste 40-50 år. Er det så ikke meget naturligt at diskutere islams indvirkning på det danske samfund?

»Men der er ikke noget positivt over det. Man kan kun læse om, hvor kæmpestort et problem det er, at der er kvindeundertrykkelse, der er radikalisering, og der er terror. Det hele er bare forfærdeligt negativt hele tiden. Vi har heller ikke haft jødedom og andre religioner altid. Heldigvis oplever de ikke samme kritik, men det er bare ikke fedt at vågne op hver eneste dag til en dæmonisering af danske muslimer. Og det oplever jeg,« siger Özlem Cekic.

Naser Khader hjælper Hizb ut-Tahrir

Efter at have siddet otte år i Folketinget er Özlem Cekic i dag forkvinde for Foreningen Brobyggerne, der kæmper for bedre dialog og mindre had mellem befolkningsgrupper og nationaliteter i Danmark.

Gennem det arbejde mødes hun jævnligt med mennesker, der har sendt hende hademails, fortæller hun. De refererer ofte til politikere som Naser Khaders dæmoniserende snak om radikalisering og sharia i muslimske miljøer som en sandhed, siger Cekic, og henviser blandt andet til et interview med Naser Khader i weekenden, hvor den konservative politiker sagde, at »det hører til islam at være radikaliseret«.

Det er udtalelser som dem, der ifølge Cekic bidrager til, at hadet mellem befolkningsgrupperne vokser.

»Og der må man som politiker tage et personligt ansvar. Bidrager man til den her udvikling, eller bekæmper man den. Desværre må jeg nøgternt konstatere, at mange politikere bidrager til at skabe had,« siger hun.

Du nævner selv det jødiske miljø, og Khader nævner, at der ikke er problemer med de indiske og vietnamesiske miljøer i Danmark med f.eks. radikalisering, men kun i de muslimske, og at man derfor som politiker er nødt til at sætte fokus på det område. Har han ikke en pointe i det?

»Man kunne også lave den opdeling på en anden måde. Mennesker, der har et arbejde, er ikke ligeså radikaliserede. Mennesker, der er raske, er ikke ligeså radikaliserede. Du kan vende og dreje de her data på alle mulige måder. Jeg er fuldstændig enig med Naser i, at der er et problem, og at det er nødvendigt med en reform af islam. Men det glipper for ham, når han tror, at hjælper demokratiet ved at generalisere samtlige muslimer. I stedet bruger Hizb ut-Tahrir hans og også Inger Støjbergs udfald mod danske muslimer som en måde at rekruttere unge mennesker til deres kamp.«

Artiklen fortsætter under billedet

Engang var Naser Khader Özlem Cekic' forbillede. Nu mener hun, at han går ekstremisternes ærinde ved hele tiden at dæmonisere danske muslimer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe.

Christiansborg-retorik gør danskerne bange

Du siger, at Naser Khader generaliserer alle muslimer, men han siger jo flere gange i omtalte interview, at det ikke gælder alle muslimer?

»Hvornår har Naser Khader sidst snakket om, at der er masser af muslimer, som står op hver morgen, tager på arbejde, betaler skat, er aktive i foreninger, og sidder i bestyrelser. Når man så enøjet fokuserer på dem, der er radikaliserede, så giver man indtryk af, at alle muslimer er radikaliserede.«

Og det indtryk mener du, han giver ved et sådan interview?

»Ja, det mener jeg. Jeg savner, at Naser kan samle, for hans udgangspunkt var at bygge bro mellem befolkningsgrupper, men lige nu opleves det mere, som om han splitter befolkningsgrupper ved at mistænkeliggøre muslimer hver eneste dag. Og det gavner hverken demokratiet, og det gavner ikke Danmark.«

Du har selv siddet i Folketinget frem til sidste valg, og siden er der jo sket en eksplosion i flygtningestrømmen. Er politikerne ikke nødt til at tage det ansvar på sig og påpege de problemer, de ser, med f.eks. mange flygtninge, der skal integreres og manglende integration i visse muslimske miljøer, selvom det kan støde nogen?

»Selvfølgelig. Og det skal man gøre, men nu siger du selv en eksplosion. Istanbul har f.eks. taget det halve af, hvad hele Europa har taget til sammen.«

Men uanset, hvor mange de har taget i Istanbul, er der jo stadig mange flygtninge i Danmark, der skal håndteres?

»Ja, men det er også mange i Tyskland, det er også mange i Sverige. Vi kan godt komme igennem det her, hvis vi står sammen. Men hvis vi hver eneste dag siger, at der kan være IS-folk imellem, og de kan også være terrorister, så er man med til at gøre danskerne bange.«

»Politikerne tegner et billede af, at vi er i borgerkrig med hinanden«

Men man løser vel ikke de potentielle problemer her i Danmark ved at sige, at der også er mange flygtninge i Tyskland, Sverige og i Istanbul?

»Nej, men man løser ikke problemerne ved hver eneste dag at mistænkeliggøre mennesker. Hvis man reelt ønsker at løse de problemer, så skal man gå i gang med at skaffe de job, som gør, at de ikke skal sidde på offentlig forsørgelse, og man skal screene dem for psykiske sygdomme og sørge for, de kommer i danske skoler og får lært sproget.«

Er det ikke det, man har forsøgt de sidste 20 år med integration?

»Det er ikke forargelsen og dehumaniseringen, der får de her mennesker tættere på arbejdsmarkedet, og jeg køber ikke præmissen om, at det er gået så galt. Alle tal viser, at det går rigtig godt med integration. Jeg kan ikke forstå, at ingen på Christiansborg vil tage æren for det. Men vores politikere vil hellere tegne et billede af, at vi er i borgerkrig med hinanden.«

Vi skal lære af historien

Det er især det stigende had mellem befolkningsgrupper i Danmark, som Özlem Cekic oplever, der gør hende utryg for fremtiden.

Hun giver ikke meget for Kashif Ahmads - formanden for Nationalpartiet - direkte parallel til optakten mellem holocaust og retorikken overfor muslimer i Danmark i dag. Det er ligeså langt ude som at sammenligne islam med nazisme, siger hun.

Men det er vigtigt, at vi lærer af historien, så vi ikke begår samme fejltagelser, mener hun. Også fra mellemkrigstiden i Tyskland.

»Hvis man ikke vil lære af historien, så kan det jo bare køre derudad, som det gør i øjeblikket. Men på et tidspunkt bliver hadet så stort, at du ikke kan stoppe det, og det kan man allerede se med hatecrimes mod muslimer, der vokser i Europa. Vi kan se, at Danskerens Parti deler asylspray ud på en gågade, som om flygtninge var små insekter. Der synes jeg, vi er gang med godt og grundigt at ødelægge det demokratiske fællesskab, som ekstremisterne gerne vil have ødelagt,« siger Özlem Cekic.

»Og politikerne går desværre ekstremisternes ærinde ved at puste til ilden.«

Naser Khader har ikke ønsket at svare på kritikken.

LÆS MERE