Vestlige lande i diplomatisk offensiv mod Israel

Planerne om at bygge nye bosættelser får Storbritannien og Frankrig til at true med at trække sine ambassadører hjem fra Israel. Villy Søvndal opfordrer Israel til at opgive byggeplanerne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

ISRAEL: Bosættelserne på Vestbredden og i Østjerusalem skal udvides med 3.000 boliger. Det meddelte Israel forleden, og det har nu udløst en diplomatisk offensiv fra flere vestlige lande.

Forrest i offensiven går Storbritannien. En anonym kilde fra det britiske diplomati fortæller til nyhedsbureauet Reuters, at briterne overvejer at trække sin ambassadør hjem fra Israel. Det britiske udenrigsministerium vil ikke kommentere forlydenderne, men i en officiel udtalelse tager man skarp afstand fra de israelske byggeplaner.

- Den nye regeringsbeslutning om at bygge 3.000 nye boliger truer to-statsløsningen og gør det sværere at opnå resultater gennem forhandlinger. Vi har bedt den israelske regering om at genoverveje sin beslutning, hedder det ifølge Reuters i udtalelsen.

Den israelske avis Haaretz skriver mandag, at også Frankrig har planer om at trække sin ambassadør hjem fra Israel, men det afviser en talsmand fra det franske udenrigsministerium over for Reuters.

- Der er andre måder, hvorpå vi kan udtrykke vores utilfredshed, lyder det.

Fra dansk side ser man beslutningen om at bygge 3.000 nye bosætterboliger som en direkte reaktion på sidste uges beslutning om at tildele det palæstinensiske selvstyre status som observatørland i FN. Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) opfordrer som sine kolleger israelerne til at genoverveje byggeriet.

- Israels beslutning om med flere ulovlige bosættelser at straffe præsident Abbas og hans palæstinensiske selvstyre er en meget trist og skadelig reaktion, som gør det vanskeligt at se en sammenhæng mellem Israels udtrykte mål om en to-statsløsning og en politisk vilje til at ville den, siger han i en pressemeddelelse.

Udenrigsministeren påpeger, at EU og Danmark konsekvent har understreget, at alle israelske bosættelsesaktiviteter på palæstinensisk jord er ulovlige efter folkeretten og udgør en hindring for mulighederne for en fredsløsning.

- Jeg opfordrer derfor atter til, at begge parter nu beslutter sig for at genoptage forhandlingerne om en to-statsløsning, ligesom jeg opfordrer Israel til ikke at gennemføre de bebudede bosættelsesaktiviteter eller tage andre skridt, som vil vanskeliggøre genoptagelsen af forhandlingerne, siger Villy Søvndal.

Foreløbig er der dog intet, der tyder på, at den israelske regering vil bøje sig for det diplomatiske pres.

- Vi vil fortsætte med at bygge i Jerusalem og alle steder, der er på kortet over Israels strategiske interesser, sagde premierminister Benjamin Netanyahu ifølge Reuters efter det ugentlige regeringsmøde søndag.

Ud over at godkende byggeriet af de nye bosætterhjem har den israelske regering også besluttet at fremskynde planlægningen af flere tusind nye boliger på et ubeboet område nær Jerusalem. Desuden har man tilbageholdt palæstinensiske skatteindbetalinger for knap 600 millioner kroner, som skal dække halvdelen af selvstyrets gæld til det statslige elektricitetsselskab.