Regeringen skruer op for hjælpen til krigsveteraner

Nye behandlingssteder og en pengegave til virksomheder, der ansætter krigsveteraner. Regeringen er klar med sit veteranudspil, der med det samme får hug for at være for uambitiøst.

Flagdag for Danmarks udsendte Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der var tænkt over timingen, da forsvarsminister Peter Christensen (V) i går præsenterede regeringens længe ventede veteranudspil.

Lanceringen faldt sammen med den årlige flagdag for danske udsendte, og dermed kunne ministeren markere dagen med andet end kranse og håndtryk.

Regeringen er klar med en række nye initiativer på baggrund af det servicetjek af veteranområdet, der blev sat i gang for et år siden for at styrke indsatsen for de soldater, der vender hjem fra krig med fysiske eller psykiske mén.

Bl.a. skal der oprettes fem nye behandlingssteder til hjemvendte soldater med krigstraumer – ét i hver region. Derudover lægger regeringen op til at tilbyde virksomheder en jobpræmie på 50.000 kr., hvis de ansætter »en udfordret« veteran i mindst seks måneder.

»Vi har en solid veteranpolitik, men vi skal altid være i stand til at justere den, når vi ikke gør det godt nok. Det er ikke bare gjort med servicetjekket i dag – det skal også gøre sig gældende fremover,« siger Peter Christensen.

Flere end 50.000 soldater har været udsendt for Danmark siden 1948, og veteranmiljøet har længe efterlyst en styrket indsats for dem, der vender fysisk eller psykisk sårede hjem. Især set i lyset af en række tragiske begivenheder i den seneste tid, hvor flere krigsveteraner har begået selvmord, og en veteran med diagnosen PTSD har slået sine forældre ihjel.

Talsmand for paraplyorganisationen Veteranalliancen Claus Stenberg ser gode takter i regeringens udspil, men det er for uambitiøst, mener han.

»Fysiske og psykiske skader skal ligestilles, og så bør de selvopfundne kriterier for at få godkendt posttraumatisk stress som en arbejdsskade fjernes. Veteranerne har risikeret deres liv for højtflyvende idealer om demokrati og frihed, og så duer det ikke, at de skal kæmpe i årevis for at få anerkendt deres skader,« siger han.

Claus Stenberg efterlyser også, at der oprettes særlige udrykningshold rundt omkring i landet, der hurtigt kan tage ud for at hjælpe selvmordstruede veteraner.

Regeringens udspil koster 20 mio. kr. om året, men det er for lidt, mener Socialdemokraterne, der selv har foreslået at poste 100 mio. kr. i området.

»Regeringens udspil bringer os tættere på en betydeligt bedre veteranpolitik, men det er et område, der kræver flere penge,« siger forsvarsordfører Henrik Dam Kristensen.