Veteraner tvivler på seriøs hjælp til ekssoldater

Når mikrofonerne slukker, glemmer politikere deres løfter om hjælp til krigsveteraner, mener Veteranalliancen.

En række valgløfter til krigsveteraner er ikke blevet indfriet endnu, skriver Politiken. Scanpix/Morten Dueholm Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Der er ikke brug for flere flagdage eller hædersmedaljer. Der er behov for håndgribelig hjælp til tidligere udsendte soldater, som er plaget af blandt andet traumer.

Krigsveteraner frygter, at et bebudet serviceeftersyn af veteranområdet bliver symbolsk og ikke hjælper eksempelvis selvmordstruede tidligere soldater.

Det forklarer talsmand Claus Stenberg fra paraplyorganisationen Veteranalliancen.

- Fokus i veteranpolitikken er meget på det, der ser godt ud udadtil. Altså den symbolske anerkendelse. Det, som vi har brug for, er nogle helt praktiske hjælpe- og støtteforanstaltninger, siger han.

Ifølge regeringen bliver der netop nu lavet et eftersyn af veteranområdet, og det bliver offentliggjort inden næste flagdag, som er 5. september.

- Jeg frygter, at vi får mere af det, der ser godt ud, når medierne kommer og tager billeder af det og spørger ind til det, siger Claus Steenberg.

Krigsveteranerne efterlyser blandt andet, at der bliver ansat veterankoordinatorer i alle landets kommuner. Det er et tiltag, som Venstres gruppeformand, Søren Gade, varslede i juni sidste år, skriver Politiken.

Men ifølge avisen har blot 16 ud af landets 98 kommuner ansat en veterankoordinator.

Derudover ønsker de tidligere udsendte blandt andet, at der bliver etableret grupper, som kører ud til veteraner, der er i fare for at begå selvmord.

Fredag aften kom statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) med en udmelding på Twitter, som provokerede talsmanden for Veteranalliancen.

- "Ro på!", skrev statsministeren og henviste til, at et serviceeftersyn er på vej.

Men der er god grund til at kræve hurtig hjælp til veteranerne, mener Claus Stenberg.

- Det er nemt nok at sidde på Marienborg og sige, "vi kigger på det og er i gang". Det er os andre, der modtager opkaldene og skal reagere på tragiske situationer med selvmord og selvmordsforsøg, siger Claus Stenberg.

Han understreger, at kritikken ikke kun er rettet mod Venstre og regeringen. Igen og igen er politiske løfter om hjælp til tidligere udsendte blevet brudt, lyder det.

- Vi mister tillid til politikerne, og vi mister tilliden til de systemer, som er sat i verden for at hjælpe og støtte de ramte veteraner, siger Claus Stenberg.

/ritzau/