Søvndal kræver israelsk forklaring på bosættelser

Israels ambassadør i Danmark er blevet bedt om at forklare planerne om at udvide de jødiske bosættelser.

Israels beslutning om med flere ulovlige bosættelser på Vestbredden mødes med protester. Fold sammen
Læs mere
Foto: ABED AL HASHLAMOUN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) har mandag eftermiddag indkaldt den israelske ambassadør i Danmark, Roi Dvir, til et møde i Udenrigsministeriet, hvor ambassadøren skal forklare Israels planer om at udvide bosættelserne på Vestbredden og i Østjerusalem med 3.000 boliger.

Mødet foregår på såkaldt embedsmandsniveau, da Søvndal ikke selv kan deltage. Derfor skal ambassadøren mødes med ministeriets udenrigspolitiske direktør, Michael Zilmer-Johns, oplyser ministeriet.

Fra dansk side ser man Israels beslutning om at bygge 3.000 nye bosætterboliger som en direkte reaktion på sidste uges beslutning om at tildele det palæstinensiske selvstyre status som observatørland i FN.

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) opfordrede tidligere mandag israelerne til at genoverveje byggeriet.

- Israels beslutning om med flere ulovlige bosættelser at straffe præsident Abbas og hans palæstinensiske selvstyre er en meget trist og skadelig reaktion, som gør det vanskeligt at se en sammenhæng mellem Israels udtrykte mål om en to-statsløsning og en politisk vilje til at ville den, forklarede han i en pressemeddelelse.

Udenrigsministeren påpeger, at EU og Danmark konsekvent har understreget, at alle israelske bosættelsesaktiviteter på palæstinensisk jord er ulovlige efter folkeretten og udgør en hindring for mulighederne for en fredsløsning.

BNB